Vaatdoekje in de magnetron & nog 6x je vaatdoekje reinigen

Je loopt nietsvermoedend langs je aanrecht en dan ruik je het. Een verschrikkelijke geur. Het is de geur van een zompig, vies, muffig en onhygiënisch vaatdoekje. Bah! Hoe versla je de stank uit je vaatdoekje snel en eenvoudig?

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

De stank die je ruikt zijn bacteriën

Het is misschien geen prettig verhaal, maar zodra je vaatdoekje bericht te ‘ruiken’ zit hij behoorlijk vol met bacteriën. Het zijn de bacterien die zorgen voor deze geur. En als je bedenkt dat bacteriën heel klein zijn kun je er dus zeker van zijn dat er heel veel in je doekje genesteld zijn!

Vieze vaatdoekjes – onhygiënisch en gevaarlijk

De bacteriën in je doekje vinden het daar wel prettig. Lekker warm en nat. En telkens als jij je vaatdoekje gebruikt om je aanrecht ‘schoon’ te maken verspreid je een groot deel van deze bacteriën lekker over je aanrecht.

En jij denkt dat je het schoon hebt gemaakt, dus jij gaat er lekker je groente snijden. Bah!

Nee, stinkende vaatdoekjes moeten aangepakt worden!
Vaatdoekjes zijn praktisch in het gebruik en bovendien milieuvriendelijker dan wegwerpdoekjes. Daarom willen we er ook zeker niet vanaf. Wat we wel willen is een hygiënisch doekje. Probeer het volgende:

1. Gebruik regelmatig een keukenreiniger

Gebruik regelmatig (minstens iedere dag na het koken) een ontvettende keukenreiniger in een spuitflacon (wij zijn fan van Muscle in de gele fles of maak zelf je eigen allesreiniger). Zo’n keukenreiniger werkt niet alleen desinfecterend op je aanrecht, maar ook zeker in je doekje. Zo hou je eenvoudig je keuken schoon en het aantal bacteriën in je vaatdoekje op een acceptabel niveau.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Het gebruiken van een keukenreiniger kan de geur van het doekje goed houden. Het is echter geen vervanging voor grondige reiniging.

2. Laat het doekje tussentijds regelmatig drogen

Bacteriën zijn op zoek naar warme, vochtige omgevingen. Een droog doekje is dan ook niets voor bacterien. Zorg ervoor dat je het doekje zo neerlegt of ophangt dat het ‘s nachts kan drogen.

3. Gooi je vaatdoekje in de magnetron

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar wanneer je een nat vaatdoekje 2 minuten in de magnetron legt is 99% van de bacteriën gedood. Onderzoekers adviseren dit om de dag te doen. Het kan trouwens ook met schuursponsjes – zonder metaal. Een ander ideaal idee is om je vaatdoekje in de vaatwasser te stoppen.

Wanneer je een nat vaatdoekje in de magnetron gooit komt er veel stoom vrij waardoor je niets meer kunt zien door het raampje, dat is normaal. Na 2 minuten is het vaatdoekje HEET, dus pas op. Als je slim bent haal je direct een doekje door de magnetron. Door de waterdamp heeft vastgekoekt vuil los kunnen weken.

Waarschuwing: Gooi alleen NATTE doekjes in de magnetron. Droge vaatdoekjes kunnen in brand vliegen. Schuursponsjes die metaal bevatten mogen niet in de magnetron, die veroorzaken vuurwerk. Leuk voor oudejaarsavond, niet voor een doodnormale doordeweekse dag. Oppassen dus. 😉

4. Giet kokend water over je vaatdoekje

Heel simpel en heel effectief. Zet je waterkoker aan en giet het kokendhete water over je vaatdoekje. Door de hitte gaan de bacteriën dood en zal je doekje een stuk frisser ruiken! Bovendien loop je geen enkel risico dat je doekje in de fik vliegt!

5. Gooi je vaatdoekje in de vaatwasser

Laat je doekje lekker meedraaien in je vaatwasser. Zorg er wel voor dat het vaatdoekje niet rond kan vliegen tijdens het wasprogramma. Stop het bijvoorbeeld in het bestekbakje. Het werkt heel goed, dus nadat de vaatwasser klaar is heb je weer een fris vaatdoekje om over het aanrecht te halen.

6. Was het doekje in de wasmachine

Je kunt je doekje gewoon in de was gooien en wassen op 60 graden. Zo dood je de meeste bacteriën en kun je het doekje gewoon weer opnieuw gebruiken.

7. Gooi het vaatdoekje weg

Tja, soms is een vaatdoekje gewoon op en is deze aan vervanging toe. Vaatdoekjes kunnen gewoon in de vuilnisbak. Hoewel het niet milieuvriendelijk klinkt is het draaien van de wasmachine, de magnetron of de vaatwasser dat ook zeker niet. Koop zo af en toe een nieuw vaatdoekje en gooi het doekje weg als het begint te rafelen of als die vieze geur er echt niet meer uit gaat.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

26 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 moosability

    Opletten voor tip 3 : in de magnetron steken. Als het doekje al te hard ruikt, kan de magnetron ook lekker beginnen stinken. Ik spreek uit ervaring. 😉

  2. 🐐 Els AW

    Eh… gewoon elke dag een schone vaatdoek nemen, is dat niet veel eenvoudiger, praktischer, milieubewuster?

  3. 🐐 Jelle

    @moosability: misschien heb je de magnetron dan niet lang genoeg aan gehad, of op een te laag wattage? Als de bacterien dood zijn kan het niet meer zo stinken. Als het nog stinkt hebben teveel bacterien de magnetron overleefd.

    Bovendien kan het zijn dat je vaatdoekje andere stoffen bevat, zoals dranken, schoonmaakmiddelen of etensresten die een vieze geur verspreiden. Probeer in dat geval een van de andere methoden.

    En weggooien is misschien verspilling, maar dat is wassen, vaatwassen, water koken etc. ook. Het is maar hoe je het bekijkt.

  4. 🐐 moosability

    Wij steken het vaatdoekje gewoon bij de handdoeken die we sowieso al wassen. Op dat vaatdoekje zal het niet aankomen.

  5. 🐐 Alwin

    Doekje in de wasmachine met de handdoeken mee is geen goed idee. Tegenwoordig gekeurd alles op 40 graden… de ideale temperatuur voor bacteriegroei. En je spoelt ze nog lekker door je hele was heen ook.
    Even op de verwarming hangen om te drogen klinkt logisch, echter bepaalde bacteriën kunnen deze relatief lage temperaturen overleven door een soort cocon te maken. Bovendien is het doekje bij gebruik de hele dag nat + warm = explosieve groei.

    Ik gebruik steeds vaker een velletje keukenrol om de boel af te vegen. En er is tegenwoordig ook uitspoelbare, stevige keukenrol die je kunt hergebruiken. Is wel 4x zo deur dan een normale rol, dus goedkoper is het als je keukelrol pakt.

    Motto: gewoon opletten wat je doet, je kunt er hoogstens een flinke buikloop (aka buikgriep) van krijgen en dat overleef je ook wel weer.

  6. 🐐 Jan

    De magnetron is voor voedsel en niet voor een vaatdoekje. Je dood zo wel de bacterien maar je dood niet de voedsel bodem ervan. In een sopje met bleek is ook niet handig werkt ook niet, want dan krijg je gestresde bacteriën die worden dan op die manier sterker. Het vaatdoekje ruikt dan wel lekker, maar meer is het niet. Gekookt water er over gooien is wel iets beter maar dan koelt het te snel af dus dan zijn ze nog steeds niet dood. Nou komen we op het volgende uit: pak een pannetje met water en leg je vaatdoekje er in kook het lekker lang en klaar is kees.

  7. 🐐 Debora

    Ik heb nog altijd sterke twijfels over het zogenaamde gevaar van bacterien. Bij iemand met een zwak imuunsysteem zal het inderdaad gevaarlijk zijn. Voor de rest van ons geld volgens mij dat we best wat bacterien kunnen hebben. Mijn doekjes blijven dus gewoon in de 40 graden was gaan. En als dat betekent dat ze nog vol zitten met levende bacterien, prima. Ik heb er nooit wat van gemerkt.
    Het idee van het standaard weggooien van de doekjes vind ik net zo onzinnig als je keukenhanddoek weggooien na gebruik. Koop dan geen stoffen doekjes.

  8. 🐐 Eva

    Wij (studentenhuis) doen onze doekjes + pannenlappen + handdoeken + theedoeken iedere week in de was op 90 graden. Daarnaast moet je vooral je doekje niet NEERleggen maar ergens aan ophangen (aan een haakje, ergens overheen) dan krijg je ten eerste niet zo’n vieze waterplas om je doekje en het doekje droogt wat gemakkelijker.

  9. 🐐 margo

    Eens met Els en Eva. Niet wachten tot het stinkt. Gewoon iedere dag een schoon doekje nemen, dan voorkom je de ellende. Hoeft dan ook niet in hete was, maar kan met de gewone was (zonder wasverzachter – dat remt het opzuigvermogen af) meedraaien. Ik heb een WC-rolhouder (een eenvoudige met alleen een stangetje) boven de wasbak opgehangen. Daaraan kan het doekje en de afwasborstel uitdruppelen en drogen. Wegwerp veroorzaakt milieuproblemen voor de volgende generaties, niet doen dus.

  10. 🐐 vogeltje

    Ik gebruik stevige papieren wegwerpvaatdoekjes. (op rol bij de action) Na 2 dagen leg ik deze in de schuur om voor een laatste keer te gebruiken voor het schoonmaken van de bak van de cavia-kooi.
    Vaatdoekjes gebruik ik als natte doekejs om vieze handen en monden te poetsen aan tafel en na 1 dag … hup in de was.

  11. 🐐 Felicia

    Ik gebruik mijn vaatdoekjes een dag in de keuken, daarna gebruik ik ze voor het schoonmaken van de wc onder de bril en dan verdwijnen ze in de was.

  12. 🐐 Erika

    IEDERE dag een schone vaatdoek nemen en wassen op 60! graden. Bacteriën gaan alleen dood met agressieve methoden. Dus minimaal op 60 graden wassen. Dat is de enige manier waarop je er redelijk zeker van kunt zijn dat je vaatdoek hygiënisch is. Tussendoor de vaatdoek regelmatig even met heet water uitspoelen. En liever niet gebruiken om het toilet mee te poetsen.

  13. 🐐 Blackwidow

    Gewoon in de kook doen, dus 90 graden. Dat is ook beter voor de wasmachine. Die van mij is namelijk al 23 jaar oud. Inderdaad elke dag een schoon vaatdoekj, soms wel vaker, vooral bij zomerse temperaturen.

  14. 🐐 Sirhc

    Ik ken de geur van die vaatdoekjes; maar nu heb ik een ander probleem; als ik (koud water)tap in de wasbak van de badkamer, dan stijgt uit de afvoer dezelfde lucht op als die in de vaatdoekjes; we hebben de afvoer al gedemonteerd en schoongemaakt met bleekwater, maar het blijft steeds terugkomen. Wie herkent dit en wat is er aan te doen?

  15. 🐐 Nees

    Ik doe mijn vaatdoekje 1x per week in een kommetje met wat dettol en daarna kokend water en leg dan een schoteltje op het kommetje, of als ik toch de witte was ga draaien dan in de wasmachine erbij op 60 graden

  16. 🐐 Romy

    Ik neem elke dag een schoon doekje, gebruik er soms meerdere per dag. ‘s Nachts laten drogen en dan de wasmand is en eens per week met de hete was, minimaal 60 graden, soms 90 graden mee. Als je vaatdoek gaat ruiken, ben je al veel te laat. Elke dag een schone is schoner en het meest hygiënisch.

  17. 🐐 Christine

    Iedere dag een verse vaatdoek en handdoek. De vaatdoek ligt tijdens de dag in een kommetje water met allesreiniger (ruikt lekker), nadat telkens de vaatdoek na gebruik onder stromend water gespoeld werd. Wordt op een rekje gedroogd en gaat dan mee in mijn wekelijkse kookwas 95°c met handdoeken en washandjes, waar ik dan ook een koffietas soda gebruik. Zo is mijn was dan ook zacht en mijn machine en leidingen ontvet. Drie vliegen in èèn klap (leuk, he :).

  18. 🐐 Irma Essers

    Erg overdreven allemaal die smetvreesachtige hygiënetics.
    Vaatdoekje geregeld goed uitspoelen met heet water, en afhankelijk van waarvoor het gebruikt is na 1 tot 3 dagen in de was.
    Bacteriën zijn vrienden, door hen wordt je afweer sterker.

  19. 🐐 cobie

    Ik vind vaatdoekjes vies om in de magnetron te doen. Je moet dan die ook weer droog maken is het andere doekje ook weer met huishoudbacteriën.

  20. 🐐 Greet

    Ik was mijn vaatdoeken, zwart katoen van de Hema, altijd in 60 graden. Ik pak iedere dag een schoon doekje, wat mij nou zo stoort is dat hij eigenlijk al ruikt zodra het doekje nat is. Ik lees geen tips hoe dit mogelijk is. Op 90 graden wassen is ook gen optie. Ik droog de was in de machine.

    Heeft u een tip coor mij want ik vind het erg vervelend.

  21. 🐐 Hennie

    Gewoon elke dag een schoon doekje en dan in de kookwas

  22. 🐐 Marianne

    Als je gootsteen of wastafel stinkt giet of spuit dan eens een paar druppels bleek in het overloop gat.

  23. 🐐 Kick

    Vaatdoekjes met daarop MA, DI, WO enz. Dus 7 doekjes met de dagen van de week. Wie O wie weet ze te vinden? Want met een gezin weet je vaak gewoon niet hoelang een doekje al op het aanrecht ligt, zeker niet met een gezin. En de andere doekjes verzamelen om 1 keer per week even een paar minuten koken. Dat zou voor mij de oplossing zijn.

  24. 🐐 Bright

    Gewoon na elke dag schoon doekje neerleggen en als het warm is b.v, hittegolf 3 keer per dag schoon doekje en anders gebruik gewoon keukenpapier. Wel zo higienies 🙂

  25. 🐐 Willianne

    ik gebruik mijn oude stalen waterkokertje om vaatdoekjes, houten lepels, m’n scrubhandschoen enzo uit te koken. met azijn zodat de kalk er ook gelijk uit is. met het kokende water overgiet ik gelijk het schuursponsje, de vaatwaskwast en daarna maak ik het apparaat gelijk schoon. de combi-oven gebruik ik daar echt niet voor, want ik zou er geen voedsel meer in durven zetten/maken!

  26. 🐐 Anoniem

    Ik ben het met Irma Essers, ik doe gewoon heet kraanwater over mijn vaatdoek en na 2 dagen nieuwe vaatdoek en andere keukendoeken.
    En heb geen last van vieze geurtjes.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate