Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Huis verwarmen zonder gas

Wil je ook je huis verwarmen zonder gas, maar weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel lees je hoe we van plan zijn om ons nieuwe huis uit 1917 zonder gas te gaan verwarmen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Verhuizen naar een huis vol met gaskachels

Binnenkort verhuizen we naar een ander huis. We blijven in Delft. In een huis aan de rand van de binnenstad. Dat betekent in veel gevallen dat het gaat om een wat ouder huis. Ons nieuwe huis komt uit 1917 en wordt op dit moment verwarmd door middel van gaskachels. Het tegenoverstelde van wat we zouden willen.

We hebben onszelf namelijk als doel gesteld om het hele huis te gaan verwarmen zonder gas. Het zal een flinke puzzel worden, maar we gaan kijken welke mogelijkheden er zijn om zonder gasaansluiting door het leven te kunnen.

Die overheid deelt deze gedachten, want uiteindelijk moeten alle huizen worden verwarmd zonder gas. Nu worden zo goed als alle nieuwbouwhuizen al zonder gasaansluiting opgeleverd en voor bestaande woningen moet hetzelfde gaan gelden.

En dus zijn we op onderzoek gegaan. Veel lezen, berekeningen maken en bellen met bedrijven. Ook hebben we een energieadviseur langs laten komen om te kijken hoe zij dit aan zouden pakken.

Je huis verwarmen zonder gas – dit zijn de mogelijkheden

Waar moet je op letten als je je huis wilt verwarmen zonder gas? Hieronder laat ik je zien welke mogelijkheden er zijn om een huis te verwarmen zonder gas. Dit zal ook grofweg de weg zijn die wij gaan bewandelen.

1. Je huis goed isoleren

Isoleren, isoleren, isoleren. Je hoort en lees het overal. Je huis goed isoleren loont behoorlijk. We weten het wel, maar toch handelen we er niet altijd naar. Isoleren klinkt niet aantrekkelijk, maar wél als je bekijkt hoeveel geld je kunt besparen op je energierekening.

Je weet zelf vast waar de slechtst geïsoleerde plekken in je huis zich bevinden (denk aan het dak, buitenmuren, glas en tochtplekken bij de voordeur). Kijk of je zelf iets kunt doen of dat je een specialist inhuurt om hierbij te helpen.

Het huidige energielabel van onze toekomstige woning is een F, maar door goed te isoleren kunnen we dit waarschijnlijk al terugbrengen naar een C. Een goed geïsoleerd huis betekent minder tocht en kou, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot.

Voor isolatie in huis zijn diverse subsidiepotjes beschikbaar. Check de website van de overheid voor meer info.

2. Warmtepomp plaatsen

Een duurzaam alternatief voor de CV-ketel is een warmtepomp. Hoe werkt een warmtepomp? Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, het grondwater of uit de bodem en zet dit direct om in energie om het huis te verwarmen.

Een warmtepomp gebruikt elektriciteit, maar een stuk minder dan bij elektrisch verwarmen zonder warmtepomp.

Er zijn twee soorten warmtepompen:

 • een hybride warmtepomp (deze wordt aangesloten op de huidige CV-ketel)
 • of een volledig elektrische warmtepomp (te gebruiken zonder traditionele CV-ketel)

In dit artikel kun je al lezen dat een warmtepomp het beste werkt als je huis goed geïsoleerd is. Deze twee bij elkaar zijn in mijn ogen een perfecte combinatie.

De energieadviseur die bij ons langskwam heeft ons geadviseerd om te kiezen voor een luchtwarmtepomp met een boilervat van 300 liter. Deze warmtepomp zal in de tuin worden geplaatst. Het boilervat zal in een keukenkast worden bevestigd, in de buurt van de warmtepomp. Het boilervat wordt dan gebruikt om warm water te krijgen in de badkamer en voor de (nog aan te leggen) vloerverwarming.

Aangezien er op dit moment geen CV-ketel in het huis aanwezig is, en we deze ook niet willen, gaan we waarschijnlijk voor een volledig elektrische waterpomp.

Net als bij isolatie heeft de overheid een subsidiepot beschikbaar voor de aanschaf en installatie van een warmtepomp.

3. Vloerverwarming

Een warmtepomp met een lage temperatuur werkt het beste met vloerverwarming. We gaan dan ook voor deze optie. Plus dat vloerverwarming natuurlijk lekker comfortabel aanvoelt.

Twee punten waar we rekening mee dienen te houden:

 • De vloerverwarming moeten worden gelegd op een houten vloer. Droogbouw vloerverwarming wordt hiervoor geadviseerd, dit is een lichter dan gebruikelijke vloerverwarming en dus beter te dragen door de houten balken. Deze optie is wel vrij kostbaar.
 • We moeten een vloer kiezen die geschikt is voor vloerverwarming. Denk aan pvc, tegels en sommige soorten laminaat.

De benedenverdieping willen we dus gaan verwarmen door middel van vloerverwarming. Op de bovenverdieping gaan we (waarschijnlijk) werken met elektrische kachels (met timers) die we in iedere kamer aan muur bevestigen.

4. Dak vol leggen met zonnepanelen

Op het dak van ons huidige huis hebben we zonnepanelen laten plaatsen. We begonnen met 6 zonnepanelen, maar inmiddels zijn daar sinds de opbouw twee panelen bij gekomen. We hebben nu dus 8 zonnepanelen op ons dak, meer ruimte is er niet.

Ook het dak van ons nieuwe huis gaan we vol leggen met zonnepanelen. Zo vraagt een warmtepomp veel energie (elektriciteit), plus dat we ons als doel hebben gesteld om het huis te gaan verwarmen zonder gas. Zonder zonnepanelen zouden de elektriciteitskosten behoorlijk hoog worden. Het is nog even de vraag hoeveel zonnepanelen we kwijt kunnen, maar ik schat rond de 10 (7-8 panelen op het platte dak en 2-3 aan de voorkant).

Lees ook dit artikel: Dit is het verschil tussen zonnepanelen huren of kopen

5. Infraroodpanelen plaatsen

Om ons toekomstige huis te verwarmen zonder gas zullen we hier en daar ook gaan werken met infraroodpanelen.

Een infraroodpaneel bevestig je aan het plafond op plekken waar je de veel tijd doorbrengt. Denk aan een plek boven de bank, de eettafel of in je werkkamer.

Door middel van een aan/uit-schakelaar bepaal je zelf welke infraroodpanelen je wilt gebruiken voor net dat beetje extra warmte. Infraroodpanelen (zoals deze) geven een stralingswarmte die een beetje voelt als de zon die op je huid valt.

Heb je ook interesse in je huis verwarmen zonder gas? Bedenk dat de overheid zoals gezegd voor veel energiebesparende maatregelen een subsidiepotje beschikbaar heeft. Zo is er nu een flinke subsidie voor het isoleren van je huis of voor de aanschaf van een warmtepomp.

Binnenkort zullen er meer artikelen op Leukegeit.nl verschijnen over hoe we ons huis gaan verduurzamen. Heb jij al energiebesparende maatregelen genomen in jouw huis? Ik ben benieuwd naar jouw situatie.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

9 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Melanie

  Interessant! Ik woon nu in een gasvrij huis en dat vind ik eigenlijk wel een fijn idee. Ik hoop dus in mijn zoektocht naar een nieuw huis ook een gasvrije variant te kunnen vinden. Ware het niet met wat aanpassingen.

  In ieder geval een tip voor iedereen die aan de slag gaat met infraroodverwarming: let héél goed op het verbruik van de panelen die je laat plaatsen! Mijn energiekosten liggen volgens mijn energieleverancier gelijk aan dat van een vijfpersoonshuishouden terwijl ik een eenpersoonshuishouden vorm.

 2. 🐐 mo

  Dit plan is alleen geschikt voor mensen met een hele dikke portemonee. Voor de rest zal van het gas afgaan helaas een onbetaalbare onderneming worden… De subsidies zijn ook om te janken en alleen geldig als je veel in 1x isoleert, dus een bak met geld hebt staan. Ik zie de toekomst somber in voor de gemiddelde burger die 5000,- spaargeld op de bank heeft terwijl de energietransatie 30.000,- tot 50.000,- per huis zal gaan kosten…

 3. 🐐 Remco

  Wij hebben een lucht lucht warmtepomp van daikin zat in ons huis wat ik kocht en op de 2 slaapkamers hebben we 2 binnen delen voor zo wel koelen als verwarmen maar je kun niet de ene kamer koelen en de andere kamer verwarmen

 4. 🐐 Nathalie

  Infraroodpaneel in de badkamer bij ons… daar moet je toch al verdorie dicht voorstaan voor je iets voelt… of het heel lang laten draaien alvorens de ruimte te gaan gebruiken. In onze slaapkamer hebben we een airco die ook kan verwarmen. Werkt veel beter en sneller. In België is het verwarmen op elektriciteit voor mensen met zonnepanelen 1 groot fiasco geworden sinds 1 maart

 5. 🐐 Lies

  Interessant, ik heb ook zo’n oud huis en denk erover om over te stappen naar warmtepomp. Ik ga dit volgen, maar ik hoop dat jullie dan ook inzicht geven in alle kosten.

 6. 🐐 Sanne

  Inderdaad een airco die kan verwarmen en koelen, hebben wij op vier plekken in huis. Ook qua verbruik is het veel voordeliger dan de CV een dag aan…

 7. 🐐 Annemieke

  Ik heb ook gehoord dat zonnepanelen straling geven en dat het niet goed is om er onder te slapen. Weet jij daar meer van? Ik hoor het graag want ik zou zelf ook graag zonnepanelen willen maar wil dit eerst weten.

 8. 🐐 Billy

  Hi Annemieke, goede vraag! Ik lees hier vooral over dat het elektromagnetisch veld dat zonnepanelen opwekken en de omvormer erg zwak is. Bij voorkeur wordt de omvormer niet in een slaap- of woonkamer geplaatst, maar het zou geen problemen moeten opleveren. Onze omvormer hangt in de trapkast onder de slaapkamer, hemelsbreed zo’n 3-4 meter van het bed. Een prima plek voor ons.

 9. 🐐 Hans

  Wij hebben hoekhuis met plat dak, 10 zonnepanelen 3600, woon/keukenkamer,4 slaapkamers, elektrisch 3500 en gas 1050 p/j. Muren en dak geïsoleerd, overal dubbel glas, vloer niks want we hebben geen kruipruimte. Beter dan dit kan ik niet verzinnen zonder héle hoge kosten .

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate