Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Rooklucht uit huis verwijderen met deze 6 tips

De rooklucht verwijderen uit je huis is goed te doen, alleen trekt die rooklucht wel overal in. Hoe krijg je die hardnekkige geur uit je huis? Wij verzamelden een aantal handige tips om die rooklucht uit huis te verwijderen.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Grote schoonmaakbeurt

Een huis waar jarenlang in gerookt is, is direct te herkennen. De muren zijn vaak geel en als je kozijnen en vloeren afneemt is je sopje vaak helemaal bruin geworden.

Wil je de rooklucht uit huis verwijderen? Geef je huis dan een grote schoonmaakbeurt. Maak een stevig sopje met flink wat schoonmaakmiddelen en neem alles, maar dan ook echt álles, af. Door een scheut schoonmaakazijn toe te voegen aan het sopje, wordt de rooklucht nog eens extra uit de oppervlaktes getrokken.

Vergeet niet om de gordijnen in huis in de wasmachine te stoppen (of naar de stomerij te brengen) en om de ramen goed te zemen.

2. Rooklucht uit huis verwijderen met baking soda

Gordijnen kun je gelukkig in de meeste gevallen wassen, maar dat geldt niet voor alle raambekleding en textiel binnenshuis. De stomerij is natuurlijk een goede optie, maar kost wat meer geld.

Een handige huis-, tuin- en keukentip is baking soda. Strooi een ruime hoeveelheid baking soda over het textiel (dit kan raambekleding zijn, maar ook vloedbedekking of een tapijt) en laat dit een paar uur liggen. Baking soda is heel bindend zoals we eerder al aangaven en daardoor bindt de vieze rookgeur zich aan het poeder. Na een paar uur kun je de soda opzuigen met de stofzuiger en neemt je direct (een groot deel) van de stank weg.

3. Muren verven

Stenen muren kun je moeilijk schoonmaken, en aangezien je de gele waas waarschijnlijk ook van de muur wilt hebben is een nieuwe lik verf meestal de enige oplossing.

Iedere muurverf kan de gele waas bedekken, maar de stank is niet vanzelfsprekend weg na een laag verf. Soms helpen meerdere laagjes muurverf, maar wordt of werd er in jouw huis veel gerookt, dan is het fijn om voorgoed van de rooklucht in huis af te zijn. Zo is het aan te raden om muurverf te kopen met een dikkere structuur, waardoor de rooklucht door de laag verf geblokkeerd wordt.

4. Rooklucht met houtskool aanpakken

Naast baking soda zijn er nog meer mogelijkheden om de rookgeur uit je huis te krijgen. Houtskool is daar één van. Door op verschillende plekken in je huis een bakje met houtskool neer te zetten, trekt de stank langzaam weg.

Houtskool heeft een luchtzuiverende werking, waardoor de rookgeur verdwijnt. Dit werkt natuurlijk niet als je bovenstaande tips niet hebt opgevolgd, maar kan wel het laatste vleugje stank wegnemen. En door de houtskool op een leuke manier te decoreren, kan het ook nog eens passen bij je interieur.

5. Lekker luchten

Dat je een doorgerookt huis goed moet luchten, is natuurlijk een open deur. De rookgeur wordt zo vervangen door nieuwe, frisse lucht. Maar vergeet naast ramen en deuren, ook de andere luchtkanalen niet.

Maak alle roosters in en om je huis los en maak deze heel goed schoon (bijvoorbeeld met een sopje met schoonmaakazijn). Als alle stof verdwenen is, kan er via deze kanalen ook constant nieuwe lucht worden aangevoerd. Hoewel de lucht via deze toevoeren misschien minimaal lijkt, helpen alle kleine beetjes. 🙂

6. Losse spullen

Ben je gestopt met roken en heb je bovenstaande tips uitgevoerd om zo van die rooklucht in je huis af te komen? Dan ben je al een heel eind. Het zou namelijk ook kunnen dan je eigen spullen in je interieur ook stinken. In dat geval zul je alle items (van bedbodems tot lampen) af moeten nemen.

En vergeet ook de boeken niet – in papier blijft rooklucht vaak lang aanwezig. Zet alle boeken op een plek waar ze kunnen goed kunnen luchten. En mocht de geur er niet meer uitgaan, dan heb je altijd nog een herinnering aan de tijd dat je gerookt hebt. 😉

Kijk daarnaast ook zeker eens naar de mogelijkheden van een luchtreiniger. Een luchtreiniger zuivert de lucht naar frisse lucht, waardoor de rooklucht in huis als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Heb jij vroeger in huis gerookt? Hoe pakte jij het aan om de rooklucht uit je huis te verwijderen? Laat dat zeker weten in een reactie hieronder! ? ⬇️

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

9 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Eva

  Gebruik dichte asbakken (van die Mexicaanse van de xenos) of dek hem af met een bierviltje of onderzetter. Laat de asbak snachts niet in de kamer staan maar zet hem buiten neer. Ik heb zelf daarbij ook nog her en der sierflesjes en bakjes met spiritus staan, dat neutraliseert de lucht ook. Die ga ik maar eens combineren met houtskool denk ik, ziet er vast leuk uit!

 2. 🐐 Elien

  Een stenen muur kan je ook properder krijgen met warm water, een flinke hoeveelheid sodakristallen en een goede schuurborstel (handmodel en géén met plastieken haren!) Zo heb ik de stenen muur proper gekregen vn het huis dat we huurde. Van de eigenaar mochten we ze niet schilderen en de vorige huurder had een hele stevige rookverslaving! Je moet er wel geduld voor hebben. De armspieren volgen wel. Zelf heb ik het in stukken gedaan om niet stijf te zijn de volgende dag. 🙂

 3. 🐐 Lieve

  Voor Eva, pas op, spiritus is giftig, dus ik zou dat niet de hele tijd in huis laten staan. neutraliseert misschien wel de geur, maar ik zou het enkel doen tijdens het luchten van de kamers

 4. 🐐 Jolanda

  Wat het beste helpt als je naar bed gaat even de deuren tegen elkaar open zetten( bv terwijl je tanden poets en daarna een wierrook branden.
  Witte salie werkt hiervoor super goed en het reinigt ook energetisch.
  Bovendien ruikt het in wierrook vorm echt super goed!

  Zoiezo is savonds een wierrookje laten branden geeft een fris huis!

 5. 🐐 Dydah

  In mijn huis hangt er rooklucht van de buren. Zij roken zoveel dat de rook door kieren en naden en dwars door de muur heen mijn huis intrekt. Ik heb al zoveel mogelijk alles met pur dichtgemaakt, maar dat helpt niet afdoende. Maar houtskool zou ik hier en daar eens neer kunnen zetten. Hopelijk helpt dit een beetje.

 6. 🐐 Dorothé Jansen

  Verflucht verdwijnt als je een schoteltje gemalen koffie neerzet met een beetje azijn.

 7. 🐐 Esther

  Ik zet wel eens een pannetje met water op het vuur met een klein scheutje wasverzachter erin. Je huisje ruikt dan heerlijk fris

 8. 🐐 GH

  Alhoewel geen structurele oplossing, kun je jouw huis wel lekker snel fris laten ruiken door eerst van die geurkorrels voor de wasmachine in je stofzuiger op te zuigen en dan lekker gaan stofzuigen. Dan heb je de komende stofzuigbeurten ook een lekker fris ruikend huis.

 9. 🐐 Sylvia

  Mag ik vragen weet iemand hoe je een stof lucht uit huis kan krijgen?

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate