Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Ventileren in huis – waarom is ventileren belangrijk?

Ventileren in huis is iets anders dan luchten. Om gezond te wonen is het belangrijk dat je je huis goed ventileert. Slechte ventilatie in huis kan leiden tot allergische reacties, geïrriteerde luchtwegen of hoofdpijn. Hoe ventileer je je huis goed?

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

Ventileren in huis is meer dan een raampje open gooien

Als je aan het opruimen bent of wanneer je je huis een beetje muf vindt ruiken gooi je waarschijnlijk een raam of een deur open om de boel lekker te luchten. Luchten is echter iets anders dan ventileren. Hoewel luchten erg belangrijk is op zijn tijd, is ventileren van levensbelang.

Goed ventileren in huis doe je 24 uur per dag

Om gezond te wonen is het van belang dat je je huis 24 uur per dag, 7 dagen per week je huis ventileert. Een huis moet ademen, net zoals jij dat doet. Je hoeft niet de hele dag je raam open te laten staan. Waarschijnlijk heb je thuis wel ventilatieroosters boven de ramen, of een automatisch ventilatiesysteem. Zorg dat deze ventilatieroosters het grootste gedeelte van de dag openstaan.

Oude lucht naar buiten, frisse lucht naar binnen

De kern van ventilatie is het binnenhalen van frisse lucht en het afvoeren van oude lucht. Dagelijks produceren jij en je medebewoners, je huisdieren, je planten en je fornuis ruim 10 liter vocht in de lucht. Bovendien komen er bij het ademhalen en koken deeltjes vrij die op den duur kunnen zorgen voor gezondheidsklachten.

Het is belangrijk dat je zorgt voor een zwakke luchtstroom door het huis. Zet dus ventilatieroosters tegen elkaar open. Als je geen roosters hebt is het verstandig grotere ramen op een kier te laten staan. Zorg dan wel voor goede anti-inbraak maatregelen.

Een automatische luchtafvoer en -toevoer is de beste ventilatie. In nieuwe huizen is doorgaans zo’n gebalanceerde ventilatie aangelegd. Er wordt dan automatisch lucht afgevoerd, maar ook aangevoerd. In minder nieuwe huizen vind je vaak alleen een luchtafvoer. Zorg er dan voor dat er ventilatieroosters open staan om nieuwe lucht aan te voeren.

Extra ventileren na douchen, koken en slapen

Vlak na het douchen, het koken en het slapen is het verstandig om extra te ventileren in huis. Alleen luchten is niet genoeg, omdat die frisse lucht vaak na een half uur verdwenen is.

Laat de afzuigkap nog een uur aan staan na het koken, en zorg voor langdurige extra ventilatie in de slaap- en badkamer. Door het vocht af te voeren blijft de lucht in huis gezond.

Ventileren bij luchtvervuiling?

Ook als je in een omgeving woont waar de lucht erg vervuild is moet je ventileren om je huis en jezelf gezond te houden. De lucht buiten is namelijk altijd minder vervuild dan de lucht binnen, hoewel je dat misschien niet zou denken.

Wel is het slim om, wanneer je bijvoorbeeld aan de snelweg woont, aan de andere kant van je huis te ventileren. De lucht is daar minder schadelijk.

Schimmel en vocht? Meer ventileren en extra maatregelen!

Als je last hebt van een vochtig huis en schimmel moet je altijd extra ventileren. Omdat een vochtige atmosfeer ongezond is doe je er goed aan ook vochtvreters in huis te plaatsen. Je kunt ook kiezen voor een automatische luchtontvochtiger.

Ventileren is serieus

Neem de ventilatie van je woning serieus. Te veel vocht kan astma en geirriteerde luchtwegen veroorzaken. Te veel schimmels, schadelijke gassen en sigeretten rook zijn erg ongezond. Je lichaam heeft frisse lucht nodig, dag in dag uit!

Meer lezen over ventilatie? Breng een bezoekje aan de website van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate