Kom je me ook volgen op Instagram? 🙆🏼‍♂️ Volg me hier!

7x stroom besparen in de keuken

Geld besparen op je stroomrekening is altijd meegenomen. Vandaar dat we vandaag 7 tips hebben klaarstaan om stroom te besparen in de keuken.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

 1. Kies voor een oven zonder ingebouwde klok of display. Deze displays verbruiken op jaarbasis veel extra stroom, die je natuurlijk veel beter kunt besteden aan het bakken van lekkere taarten.
 2. De keuze van de pan die je gebruikt om de rijst te koken bepaalt een groot deel van het energieverbruik. Kies de goede pan bij de juiste gastpit. Als de pan te klein is, gaat een groot deel van de warmte langs de pan. Een te grote pan zorgt er vaak voor dat je meer water moet gebruiken, wat ook weer langer duurt. Zorg dus dat de pannen op het juiste pitje staan (steelpan op het kleinste pitje, wok op de wokbrander, etc.).
 3. Gebruik niet meer onnodig de magnetron. Brood ontdooien, een kipfilet ontdooien.. Het zijn allemaal producten die niet in een magnetron ontdooid hoeven te worden, zolang je het maar op tijd uit de vriezer haalt. Een magnetron is een echte stroomvreter en hier valt in de meeste huishoudens veel stroom te besparen.
 4. Wat is een leven zonder vaatwasser? Gebruik je weleens het ecoprogramma op je vaatwasser? Onze vaatwasser heeft zo’n functie en wast onze vaat op 50 graden brandschoon (& we gebruiken ook nog eens een half vaatwastabletje). Probeer het maar eens uit en je zult die 70 graden knop nooit meer indrukken. Nog meer vaatwasser tips…
 5. Laat je koelkast niet onnodig hard werken. Wil je maaltijden bewaren, laat ze dan eerst afkoelen op het aanrecht en zet ze daarna pas in de koelkast. Als je producten wilt laten ontdooien, laat ze dan eerst ontdooien in de koelkast. Dit zorgt voor een natuurlijke koeling (behalve je boterham natuurlijk, anders wordt ‘ie zo klef) en zo hoeft je koelkast een keertje minder aan te slaan.
 6. Voorspoelen is niet nodig als je de vieze vaat in de vaatwasser stopt. Veeg wel even de vieze etensresten weg, anders verstopt je vaatwasser.
 7. Laat geen onnodige lampen branden in de keuken. In veel keukens blijft er ‘s avonds altijd wel een lampje aanstaan uit gewoonte, terwijl jij lekker aan het genieten bent van je favoriete serie. Leer jezelf een nieuwe gewoonte aan en zet alle lampen in de keuken uit als je hier klaar bent.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Annemieke

  Nu het vriest kun je 2 oude petflessen ( kleine flesjes bevriezen makkelijker dan grote) vullen met water. ‘s Nachts buiten laten bevriezen, overdag in je koelkast. Slaat de koelkast ook minder aan. Kleine moeite toch?
  Annemieke

 2. 🐐 jaap

  Brood ontdooien in de koelkast gaat best, als je het maar in een lucht-dicht boterham trommeltje doet. Hoef je ‘smorgens ook niet het trommeltje te zoeken.

  Over ijs in de koelkast: 1 kg ijs ontdooien onttrekt 334 kJ aan warmpte (334 kwSec = bijna 0.1 kwh). Stel de koelkast heeft een rendement van 31%, dan bespaar je 0.3 kWh stroom per gesmolten kg ijs. Stel een (oude) koelkast gebruikt 150W (=0,15kw), dan scheelt dat dus 2 draai uren per gesmolten kg ijs.
  Ik ga de groente-la even vol scheppen…

 3. 🐐 Niki Breedveld

  Rijst koken – bespaartip:

  Op deze manier bespaar je water en elektriciteit, én worden alle vitaminen behouden!

  Zilvervliesrijst
  1. Breng water aan de kook volgens onderstaande verhoudingen: bij 100 gram rijst,
  200 ml water bij 200 gram rijst,
  400 ml water bij 300 gram rijst,
  550 ml water bij 400 gram rijst,
  700 ml water bij 500 gram rijst,
  voor elke 100 gram rijst extra, 150 ml water toevoegen
  2. Doe de rijst zonder te wassen in de pan. Voeg eventueel zout naar smaak toe.
  3. Breng opnieuw aan de kook en laat de rijst met gesloten deksel op laag vuur 10 minuten zachtjes doorkoken.
  4. Neem de pan van de warmtebron en laat haar met gesloten deksel nog 5 minuten staan.

  Basmati rijst
  1. Doe de rijst met het water in de pan in de volgende verhouding: per 100 gram rijst, 180 ml water. Voeg eventueel wat zout toe en breng de rijst aan de kook.
  2. Zodra het water kookt de rijst even omroeren. De deksel weer op de pan doen en zachtjes laten doorkoken tot al het water is opgenomen
  (8 tot 10 minuten).
  3. Neem de pan van de warmtebron, roer de rijst met een vork los en laat nog 15 minuten staan met de deksel op de pan. Afgieten is niet nodig.

  Pandan rijst
  1. Breng water aan de kook volgens de verhouding:
  per 100 gram rijst, 180 ml water.
  2. Doe de rijst, zonder te wassen in de pan. Voeg eventueel zout naar smaak toe.
  3. Breng opnieuw aan de kook en laat de rijst met gesloten deksel op laag vuur 10 minuten zachtjes koken.
  4. Neem de pan van de warmtebron en laat haar met gesloten deksel nog 10 minuten staan.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate