Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Matras schoonmaken

Je matras wordt iedere dag gebruikt, maar het schoonmaken ervan gebeurt maar zelden. Hoog tijd om dit eens te gaan doen. Bekijk mijn tips voor het schoonmaken van je matras!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Ieder jaar je matras schoonmaken

Om te voorkomen dat je matras vies en stoffig wordt is het verstandig om dit eens per jaar te schoonmaken. Sommige matrassen hebben een tijk: een soort hoes waar de vulling van dit matras in zit. Haal deze minimaal één keer per jaar los en stop deze in de wasmachine. In de tussentijd kun je de vulling van het matras laten luchten.

2. Matras schoonmaken met baking soda

Voor een kleine vlek in je matras (koffievlek, ongelukje, etc.) hoef je niet het hele matras naar de stomerij te brengen. Of erger – een nieuw matras aan te schaffen.

Maak een speciaal sopje van warm water en wat baking soda. Dep of spray het zelfgemaakte schoonmaakmiddel op de vlek en laat even intrekken. Spray er vervolgens wat water op en dep droog met een theedoek. Je zult zien dat de vlek een stuk minder wordt.

3. Een ongeluk zit in een klein hoekje

Een vies matras is met (kleine) kinderen vaker het geval. Een ongelukje gebeurt zo nu en dan nog wel eens. Ook hiervoor kun je zelf een schoonmaakmiddel maken.

Maak een theedoek nat met warm water en wring deze goed uit. Doe een klein beetje azijn op de natte theedoek en dep hiermee op de urinevlek. Even laten zitten, vervolgend deppen met een natte doek en laten opdrogen. De vlek (en de geur) zijn nu verdwenen.

Om urine- en andere soorten vlekken zo veel mogelijk te voorkomen, kun je een molton om je matras heen doen. Deze zijn ook waterdicht verkrijgbaar. Op die manier trekt het vocht niet in het matras, waardoor het een boel schoonmaakwerk scheelt.

4. Opfrisbeurt met soda

Is er geen vlek te zien, maar is je gehele matras toe aan een opfrisbeurt? Ook dit kun je gemakkelijk zelf doen. Strooi wat korrels soda gelijkmatig over het matras en ga hier met een borstel (zoals een schoenpoetsborstel) overheen. Zorg erover dat de meeste soda in het matras is geborsteld. Laat dit een paar uur zo liggen en klopt vervolgens het matras buiten heel goed uit. De laatste restjes zuig je op met de stofzuiger en je matras is weer heerlijk fris.

5. Tussendoortje

Bovenstaande klus is best een grote en daar moet je even de tijd voor nemen. Wil je sneller en makkelijker je matras schoonmaken? Ga dan met een schone borstel op je stofzuiger over het matras. De meeste stofdeeltjes worden hiermee snel opgenomen, waardoor het klusje snel geklaard is. Hou dit een beetje bij, dan stapelt het stof zich niet zo op.

6. Waterstofperoxide & afwasmiddel

Nog een tip om een vlek uit je matras te krijgen: dat doe je gemakkelijk en snel met een tandenborstel. Meng twee eetlepels waterstofperoxide met een eetlepel vloeibaar afwasmiddel. Roer de stoffen goed door elkaar, totdat het begint te schuimen. Steek de tandenborstel in het schuim en schrob hiermee over de vlek. Als je klaar bent veeg je het schuim weg met een droge theedoek en de vlek is verdwenen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate