Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Opruimen voor dummies – 7 stappen

Ben je geen held in opruimen en is je slaapkamer niet om aan te zien? Ligt je werkkamer vol met troep of is je huiskamer een plek om je voor te schamen vanwege de rotzooi? Met deze 7 opruimen stappen voor dummies heb je je omgeving zo weer op orde!

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

Opruimen is niet moeilijk – je doet het stap voor stap

Wanneer je van plan bent om een grote rotzooi op te ruimen kan je het gevoel hebben dat je niet weet waar je moet beginnen. En dat terwijl het eigenlijk heel simpel is. Ga aan de slag met deze stappen en voor je het weet kun je je opgeruimde omgeving vol zelfvertrouwen tonen aan je vrienden en zelf je moeder.

1. Zet de ramen open om de ruimte lekker te luchten

Frisse lucht is belangrijk voor een fris huis. Laat het raam lekker openstaan terwijl je aan het opruimen bent. Zorg er bovendien voor dat je je huis altijd ventileert.

2. Ga rond met een vuilniszak

Pak een vuilniszak en ga op zoek naar spullen die duidelijk afval zijn. Papiertjes, keukendoekjes, verpakkingen, blaadjes met aantekeningen en ga zo maar door. Afval hoort niet in je huis rond te slingeren.

3. Bepaal waar ieder ding thuis hoort en ruim het op

Alles in je huis heeft als het goed is een eigen plekje. Je kleding hoort in de kast, je vuile kleding in de wasmand. Boeken op de boekenplank, pennen in de pennenbak, afstandsbedieningen in de tafellade en ga zo maar door. Zet alles op zijn plaats, dan is je huis een stuk opgeruimder!

4. Je kamer opruimen – maak alle grote oppervlakten leeg

Voor een echt opgeruimde kamer moet je keuzes maken over wat je op je salontafel, je kasten en je vloer zet. Hou het eenvoudig en zorg voor veel ruimte. Veel spullen in huis kost extra tijd. Bovendien ziet het er rommelig uit. Zorg vooral dat de vloer leeg is, dit oogt veel opgeruimder.

5. Pak je plumeau (of maak een soppie)

Ga lekker zwabberen om van het stof af te komen. Werk van boven naar beneden en pak zo veel mogelijk mee. Plankjes, de bovenkant van deuren en deurposten, je televisie (alleen speciale schoonmaakmiddelen op je LCD of plasma sherm!) en ga zo maar door.

6. Stofzuigen en eventueel dweilen

Dit is de reden dat je van boven naar beneden moet werken: het stof van de plankjes valt op de grond. Pak je stofzuiger en ga lekker tekeer. Let vooral op zogenaamde stof hotspots, plekken waar stof zich sneller ontwikkelt. Als je tijd en zin hebt kun je nog even een dweil over de vloer halen voor een extra fris gevoel (en een lekker luchtje).

7. Maak je huis gezellig

Je omgeving is lekker opgeruimd en alles is weer fris. Voor een nog frisser en nieuwer gevoel is het leuk om het meteen wat op te fleuren. Zet een plant neer, verwissel een schilderij, verschuif wat meubels, rommel wat met accessoires of leg gezellig wat kussens neer.

Het hoeft niet veel te zijn, maar net genoeg waardoor je gewoon even extra blij wordt. Je kunt jezelf ook iets leuks beloven als je klaar bent. Lekker een spelletje doen, of een boek lezen met een wijntje bijvoorbeeld. Je moet tenslotte wel genieten van je opgeruimde kamer.

Ga aan de slag en versla je uitstelgedrag

Je wilt dingen doen maar het lukt je gewoon niet. De ramen zemen, het huis schoonmaken, de troep opruimen. Er komt gewoon niets uit je handen. Je schuift het steeds maar weer voor je uit en je voelt je alles behalve gelukkig.

Ga aan de slag met het aanpakken van je uitstelgedrag met deze populaire en effectieve uitstelgedrag cursus. In deze cursus maak je kennis met praktische technieken die je helpen je uitstelprobleem uit je leven te verbannen. En het mooie is, je kunt meteen beginnen met de eerste les! Schrijf je direct in…

uitstelgedrag

 

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

23 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Maggie

  Ik moest een paar dagen geleden mijn kamer opruimen want ik kreeg nieuwe spullen voor in mijn kamer, en ik kan niet uit mezelf opruimen dus ik keek op deze site. Het hielp echt en ik had ook nog lol! Dankjewel voor deze geweldige tips!

 2. 🐐 tamara

  Ik ben buitengewoon gecharmeerd van jullie eigentijdse site en lees dagelijks de nieuwe artikelen. Prima.
  Hoewel ik al best wat heb ervaring op t een en andere gebied heb opgedaan , ik ben 49 en heb twee pubers door t huis lopen, kom ik toch steds weer leuke tips tegen. Ooit heb ik een workshop gevolgd die heette ‘ houden van het huis’ , het ging over efficient en met hart huishouden, ook je eigen ‘cultuur’ die je wilt neerzetten en tradities waar je van houdt kwamen hierbij aan de orde, leuk. Daarvan herken ik veel tips , zij had het bv ook over zwerfspullen in huis, die geen eigen plekje hebben en zo soms dan bv maar een onderkomen hebben op een trap of een tafel…,maar ik kom ook nieuwe tips tegen, zoals de sprayfles met schoonmaakmiddel! Wouw. Dat ik daar nou zelf niet op ben gekomen. Ik hield al erg van die sprayflesjes, bv voor de ramen en spiegels, maar , zeker uit de ecowinkel; te duur. Nu heb ik dus een sprayfles met ecover voor de keuken, een met spiritus voor de ramen en een met sterk spul op basis van sinaasappelschillen voor de wc, echt handig zeg, bedankt, emmers de deur uit, dat ruimt ook weer op.
  Ook vochtige doekjes vind ik zo verleiderlijk om te kopen, lekker makkelijk, weggooien ipv uitspoelen…als onze oude hond weer eens iets in huis heeft gedaan, of iemand iets smerigs onder zn schoenen mee heeft genomen…
  Ik heb daar nu t volgende op gevonden; ik kan ook zo moeilijk dingen die nog misschien bruikbaar zijn weggooien, zo heb ik bv echt te veel ‘scheurlappen’ (en zoveel wordt er niet eens geschilderd of gesleuteld…) theedoeken en handoeken die er niet meer mooi uitzien, zelfs oude lakens, (erg he?) Ik heb er een paar aangepakt en in reepjes gescheurd en nu gaan ze dus op in combinatie met de sprayflacon allesreiniger. Het mes snijdt aan twee kanten! Hartelijke groeten Tamara Sunier.

 3. 🐐 v. kouwenhoven

  Tip: Niet Zigzaggen: Is het een heel erge rommel zet dan een of meerdere dozen neer waar spullen in gaan die ergens anders thuis horen, anders blijf je heen en weer lopen naar andere kamers. Ben je b.v. de keuken aan het opruimen; doe dan zolang gereedschap/papieren/kinderspeelgoed en alles wat niet in de keuken thuis hoort in een doos. Ben je klaar met de keuken dan loop je met de doos door het huis en laat de spullen achter in de kamer/kast waar ze horen.

 4. 🐐 Joyce

  Ik woon alleen en kijk veel tv, vnl. de commerciele zenders. Ik ben echter geen fan van de reclames. Dus tijdens de commercial break ga ik mijn huis opruimen. Het is ongelooflijk hoeveel je kunt doen tijdens die ca. 6 minuten! 🙂

 5. 🐐 Charlotte

  Ik vind het een hele goede website, want ik ga vrijdag op vakantie en dan moest ik van mijn oma mijn kamer opruimen wat ik echt heel saai vind. En nu niet meer met een muziekje erbij vind ik het zelfs leuk. Het werkt echt heel goed!

 6. 🐐 Marieke

  Een opgeruimd huis zorgt ook voor en opgeruimd hoofd. Je kunt de wereld weer aan.

 7. 🐐 Sigrid

  Ik was van plan om mijn kamer op te ruimen maar had er geen zin in maar ben toen op deze website gaan kijken en toen dacht o, dat is toch niet zo moeilijk!

 8. 🐐 Charlotte

  1 ding wat ik echt haat is mn kmer opruimen 🙁
  stap 1 doe ik sowieso automatisch (mijn kamer is op de zolder)
  Dan sta ik in mijn kamer tussen al mijn kleding en etc. En ik weet echt nooit waar ik moet beginnen xD Maar met deze tips gaat het veel sneller (ik heb meestal 4uur nodig omdat ik echt als een slak ga 😛 ) gelukkig dit keer niet ^-^ Dus nu is mijn puberkamer met kleding weer helemaal schoon en klaar :3
  Danku voor de tips <3

 9. 🐐 Rachel

  Ik ga nu mijn kamer opruimen, met deze tips hopelijk helpt het!

 10. 🐐 Jannie

  Voor ik naar bed ga, ruim ik samen met mijn man het huis even op. We hebben zowel boven als beneden een mandje staan waar we spullen ingooien die naar de andere verdieping moeten. Meteen even wegruimen en klaar!

 11. 🐐 Nicoletta

  Ik ruim altijd op onder de reclame, voor dat ik ga werken is het aanrecht aan kant, ik bewaar zeer weinig spullen!!! Post kijk ik meteen na en doe ik in de klapper.
  Ik koop niet te veel spullen, want je hebt helemaal niet veel nodig!!Met wat theelichten en een plantje is het meteen gezellig!!

 12. 🐐 M.Ruigrok

  Tip,
  Vang wasmachine water op .Boen emmers. laarzen en/of je straat er mee.Je kan ook erg vuile kleding er mee in de week zetten [overalls]. Gr Leny.

 13. 🐐 Anne

  Ik ben best wel goed in opruimen want het is dan ook altijd wel heel schoon maar na 3 dagen is het weer een puinhoop en kan ik weer opnieuw beginnen. Heeft iemand hier tips voor?
  Groetjes @nne

 14. 🐐 Janneke

  Vind het lastig, erg allenig en die 1 of 2 x per jaar dat er iemand over de vloer komt, bijvoorbeeld als ik via internet iemand heb gevonden om te helpen wat op te hangen in huis, krijg ik commentaar dat ik moet opruimen, stofzuigen, oud papier wegbrengen, en het wasgoed dat er ligt – kat is er trouwens reuzeblij mee, kruipt er gewoon bovenop -,dat ik vrijwilligerswerk met bejaarden moet doen ipv wat ik op het oog heb, dat ik niet moet verhuizen, dat er een stuk tafelzeil op mn koelkast ligt, dat ik rolgordijnen moet nemen omdat de vitrage die provesorisch hangt te lang is enzenzenz. Raak dan helemaal gefrustreerd en dan lukt het nog minder. Weer klusjesman eruitknikkeren en een jaar later weer iemand vinden, zelfde verhaal, jaar later weer en nog niet alle gordijnroedes hangen, pff.

 15. 🐐 iris

  ik kan nooit mijn kamer schoon houden help

 16. 🐐 dydy

  Ik denk dat ik deze tips ga gebruiken want ik ben zelf een puber en heb nooit zin om op te ruimen dus ik hoop dat deze tips helpen en ik er voortaan geen week meer over doe

 17. 🐐 Anouk

  Ik ruim mijn kamer of andere dingen altijd op maar na 2 dagen is het alweer een puinhoop heeft iemand tips ?? M.v.g. Anouk

 18. 🐐 pandaa_power

  deze site geeft goeie tips daarom heb ik nu een opgeruimde kamer xD

 19. 🐐 Jacqueline

  Wat bij heel goed blijkt te helpen: een luisterboek aanzetten tijdens het opruimen, schoonmaken en/of koken! Raar maar waar: als ik met mijn oortjes in naar een boek luister, dan vergeet ik de tijd en blijf ik doorgaan met waar ik mee bezig was. Dan ‘zigzag’ ik niet met mijn gedachten.

  Om nu te zorgen dat ik op tijd ophoud, gebruik ik de timerfunctie van het luisterboek. Je kunt instellen hoe lang het verhaal wordt voorgelezen.

  Ik gebruik de app van de luisterbieb.

 20. 🐐 Rita

  mijn kamer is weer helemaal cozy. Ik heb zelf ook nog een tip. Leg je hele bed vol met kussens met verschillende kleuren en patroontjes, geeft echt een hele hoop sfeer en haalt de hele kamer op. Echt de oogtvanger van de kamer.

 21. 🐐 😄

  Ik ga deze tips ook proberen!Als je goed bent in opruimen maar het naar een paar dagen weer een puinhoop is heb ik een tip voor jou:heb je iets gebruikt en ben je er klaar mee zet het dan meteen weer op de goede plek!

 22. 🐐 Julia

  Ik moest opruimen voor de schoonmaakster, maar het kwam er maar niet van uitstellen vanaf 2 weken van tevoren. Het werd alleen maar erger. Ik kon mijn spullen ook nergens meer vinden. Nu heb ik dit geprobeerd en het gaat echt heel goed. Ik keek op deze site en zei tegen mezelf: nou kom op dit is te doen, vooruit met die geit. En het is me gelukt! Voortaan houd ik het beter bij ik ben nu een halfuur – drie kwartier bezig geweest en dat wil ik niet weer. Bedankt!

 23. 🐐 Ruud

  Opruimen? Ik combineer het tegenwoordig met muziek luisteren of luisteren naar het nieuws. Met mijn draad;o`e koptelefoon kan dat prima. Want terwijl ik me door mijn twee kamerflat gaat de muziek of het nieuws toch met je mee. Ik heb geen Bluetooth oortelefoon, maar daarmee kan het volgens mij ook. Maakt het opruimen een stukje makkelijk om je ertoe te zetten

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate