Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Ramen lappen – simpeler dan dit wordt het niet

Het lappen van de ramen staat niet bepaald bekend als snelle taak. Een volle emmer met water en sop sleep je van het ene raam naar het andere raam. En om dan nog maar te zwijgen over alle andere attributen die komen kijken bij het ramen lappen. Het kan anders. Maak kennis met deze unieke ramendoekjes.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

🐐 Deze blogpost is in samenwerking met Ferry Shine World geschreven.

Volle emmer vs. één ramendoekje

Je kunt het haast niet geloven, maar er schijnt een methode te zijn dat je voor ramen zemen slechts één doekje nodig hebt. Geen speciaal sop, water, trekker, zeem of poetsdoek. Alleen een ramendoekje en wat lauwwarm water. Dat is het.

We werden benaderd door Ferry Shine World, een bedrijf dat gespecialiseerd is in doekjes die gladde oppervlakken weer laten stralen. Zij stuurden ons een set van hun unieke ramendoekjes toe en hebben ons verzekerd dat je niks anders meer nodig hebt dan dit speciale doekje.

Dat klinkt veelbelovend. We gingen de test graag aan, want als er een betere manier is om de ramen te lappen, dan houd ik me aanbevolen. En ook omdat de ramen al een tijd geleden gezeemd hadden mogen worden. 🙋🏼‍♂️

ramendoekje

Hoe werken de ramendoekjes?

Laten we daar eens mee beginnen, want voordat je aan de slag gaat met dit doekje is er een kleine gebruikershandleiding die je kunt volgen voor het beste resultaat.

Gebruikershandleiding voor de ultieme werking van de doekjes:

 1. Breng een steelpan met water aan de kook. Plaats de pan daarna even op het aanrecht en laat het afkoelen tot zo’n 90 graden Celsius. Leg het doekje vervolgens 10-15 minuten in het water.
 2. Spoel het doekje uit onder de kraan en je kunt aan de slag.

Dit hoef je alleen de allereerste keer te doen, voordat je het doekje gaat gebruiken. Zo simpel is het.

Hoe kan één doekje het raam goed schoon krijgen?

Het is goed om te weten dat je het ramendoekje nat (of in ieder geval vochtig) gebruikt om het oppervlak te reinigen. Spoel de doek uit in schoon lauwwarm water en wring de doek uit. Eventueel nog een keer over het oppervlak om overgebleven vuil weg te halen. Dus gebruik geen reinigingsmiddel, schoonmaakazijn of spiritus – dit schaadt de polymeren.

De synthetische vezels in het doekje bestaan uit polymeren, dit zijn lange ketens aaneengeschakelde moleculen. Eén van de polymeren zorgt ervoor dat vet en olie zich direct hecht aan de vezels, waardoor deze niet eerst met een reinigingsmiddel losgemaakt hoeven te worden.

Vervolgens maak je met dezelfde doek de ramen weer droog. Zorg dat het ramendoekje schoon én goed uitgeknepen is. Zie je na een paar minuten toch nog druppels of strepen op het raam, dan is de doek waarschijnlijk te nat gebruikt.

Goed om te weten is dat je deze ramendoekjes niet alleen voor de ramen in huis kunt gebruiken, maar ook voor gladde oppervlakten als spiegels, beeldschermen, tegels, brillen en je auto.

ramendoekje Ferry Shine World

Wat vinden we ervan?

Op de website van hetdoekje.nl kun je zien dat het ramendoekje 11,50 euro kost. En nu ik inmiddels een aantal ramen heb gelapt met dit doekje, ben ik er erg blij mee. Het scheelt me ontzettend veel gedoe om eerst alle spullen te verzamelen en later ook met al deze spullen in de weer te zijn om de ramen te laten stralen.

Bij één raam merkte ik dat er de eerste keer nog wat strepen zichtbaar bleven, maar ik las op hun website dat er waarschijnlijk nog wat reinigingsmiddel op het raam zat van de vorige keer dat de ramen gezeemd waren. De strepen op het raam zullen na één tot twee wasbeurten verdwenen zijn. Verder ben ik erg blij met het resultaat, geen streep te bekennen op de andere ramen.

Ik ben blij – zo kunnen de ramen er weer een tijdje tegenaan (en ben ik weer even klaar met deze klus). Het lappen van de ramen vind ik er een stuk makkelijker van geworden. Binnen mum van tijd ben je klaar en kun je weer flirten met de voorbijgangers in de straat. 😉

Zijn de ramen in jouw huis ook aan een oplapbeurt toe? Of ben je al bekend met deze speciale doekjes?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

17 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Mieke

  Ideaal lijken deze doekjes me. Kun je ze ook gebruiken als stofdoek?

 2. 🐐 Sandra

  Geweldig!!!! Ik heb ook een hekel om mijn ramen te zemen, stel het altijd uit.

 3. 🐐 Billy

  Hi Mieke, ja fantastisch he? Volgens mij moet dit geen probleem zijn. Je kunt ze na gebruik gewoon in de wasmachine gooien. 🙂

 4. 🐐 Marita Thijs

  Hoi Billy,
  Het bedrijf van mijn man heeft al een tiental jaren deze doekjes. Zolang je water in de emmer proper is, kan je zonder strepen poetsen, maar ideaal zijn ze niet op termijn.
  Verder vind ik het jammer dat steeds vaker je artikels leuk starten en dat op het einde het blijkt om reclame te gaan. Ik begrijp dat je sponsors kan gebruiken, maar ik ga de artikels niet langer blijven lezen. Veel succes nog met wat je verder onderneemt. Groetjes

 5. 🐐 Billy

  Hoi Marita, fijn dat het bedrijf van je man al zolang met deze doekjes werkt. Naar mijn weten wordt er in het begin al duidelijk aangegeven dat het bedrijf deze doekjes naar ons heeft opgestuurd. We steken veel tijd in het schrijven van alle artikelen, dus ik ben blij dat we dit soort mooie samenwerkingen af en toe aan kunnen gaan. Zeker als het ook nog eens een product is waar ik zelf erg blij mee ben. Ik vind het dan ook jammer dat je zo heftig reageert. 🙂

 6. 🐐 Marjan

  Zijn dat nou die doekjes waarvan we een heleboel microtroep in ons water krijgen? Jaren geleden kwamen dergelijk doekjes op de markt waarbij je weinig tot geen reinigingsmiddelen meer nodig had. Ik werd een enthousiast gebruiker want ze werkten goed….totdat ik , alweer jaren later, leerde hoe deze doekjes, langzaam maar heel zeker, hun onveteerbare vezels in onze oceanen laten komen. Het bleek dus te mooi om waar te zijn. Ik ben benieuwd hoe het met jouw doekjes zit. Ik maak altijd maar een zen gebeuren van het ramen zemen. Ik neem er ruim de tijd voor en geniet , heeeeeel bewust van het resultaat. En weet je, zulk rotwerk is het nou ook weer niet. Als je geen tijd hebt om ruim de tijd te nemen voor een zwaar karwei, zouden we ons ook kunnen afvragen of ons leven nou wel zo gezond in elkaar zit…die dingen helpen . Want ik zie toch altijd wel weer hetgen het karwei op. Vriendelijke groet, Marjan

 7. 🐐 Erica

  Het lijkt me nogal belastend voor je arm om de ramen met zo’n klein oppervlak schoon te maken. Zelf gebruik ik een lange steel met een brede spons aan de ene kant en een wisser aan de andere kant. Geen trapje nodig en het werkt heel snel.

 8. 🐐 Patty

  Ik ben het helemaal met Marjan eens! Al die micro-vezeldoekjes bevatten zoveel plastic troep die uiteindelijk weer in de oceanen terechtkomen. Daarom vind ik het ook wel tegenstrijdig dat je in deze nieuwsbrief ” blij wordt” van de EU-maatregel om plastic wegwerpartikelen te verbieden en in diezelfde nieuwsbrief een nieuwtje aan te kondigen dat hoofdzakelijk bestaat uit plastic vezels (dat vermoed ik)!

 9. 🐐 Laura

  Inhakend op wat Marita zei over reclame:

  Is het een idee om aan het begin van een artikel als dit ‘deze blogpost is geschreven is samenwerking met [bedrijf X] ‘? Dan verras je mensen niet halverwege met het besef dat dit een gesponsord artikel betreft. Ik denk dat het artikel dan een stuk beter word ontvangen. Marita post haar kritiek tenminste nog, maar ik denk dat er zeker nog 100 mensen zijn zijn als Marita die met hun ogen rollen, het artikel weg klikken en de volgende keer net iets minder enthousiast op je website komen.

 10. 🐐 Daphne

  Wat voor de een prettig is, ziet de ander misschien anders. Ik ben in ieder geval benieuwd geworden naar deze doekjes.

 11. 🐐 Billy

  @Laura, goeie! Zelf nog niet over nagedacht. Het staat nu bovenaan het artikel. 🙂

  @Patty & Marjan, dankjewel voor de feedback. Ik ga in ieder geval op onderzoek uit, het laatste wat ik wil is dat er kleine stukjes plastic in het water terechtkomen.

 12. 🐐 Sab

  De moeite waard om eens uit te proberen, zo duur is het niet. Zeker niet als je alle andere kosten bij elkaar optelt. Ik haal vetvlekken enzo aan de binnenkant in huis altijd meteen weg, maar dat moet ook wel met 3 jonge koters.

 13. 🐐 Laura

  Wat een gezeur over gesponsord of niet.

 14. 🐐 Leo

  Wat maakt het uit of Billy zijn doekjes koopt of krijgt? Waar het op aan komt: is hij integer? Dat merk je al gauw. Als hij zijn ervaringen meedeelt met de bedoeling zijn medemens onpartijdig in te lichten, maakt hij me blij. Ook al werd het doekje hem op een gouden dienblaadje aangereikt door 12 cherubijnen. Als jij de. Noel bedondert, dan weet ik het na een paar artikeltjes wel.
  En voor iemand razend wordt: ik was 45 jaar journalist, kreeg nooit een doekje, schreef dagelijks over (luxe) producten en kreeg ook nooit een correcte kwaaie brief. Ik leer je pas nu kennen, Billy. Op het eerste gezicht lijk je me een nette knul. Doe zo voort. Ik laat je pas vallen bij de 2e uitschuiver.

 15. 🐐 Liesbeth

  Interessant artikel. Lijkt mij wel handig, maar ik vind die plastic deeltjes die achter kunnen blijven ook wel belangrijk om te weten.

 16. 🐐 Sandy

  Leuk artikel, was enthousiast, maar na de comments over plastic soep niet meer. Oooh, en zelfs met mijn schuursponsje doe ik er aan mee. Ik ga toch kijken naar alternatieven.

 17. 🐐 Billy

  Hoi Sandy en de anderen die meer willen weten over eventuele micro plastics. Fijn dat jullie hier zo alert op zijn! Ik heb navraag gedaan bij het bedrijf en kreeg de volgende reactie:

  Voor zover mij bekend zit de kracht van de doeken in vezels opgebouwd uit gesplitste koolstofvezels van 5 micron.

  Volgens mij dus erg onschuldig, zelfs de mens bestaat voor een groot gedeelte uit koolstof.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate