Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Je kraan of thermostaatkraan ontkalken en schoonmaken – zo doe je dit

Een kraan ontkalken, of dit nu een thermostaatkraan of normale kraan is, lijkt een hels karwei. Als je aan de slag gaat met dit stappenplan (inclusief foto's) dan is de kalkaanslag in je kraan als sneeuw voor de zon verdwenen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Kraan ontkalken

Zo eens in de zoveel tijd moest ik mijn kraan steeds warmer draaien om nog enigszins warm te kunnen douchen. Dat gaat een tijdje goed, maar als ik de thermostaatkraan op een gegeven moment zover heb gedraaid dat hij niet meer verder kan, dan is het tijd om aan de bel te trekken.

Het probleem? Er heeft zich teveel kalkaanslag opgehoopt in de binnenkant van de kraan. Nu kun je een nieuwe kraan kopen, maar dat is natuurlijk hartstikke zonde als je dit probleem makkelijk zelf op kunt lossen. Kalkaanslag in je kraan of thermostaatkraan verwijderen kun je prima zelf schoonmaken. De vraag is alleen hoe.

Hieronder deel ik een snel en simpel stappenplan om zelf de kalkaanslag in de kraan te verwijderen. Dit stappenplan kun je gebruiken voor iedere type kraan – een thermostaatkraan, keukenkraan, wastafelkraan of welke kraan dan ook.

Snel stappenplan voor het ontkalken van je kraan of thermostaatkraan

Stap 1 – Sluit het water af en begin met het losdraaien van het eindstuk van de kraan (zie onderstaande foto’s). Zorg dat je een paar flessen water klaar hebt gezet om te kunnen pakken wanneer je dit nodig hebt.

Leg dit eindstuk in een bakje met schoonmaakazijn, eventueel verdund met wat water. Zie je dat er veel kalkaanslag op het eindstuk van de kraan zit? Gebruik de schoonmaakazijn dan onverdund.

Kraan ontkalken en schoonmaken
Thermostaatkraan ontkalken tips

Stap 2 – Kun je het eindstuk niet losdraaien, gebruik dan een doekje, keukenpapier of watten gedrenkt in de schoonmaakazijn en wikkel dit om de kraan. Laat het een nachtje (of minstens een paar uur) intrekken.

Stap 3 – De volgende ochtend (of een paar uur later) zou de kalk verdwenen moeten zijn. Spoel het eindstuk en de kraan goed af met water.

Stap 4 – Zie je nog veel kalkaanslag zitten? Herhaal bovenstaande stap dan nog één keer.

Stap 5 – Let op dat je na het ontkalken de kraan goed spoelt met schoon water om te voorkomen dat er nog zuurresten achterblijven op de kraan. Sluit als laatste het water weer aan.

Tip: Lukt het niet om het eindstuk van de kraan te halen? Maak dan een constructie van een kruk of trap met daar bovenop een bakje die het net haalt tot het eindstuk van de kraan. Vul het bakje met schoonmaakazijn en hang het uiteinde van de kraan in het bakje met schoonmaakazijn. Laat het zo een nachtje staan en het ontkalken van je kraan is weer voltooid. Goed naspoelen met water net als in de bovenstaande stap vermeld.

Zo zie je maar weer dat je kraan ontkalken helemaal niet zoveel tijd hoeft te kosten. Ben je op zoek naar meer tips over ontkalken en schoonmaken? Lees dan onderstaande artikelen:

Meer tips over ontkalken zijn altijd welkom! Wat is jouw ultieme tip om iets te ontkalken? 😃

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 A

    Als het chroom van de kraan te lang in contact komt met schoonmaakazijn dan raakt het ernstig beschadigd. Dus daar moet je mee oppassen. Een hele nacht zou ik zeker niet doen, daar heb ik slechte ervaringen mee. Een uur of zo kan denk ik wel.

  2. 🐐 Natascha

    Als je de tip volgt die een monteur mij gaf zou je in principe je thermostaatkraan niet hoeven te ontkalken. De tip is, het uiteinde waarin je de temperatuur regelt 1 keer per week open en dicht draaien. Door deze bewegingen komt er geen kalkafzetting tussen de bewegende delen en blijft hij functioneren.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate