Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Klusupdate #2 – oneindig veel schroeven, puin ruimen, een gestorte vloer én de badkamer is af (+foto’s)

De verbouwing duurt alweer ruim 5 weken. En laat ik maar eerlijk zijn: er lijkt geen einde aan de verbouwing te komen. Gelukkig kom ik er tijdens het schrijven van deze tweede klusupdate achter dat er toch behoorlijk wat progressie zit in de verbouwing.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Klussen met kijkers

In mijn eerste klusupdate kon je al het één en ander lezen wat we van plan zijn met ons nieuwe huis. Nog even in het kort: de gaskachels maken plaats voor een warmtepomp en zonnepanelen, de zolder en de rest van het huis isoleren isoleren en nog eens isoleren, de roodkleurige trappen zullen meer wit geverfd worden en de sanitaire ruimtes (badkamer, toilet en keuken) krijgen een upgrade. Plus nog een honderdtal andere klussen. Het houdt ons lekker bezig zullen we maar zeggen.

De verbouwing duurt nu ruim 5 weken. In deze nieuwe klusupdate laat ik je zien wat er allemaal is gebeurt – inclusief de nodige foto’s en deel ik tegen welke problemen we zijn aangelopen.

Wat is er allemaal al aangepakt?

Laten we van boven naar beneden beginnen. De zolder is de plek waar Jelle en ik (samen met af en toe wat hulp van familie en vrienden) de meeste tijd hebben doorgebracht.

Zolder isoleren

De zolder is opnieuw geïsoleerd met glaswol van 22cm dik en er is speciaal isolatiefolie aangebracht. Er zijn nieuwe rachels geplaatst en de gipsplaten zijn tegen het plafond bevestigd. Honderden schroeven eruit gedraaid om alle oude gipsplaten weg te halen, om vervolgens weer honderden schroeven erin te draaien. Naden en schroeven zijn afgesmeerd en deze week gaan we een eerste laag verf aanbrengen. Yes, progressie!

klussen met Billy
Geen cakebeslag dit keer, maar beslag om de naden en gaten op te vullen.
Zolder isoleren
Op de, nu nog groene muur, gaan we de WTW ventilatie unit installeren.

Naast dit alles hebben we op zolder twee nieuwe pijpen naar het dak aangebracht voor de WTW ventilatie (warmteterugwinning ventilatie – een manier van ventileren waarbij zo min mogelijk warmte verloren gaat) die we gaan aanbrengen.

WTW ventilatiepijp aanbrengen
Jelle en zijn vader in opperste concentratie aan het werk.

Slopen

Het meeste sloopwerk, op het schuurtje en een voorzetwand na is wel gebeurd. Alle rookkanalen op de eerste verdieping zijn verwijderd. Deze gaten hebben we ook nodig om de WTW ventilatie aan te brengen.

De benedenverdieping

Hoe staat het met de benedenverdieping? Nou, daar is de afgelopen tijd flink wat werk verzet door de aannemer. We hebben schuimbeton in de kruipruimte laten storten van zo’n 30 cm dik. Een prima begin voor isolatie, maar niet goed genoeg (Milieucentraal adviseert minstens 35 cm – Rd-waarde van 3,5). Op het schuimbeton zijn isolerende PIR-platen gelegd, waardoor we nu een Rd-waarde hebben van 5,5.

Bovenop de PIR-platen is de vloerverwarming aangelegd op wapeningsnetten. Hier bovenop is het zandcement deze week gestort van ca. 5 cm dik. Het zandcement droogt ongeveer 1 cm per week en dat betekent dat we over minstens 5 weken kunnen beginnen met het leggen van de vloer.

vloerverwarming aanleggen
Jake manoeuvreert zich een weg over de aangelegde vloerverwarming.
zandcement vloer gestort
Ta da – het zandcement is gestort. Het begint weer iets meer op een echt huis te lijken.

Badkamer is (zo goed als) klaar

Dit is wel echt een mijlpaal hoor! De badkamer is de eerste ruimte in huis die bijna af is. Door vertraging in de levering ontbreekt de badkraan en de spiegel voor boven het badkamermeubel nog, maar daarna is het echt af.

We hebben gekozen voor een douchecabine waar de tegels in visgraat zijn aangebracht. Boven het toilet, het bad en het meubel zijn witte hexagon tegels gebracht.

Binnenkort de hele badkamer maar eens goed schoonmaken om alle vlekken en gruis te verwijderen. Voor nu zijn we erg blij dat de badkamer af is. Binnenkort zal ik wat betere foto’s delen van de badkamer.

Badkamer en toilet renoveren
Links: het gesloopte toilet beneden. Rechts: de badkamer die bijna af is.

Inmiddels in de aannemer begonnen met het toilet beneden. Het toilet wordt iets naar achter geplaatst, zodat we meer ruimte hebben. In het toilet gaan we dezelfde tegels nemen als in de badkamer.

Tegen welke problemen zijn we al aangelopen?

 • Een afvoer die pal boven de meterkast loopt was lek. De nieuwe groepenkast begon na een lekkage te knetteren en dus moest al het stroom eraf. Gelukkig heeft de aannemer de nieuwe groepenkast kunnen redden. De afvoer is nog niet gemaakt, maar zal binnenkort worden verlegd, zodat deze niet meer boven de meterkast loopt.
 • Daarnaast komen we vooral tot de conclusie dat alles langer duurt dan je zou denken. We kunnen maar een bepaald aantal uur per week steken in de verbouwing. De komende tijd zullen Jelle en ik toch wat vaker los van elkaar ‘s avonds gaan klussen in het huis.
lekkage afvoer
Oeps – de afvoer is lek en het water liep zo over de nieuwe groepenkast.

Het begint langzaam weer op een echt huis te lijken nu de badkamer bijna af is en de vloer beneden is gestort. Zo fijn om te zien dat het opbouwen nu echt is begonnen. Als alles meezit hopen we over iets meer dan twee maanden te verhuizen naar ons nieuwe huis. Tot die tijd (en waarschijnlijk ook wel daarna) is er nog genoeg te doen. 💪

Als ik weer wat te melden heb zal ik weer een klusupdate plaatsen. De komende weken zullen we vooral druk bezig zijn met het afronden van de zolder en hoop ik langzaam een begin te maken met schuren en het voorbereiden van de keuken.

Leuk om jullie reacties te lezen op mijn eerste klusupdate. Wie van jullie zit er op dit moment ook in een verbouwing of gaan binnenkort beginnen met een verbouwing?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Saskia

  Wat fijn dat jullie zelf zo handig zijn en meewerkende familieleden hebben! Onze badkamer is vandaag opgeleverd – na drie weken rommel, 1 gesloopte thermostaat (wel een mooie draadloze voor teruggekregen) en een loodgieter die de warmwater/koudwaterleidingen had omgewisseld.
  Wij hebben nu een weekje rust, dan wordt het dak vernieuwd. En oh ja, ergens moet ook nog een nieuwe keuken komen… Ik verbouw nooit weer een huis terwijl we er zelf in wonen.
  Bedankt voor je gezellige updates, veel succes gewenst!

 2. 🐐 Renate

  Beste Jelle en Billy, wat knap dat jullie zoveel zelf doen in jullie nieuwe huis! Dat met een peuter erbij is echt topsport!! Mag ik vragen wat jullie gaan doen met jullie ‘oude’ huis?

 3. 🐐 Veronica

  Proficiat! Het ziet er geweldig uit en je kunt zien hoe heerlijk het zal zijn als het helemaal af is. De deur is erg mooi. Veel moed voor de verdere werken.

 4. 🐐 Tonton

  Wat zal het straks een enorme voldoening geven, te weten dat jullie zo veel zelf hebben gedaan. Dat wordt dan extra genieten. Ja, in de basis is vaak niet zo veel te zien, qua vooruitgang, maar wel het belangrijkste om dat goed te doen. Veel succes met alles wat nog gaat komen en daarna volop genieten met je gezin in een prachtig huis!!

 5. 🐐 Anja

  Hoi,het is zo herkenbaar. Eerst een enorme verbouwing, daarna een paleisje. Echt leuk om te zien bij jullie de vorderingen. ♡

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate