Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Groene tip #11 – Zo kun je op een goedkope manier je ramen isoleren

Bespaar geld en verminder energieverbruik met voorzetramen! In deze groene tip zie je hoe deze eenvoudige en betaalbare oplossing de ramen in je huis isoleren en de ruimte lekker comfortabel maakt.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

🐐 Dit artikel is geschreven in samenwerking met Plexiglas.nl.

Van raamfolie naar een vast plexiglas voorzetraam

Alweer bijna twee jaar geleden kochten we ons huidige huis. Na een grondige verbouwing van meer dan 4 maanden, hebben we onze spullen in de zomer van 2021 verhuisd naar dit nieuwe stulpje.

Tijdens de verbouwing hebben we bijna het hele huis grondig verduurzaamd en geïsoleerd – enkel de hal en de dakkoepel naar zolder toe waren nog aan de beurt.

In de hal hadden we wel raamfolie op de kozijnen geplakt om een deel van de warmte binnen te houden en kou buiten te houden. Echter we merkten dat dit niet optimaal werkte. De folie begon na verloop van tijd wat te rimpelen en we konden nog steeds wat koude lucht voelen binnenkomen. Bovendien zag het er niet bepaald mooi uit.

Ik weet niet waarom we dit destijds niet hebben aangepakt, maar het zal vast met geen prioriteitgedoe en hoge kosten te maken hebben.

Nu we langzaam weer in iets rustiger vaarwater zitten, ben ik gaan onderzoeken hoe we dit op een niet al te dure manier kunnen isoleren.

plexiglas voorzetramen

Het plaatsen van plexiglas voorzetramen bleek voor ons een goede oplossing te zijn. Waarom?

  • het is makkelijk zelf te monteren;
  • het is een stuk goedkoper dan een voorzetraam van glas;
  • het heeft een hoge isolatiewaarde (je krijgt tot wel 50% minder warmteverlies via de ramen);
  • en daardoor hoeven we ook weer minder te stoken.

Toen ik laatst werd benaderd door Plexiglas.nl en de mogelijkheden van hun voorzetramen bekijk, werd ik erg enthousiast. Niet alleen zou het veel beter isoleren dan de raamfolie, het zou ook nog eens goedkoper zijn dan voorzetramen van glas én echt transparant zijn – een stuk beter om naar te kijken.

Hoe goed isoleert een voorzetraam van plexiglas?

Een voorzetraam van plexiglas staat bekend om de goede isolerende eigenschappen en kan je tot wel 20% besparen op de stookkosten. Plexiglas heeft een hogere thermische weerstand, wat betekent dat het goed in staat is om warmte binnen te houden en kou buiten te houden.

Wat is de isolatiewaarde van een plexiglas voorzetraam? De U-waarde van een plexiglas voorzetraam van 4 mm in combinatie met enkelglas is 2,7 W/(k.m). Hoe lager de U-waarde, het beter het isoleert.

  • De U-waarde van standaard enkel glas ligt rond de 5,9
  • Een plexiglas voorzetraam van 4 mm ligt dus rond de 2,7
  • Het verschil tussen enkel glas en plexiglas is 5.9 – 2.7 = 3.2

Een plexiglas voorzetraam isoleert dus ruim 3 keer beter dan enkel glas.

voorzetramen

Hoewel het niet volledig in de buurt komt van HR+++ glas, dat vijf keer beter isoleert dan enkel glas, is een plexiglas voorzetraam een betaalbaarder alternatief dat ook nog een effectieve isolatie werking biedt.

Hoe verliep het plaatsen van de voorzetramen?

Het plaatsen van de plexiglas voorzetramen was een fluitje van een cent. Ik voelde meteen dat er geen tocht meer binnenkwam.

Wel zag ik een beetje op tegen de klus, maar met behulp van een handige instructievideo op de site van Plexiglas ging het allemaal heel soepel.

De voorzetramen waren al op maat gesneden, dus ik hoefde alleen de folie er af te halen. Vervolgens plakte ik rond de binnenrand een tochtband en bevestigde de ramen op het kozijn met behulp van de bijgeleverde klemmetjes. En klaar was ik!

Het plaatsen van de voorzetramen was een relatief eenvoudige klus die je gemakkelijk zelf kunt doen. Doordat we nu de voorzetramen hebben geplaatst merk je direct verschil dat het minder koud is in de gang. Zo besparen we ook meteen op de energierekening. 🙌

Mijn ervaring met Plexiglas

Als huis-tuin-en-keuken klusser ben ik altijd op zoek naar manieren om mijn huis comfortabeler en duurzamer te maken. Toen ik bericht kreeg over plexiglas voorzetramen, was ik meteen geïnteresseerd. Ik besloot de samenwerking aan te gaan en was positief verrast door het resultaat.

De voorzetramen van plexiglas zijn licht in gewicht en makkelijk te plaatsen. Met behulp van een paar schroeven en klemmen was het plexiglas binnen no-time op zijn plek. De isolerende werking van het plexiglas was meteen merkbaar: het wordt een stuk minder koud in de gang en je merkt ook dat er minder geluidsoverlast komt van buitenaf.

Een ander groot voordeel van plexiglas voorzetramen is dat ze relatief goedkoop zijn in vergelijking met andere isolatiemethoden. Zo kost glas gemiddeld tussen de 70-120 euro per vierkante meter, terwijl plexiglas rond de 50-100 euro kost. De prijzen hangen natuurlijk af van de dikte van het glas.

ramen isoleren plexiglas

Daarnaast zul je meestal ook nog iemand in moeten huren die het glas kan plaatsen, omdat dit toch wat meer specialistisch werk is wat ook weer extra kosten met zich meebrengt. De kosten om zowel onze gang (5 voorzetramen) en onze lichtkoepel te isoleren kwam uit op zo’n 400 euro.

Een ander pluspunt is de duurzaamheid van plexiglas. Het is erg stevig en kan goed tegen een stootje. Hierdoor is de kans op een breuk klein en kan het plexiglas tot wel 50 jaar mee. De voorzetramen kunnen ook gewoon makkelijk schoongemaakt worden met een sopje en een zachte doek.

Kortom, ik ben erg tevreden over de plexiglas voorzetramen. Ze zijn makkelijk te plaatsen, bieden goede isolatie, zijn duurzaam en het is ook nog eens betaalbaar.

Meer weten? Bekijk dan alle voorzetramen van Plexiglas voor alle mogelijkheden.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate