Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

15 tips om meer op je centen te letten

Je uitgaven beter beheren, dan is het verstandig om goed op je centen te letten. En dat is precies wat we je mee willen geven. In dit artikel vind je 15 tips om zuinig met je geld om te gaan.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Beter inzicht in je uitgaven

Een beter inzicht in je uitgaven betekent vaak ook dat je meer verantwoord met je geld om moet gaan. Teveel geld uitgeven aan ongezonde koeken, energieslurpende apparaten en nutteloze aankopen.

Wil je net als Dagobert Duck ook een pakhuis met munten om in te zwemmen? Dan helpen onderstaande tips je in ieder geval alvast een stuk op weg. ✌

15 tips om meer op je centen te letten

 1. Zet alle lege emmers die je kunt vinden buiten in de tuin en vang hier regenwater mee op. Handig om een koude douche mee te nemen, maar vooral om het toilet mee door te spoelen. Zeg maar dag tegen die drijvende drollen.
 2. Kijk eens om winst te maken op je verjaardagsfeestje. Taboe en krenterig? Vast wel – maar als je echt moeite hebt om rond te komen, dan kan dit zeker bijdragen aan meer geld.
 3. Ga op zoek naar gratis groente, fruit en noten in de buurt. Bij ons in de buurt staan mensen aan walnoot bomen te sjorren en lopen na een paar uur hard werken tevreden met heuvels walnoten naar huis. Ditzelfde geldt voor groente en fruit. Bramenstruiken poppen in de zomer op veel plekken door het hele land op en je kunt hier de lekkerste bramentaart of jam mee maken.
 4. Haal je af en toe weleens koffie bij Starbucks? Neem dan je eigen mok mee (en bespaar 30 cent) en deel een tall brewed koffie met je gezelschap. Én je bespaart door je eigen mok mee te nemen én omdat je één koffie deelt, dubbel winst.
 5. Sluis een deel van je salaris automatisch weg naar je spaarrekening. Als je 10 automatische kleine overboekingen maakt (tussen 3 en 6 euro) naar je spaarrekening kun je –zonder dat je het merkt– 40 euro per maand besparen = 500 euro per jaar.
 6. Laat je partner je haar knippen en bespaar 25 euro per knipbeurt. Als je iedere 6 weken naar de kapper gaat levert dit je jaarlijks ruim 215 euro op.
 7. Houd je huis schoon en opgeruimd, want minder spullen kwijt zijn is minder snel iets nieuws kopen.
 8. Ga op zoek naar een kleinere woning. In een tiny house heb je minder spullen nodig (je hebt tenslotte minder ruimte om alles kwijt te kunnen) en je gaskosten zullen aanzienlijk dalen, doordat er een veel kleinere ruimte warm gehouden hoeft te worden.
 9. Maak zelf je eigen schoonmaakmiddelen. Én beter voor het milieu én beter voor je portemonnee. De meeste producten die wij zelf maken kosten je slechts een paar minuten, dus hup aan de slag ermee.
 10. Zeg je abonnement op de sportschool op en ga lekker hardlopen in de buitenlucht, bekijk op YouTube filmpjes om thuis yoga te doen en neem eens vaker de fiets naar de supermarkt in plaats van die benzine slurpende auto.
 11. Verander je levensstijl en kijk wat een terugkerend patroon in jouw leven is. Ga je bijvoorbeeld graag shoppen en kom je altijd met iets nieuws thuis? Of eet je uit gewoonte iedere avond een stuk kipfilet? Neem je voor om eens de helft minder uit te geven aan deze vaste ingeslopen patronen.
 12. Neem je eigen lunch mee. Smeer thuis je eigen boterhammen, neem een kiwi mee en laat het kantinevoedsel links liggen.
 13. Word een cord cutter. Zeg je TV abonnement op en laat je avond niet opvullen met reclames en programma’s die matig interessant zijn. Via internet kun je veel programma’s gratis terugkijken als je iets heel graag wilt zien.
 14. Gebruik overal minder van – drink minder wijn, gebruik de helft douchegel, deel je theezakje met de rest van het gezelschap. Erg sober, maar wel heel goed om als een krent door het leven te gaan.
 15. Zet jezelf op een dagbudget. Lukt het om met dit bedrag de dag door te komen? Verlaag het budget dan nog eens totdat je nét rond kunt komen.

Extra tip: Bekijk eens waar je maandelijks het meeste geld aan uitgeeft. Is dit je telefoonrekening, de kosten voor het verwarmen van je huis of misschien geef je wel ongelooflijk veel geld uit aan de lokale pizzeria. Kijk of je snel stappen kunt nemen om te snijden in deze kosten – en nee, niet in de pizza.

Meer tips om op je centen te letten

passief inkomen

Wil je meer tips om geld te besparen en meer vermogen op te bouwen? Dan gaat het uitgebreide stappenplan in het Broednest je helpen om je financiële vrijheid te vergroten. Je ontvangt boordevol tools en tips om direct aan de slag te kunnen. 👌

Ontdek hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit en financiële vrijheid verhoogt.

Lees meer en start direct …

Tijdelijk ontvang je nu 46% korting!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Wendy

  Handig! 15 tips op een rijtje. Tegenwoordig heb je dit wel nodig. Je moet op zoveel dingen letten, ik hou er wel van om dan een overzicht te hebben die ik er zo bij kan pakken zodat ik zoveel mogelijk kan besparen.

 2. 🐐 Jergolina

  Dit zijn fijne tips om het jaar rond te komen.
  Ha,ha,ha………………………………….
  Bedankt!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate