Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

6 schoonmaaktaken die vaak vergeten worden

Je huis wekelijks een schoonmaakbeurt geven, dat lukt meestal nog wel. Maar sommige schoonmaaktaken in huis schieten er geregeld bij in en zijn ongemerkt hartstikke vies. Dit zijn 6 plekken in huis waar je meestal vergeet schoon te maken!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Door de bank genomen

Het eten en drinken op de bank is geen gekke gewoonte. Hoewel je waarschijnlijk af en toe de stofzuiger over de kussens haalt, is de bank toch wel een meubelstuk wat onopgemerkt heel erg vies kan worden.

Het schoonmaken van je bank behoort daarom wel op je halfjaarlijkse to-do-lijst. Haal alle (indien mogelijk) kussenslopen en hoezen van de bank en doe deze in de wasmachine (wel goed op het wasvoorschrift letten). Doe de kussenslopen en hoezen niet in de droger – laat ze aan de lucht drogen.

Klop ondertussen alle kussens goed uit en haal alle kruimels en viezigheden weg met de stofzuiger. Vergeet ook de stof en haren rondom de poten niet. Een doekje over het onderstel en de bank is weer zo goed als nieuw.

2. Matras reinigen en laten luchten

Het matras is ook zo’n item wat wel wat meer aandacht kan gebruiken. Het wassen van het hoeslaken en dekbedovertrek zul je waarschijnlijk wel bijhouden, maar denk ook eens aan het matras zelf. Hoewel tussen jouw lichaam en het matras aardig wat stof zit, komt er ook stof en zweet in het matras. Je zou je matras door een professioneel bedrijf kunnen laten schoonmaken, maar je kunt het ook zelf doen.

Als de hoes eraf kan, kun je deze wassen en de matras zelf laten luchten. Kan dat niet, dan kun je je matras buiten uitkloppen en met hoes door laten luchten.

3. Stofnesten aanpakken

De ruimte tussen de kledingkast en de muur, achter de wasmachine of de ruimte achter de koelkast zijn vaak vergeten plekken om schoon te maken. En dit zijn nou juist echte stofnesten.

Probeer daarom ook eens per seizoen deze plekken schoon te maken. Schuif de meubels aan de kant en ga er met de stofzuiger langs. Vergeet ook de ruimte daarboven niet – een spin wil daar nog weleens een web maken. ?

4. Hoge lampen vangen veel wi… stof

Lampen -vooral lampen die hoog hangen- worden vaak vergeten bij de schoonmaakronde door huis. Heb je een hoge lamp in de gang of slaapkamer, kijk dan eens goed hoe ze erbij hangen. Zie je een dikke stoflaag erop zitten? Pak er dan een krukje bij en neem de lampenkap 0f het spotje af met een nat doekje. Dan ben je er direct weer voor een tijd van af.

5. Gordijnen wassen

Zeg eens eerlijk: Wanneer heb je voor het laatst de gordijnen gewassen? Vooral als je astma hebt of last heb van huisstofmijt is het verstandig om regelmatig de gordijnen te wassen.

Gordijnen die van kwetsbare stof zijn gemaakt, kun je het beste buiten laten luchten of eventueel naar de stomerij brengen. Mocht je zelf een stomer hebben kun je deze ook gebruiken (handig – dan kun je je gordijnen gewoon laten hangen). Gordijnen van simpel katoen kunnen heel gemakkelijk in de wasmachine. Doe dit ongeveer 1 keer per jaar – dat is meestal voldoende.

6. Stof gaat echt overal zitten

We schreven al eens een artikel over het schoonmaken van elektrische producten.  Toch noemen we hier ook nog maar even, want stof gaat echt o-ve-ral inzitten. In lege stekkerdozen, op je tv scherm, in het irritante oplaad gat van je telefoon. Meestal is het voldoende om deze apparaten met een microvezeldoekje schoon te maken. Soms biedt een stofzuiger ook uitkomst.

Zit het stof bijvoorbeeld in de stekkerdoos als jij vervolgens een elektrisch apparaat erop aansluit, dan is er kans op kortsluiting. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Haal er voor de zekerheid wel even de stroom af.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

11 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Sandra

  Precies dit. Haha, ik ben echt een kluns als het om dit soort klusjes gaat.

 2. 🐐 Merijn

  De gordijnen in ons huis worden standaard om de drie maanden gewassen. De matrassen van mij en mijn man en van mijn twee kinderen krijgen ieder half jaar een goede beurt. Vandaag ga ik maar eens alle hoekjes in huis na en zeker achter koelkast, dat is al erg lang geleden. dankjewel!!

 3. 🐐 Jose

  Dank jullie wel voor al die fijne tips.
  Lampen schoonmaken en een krukje pakken? Pak liever een veilige keukentrap.

 4. 🐐 Merell

  Hoi Daphne,

  Goede tips! Bedankt.

  Wat mij (als communicatiemedewerker) opvalt, is dat je zowel ‘het matras’ als ‘de matras’ gebruikt. Het is allebei goed, maar ik vond het even grappig om te vermelden aangezien je Taal & Communicatie studeert.

  Groetjes Merell

 5. 🐐 Miriam R

  Mist en/of sneeuw werken goed bij stoffen die niet in de wasmachine mogen. Aan de droogmolen/draad hangen in de mist of (ondersteboven) in de sneeuw. (vloerkleed, gordijnen, (wollen) kleding, ….)

 6. 🐐 Lucia S

  Ik kan me haast niet voorstellen dat men dit vergeet te doen. Het enige wat ik vergeet is het matras maar de rest doe ik gereeld en ik werk ook via een schoonmaakrooster zodat alles geregeld wordr gedaan.

 7. 🐐 Tessa

  En ik kan me prima voorstellen dat men dit vergeet te doen. Ik vergeet het zelf namelijk te doen, allemaal. Oef, werk aan de winkel. 🙁

 8. 🐐 real71

  Ik lees met verbazing sommige reply’s. Wat zijn sommige mensen naïef en braaf. Denk je nou werkelijk dat de gemiddelde Nederlander deze 6 taken, of überhaupt de standaard taken, super op orde heeft?

 9. 🐐 Betta

  Misschien ben ik wel te gemakkelijk, maar je gordijnen 1x per 3 maanden wassen zoals Merijn doet?? Zelf doe ik het (terugkijkend) 1x in de 8-9 jaar.

 10. 🐐 Adelheid

  Tjonge, degenen die dit geregeld doen hebben veel tijd.. Als je fulltime werkt ben je blij dat je s’avonds op de bank neerploft en denk je niet aan alle hoekjes in huis nagaan. In het weekend al helemaal niet. 😉

 11. 🐐 Natascha

  Vroeger waren ze zo gek nog niet met de voorjaarsschoonmaak, alles ging van de kant of uit kasten en weer terug met een spil en span schoon huis als resultaat…..

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate