Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hoe wij met ons gezin van 4 zo weinig aan gas- en elektriciteit verbruiken

De elektra- en gasprijzen rijzen de pan uit. In dit artikel geeft Elsje een kijkje in het energieverbruik van haar gezin. Zij gebruiken als gezin van 4 ongeveer evenveel elektra als een eenpersoonshuishouden, en met hun hoekwoning verbruiken zij de helft minder gas dan een gemiddelde hoekwoning.

Elsje Blauwhof

Elsje is getrouwd en moeder van 2 jonge kinderen. Een vol, gezellig druk leven waar ze haar best doet om klein en bewust te leven. Ze heeft zes jaar in Zweden gewoond en is sinds een jaar weer terug in Nederland.

Onze aanpak

Wij zijn erg bewust van ons elektra- en gasverbruik. Om zowel onze ecologische voetafdruk klein te houden als om zo veel mogelijk geld te sparen. Elke maand als wij ons overzicht krijgen, ben ik altijd toch weer benieuwd: Is het weer gelukt om ons energieverbruik laag te houden?

Op de twee afbeeldingen hieronder kun je ons verbruik van de afgelopen maand zien. Wij verbruiken als gezin van 4 ongeveer evenveel elektriciteit als een eenpersoonshuishouden. Ook qua gas zitten we ver onder het gemiddelde voor onze hoekwoning.

Elektriciteitsverbruik
Ons elektriciteitsverbruik van de afgelopen maand. We verbruiken net zoveel als een eenpersoonshuishouden.
Gasvebruik
Ons gasverbruik van de afgelopen maand laat zien dat we de helft aan gas verbruiken als je dit vergelijkt met een gemiddelde hoekwoning.

Hoe kunnen we zo weinig verbruiken? Ik moet zeggen dat ik er niet meer dagelijks bewust mee bezig ben. Het zijn gewoontes die we ons over de jaren hebben aangeleerd – deze aanpassingen zorgen er voor dat we flink minder energie en gas verbruiken dan gemiddeld. Zo besparen we veel geld.

Hieronder vind je een lijstje met dingen die wij toepassen, zodat we een lage energierekening hebben.

Een beetje minder badderen

De badkamer is één van de grootverbruikers van water en gas. Bij ons alleen overtroffen door de verwarming. Het warme water wordt, zoals in de meeste huishoudens, door de cv-ketel bij ons verwarmd.

Wij besparen vooral in de badkamer door:

 • Het douchen kort te houden (een douche coach helpt!)
 • Het badwater te delen door samen met de kinderen in bad te gaan of de kinderen na elkaar te laten gaan.
 • Met regelmaat alleen met een washandje te wassen in plaats van onder de douche te stappen. Dit alles scheelt niet alleen in gasverbruik, ook de waterrekening zal behoorlijk slinken.

De grootste boosdoener

De verwarming is in de koude maanden de grootste boosdoener. Duidelijk zien we ons verbruik flink omhoog gaan in de winter. Gelukkig blijft de schade beperkt door deze punten:

 • Wij zetten de thermostaat niet hoger dan 19 graden. Hebben we het dan fris, dan trekken we een extra trui of sloffen aan. Je lichaam zal zich snel aanpassen aan deze nieuwe temperatuur.
 • De verwarming staat meestal niet aan als de kinderen er niet zijn. Ik werk meestal toch op zolder. In de ochtend bij het ontbijt staat de verwarming een uurtje aan, wat de kou uit het huis haalt.
 • In de avond gaat de thermostaat om 18:30 uur automatisch terug naar 15 graden.
 • Wij verwarmen alleen de benedenverdieping. Uitzondering is als de kinderen in bad gaan, dan verwarmen we de badkamer ook. Boven hebben we heerlijk warme wollen dekens op bed. Deze houden ons ‘s nachts lekker warm.
 • Onze radiator ventilatoren zorgen ervoor dat de warmte snel door de woning verspreidt. Zo is het huis sneller opgewarmd. De radiator folie zorgt er daarnaast voor dat vooral de kamer warm wordt, niet de buitenmuur.

Een goed geïsoleerd huis

Wij stoken graag alleen voor ons eigen huis en niet voor buiten, dus ook het isoleren van ons huis vinden we erg belangrijk.

 • Toen wij hier kwamen wonen, hebben we meteen de kruipruimte en spouwmuren laten isoleren.
 • Onze ramen en deuren hebben tochtstrippen.
 • De deuren beneden staan (bijna) altijd dicht als de verwarming aan staat. Je hoort hier dan ook met regelmaat “deur dicht”. Met twee kleine kinderen gaat dat namelijk nog niet altijd vanzelf.😃

Nog wat extra energie bespaartips

Verder proberen we op verschillende kleine manieren ons energieverbruik laag te houden. Hieronder een klein lijst met dingen die wij proberen te doen:

 • We gebruiken wanneer mogelijk energiezuinige apparaten. Het energielabel is dus altijd een belangrijk punt als we iets nieuws aanschaffen.
 • Wanneer we iets niet gebruiken, trekken we de stekker uit het stopcontact.
 • We proberen onze elektrische apparaten te beperken. Onze kinderen hebben geen elektronisch speelgoed. We hebben bijvoorbeeld ook geen televisie.
 • We wassen onze kleren op 30 graden wanneer dit kan.
 • We proberen onze apparaten goed te onderhouden. Zo verbruiken ze geen extra stroom om te werken. Denk hierbij aan het ontkalken van de waterkoker, het reinigen van de vaatwasser en de wasmachine.
 • In de douche en op kranen hebben we waterbesparende koppen geïnstalleerd.
 • Overal in ons huis hebben we led lampen hangen.

Liever elektra dan gas

Zodra we in deze woning kwamen wonen hebben we vrij snel zonnepanelen laten plaatsen. Hierdoor hebben we eigenlijk een negatief stroomverbruik. We geven dus de voorkeur aan elektra boven het verbruik van gas.

 • We koken meer in onze oven in plaats van op onze gaskookplaat.
 • De boiler in de keuken te gebruiken voor warm water.
 • Water in de waterkoker op te warmen als ik ga koken. Hierdoor gebruiken we minder gas met het koken.

Hoe staat het met jouw energieverbruik? Wat zijn trucjes die jij probeert toe te passen in je huis om je energieverbruik laag te houden?

Tips om je financiële vrijheid te vergroten

Bundel budget geldstress stuwdamtheorie

Eerder stoppen met werken en je financiële vrijheid vergroten? Ga dan in het Broednest aan de slag met het interactieve stappenplan om je financiële vrijheid te vergroten. Je ontvangt boordevol tools en tips om beneden je stand te leven. 👌

In dit stappenplan leer je om vrijer te worden door minder geld nodig te hebben. Door beneden je stand te leven vergroot je je financiële veerkracht.

In dit stappenplan doorloop je verschillende tips en technieken die je vooruit helpen. Zodat je uiteindelijk meer vrijheid en levenskwaliteit uit je geld te toveren.

Gratis deelnemen aan dit stappenplan

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

10 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 jolanda

  Je kunt je geld maar 1x uitgeven…eten en warmte en een vol bad en een mooi warm verlicht huis horen daar bij. Liever een keer niet op vakantie, minder kleren, niet uit eten en dan zijn wij als gezin van 5 blijer!

 2. 🐐 HereIsTom

  Mooi verbruik, wij hebben dat ook zo voor elkaar gekregen.
  Om nog minder duur gas te verbruiken hebben wij tegenwoordig een Airco warmtepomp, hiermee verwarmen wij nu ons huis. We verbruiken nu alleen dan ook nog maar 50m3 gas voor warm water.
  Met een Airco warmtepomp verbruik je wel meer elektra, maar deze zijn tegenwoordig heel zuinig en daardoor zijn de kosten om te verwarmen met een Airco warmtepomp minder dan de helft als met gas verwarming.
  En als je zonnepanelen hebt is het nog veel voordeliger!
  Ook zijn we zo al een stuk dichterbij om van het gas af te gaan.

 3. 🐐 Elianne

  Wij (man, ik +2 kinderen) wonen in een huurappartement met alleen elektriciteit.
  De verwarming staat op eco. Hij warmt ‘s nachts op en is dan de volgende ochtend lekker warm. Voor de rest nergens de verwarming aan alleen zo’n klein kacheltje die hete lucht blaast in de badkamer als we douchen/in bad gaan. Warm water is heel snel op dus dat betekent kort douchen of douchen met een emmer met opgewarmd water. Stekkers er zoveel mogelijk uit bij geen gebruik. Afwassen (wat niet in d3 vaatwasser kan) met water uit de waterkoker

 4. 🐐 Marijke

  Ik spaar energie door in een donsdoos (doos met veren/ donzen kussens) stevige pan met voorgebraden eten langzaam en gratis gaar te laten worden. Heete vroeger hooikist. Kan ook gewoon in je bed, pan op een plank, dekbed etc eroverheen. Al jaren lang alleen LED lampen. Alleen het aardgas begrijp ik niet goed, In sommige steden in Duitsland rijden de stadsbussen op aardgas. Het is toch weinig vervuilend? In ieder geval stukken veiliger dan stroom uit kernreactor of steenkool? Mis ik iets? Ik woon in Camada

 5. 🐐 Anna

  Netjes hoor! Ik kan de verwarming (alleen woonkamer nu alleen aanzetten na werk en in het weekend op 17 tot 9 uur s avonds, verder staat ie op 15. Ik douche 4 keer per week 10 minuten max, en alles geïsoleerd… Maar vanwege fulltime werk kom ik niet in aanmerking voor de korting die de overheid biedt aan laagte inkomens. Jammer dat het zo moet, maar geen andere keus. Anders kan ik mijn woning niet onderhouden…
  Succes allemaal met de winter doorkomen en nu maar hopen op geen heftige vorst!

 6. 🐐 Laura

  Hier staat de verwarming op 15 graden. Als we het koud hebben en we hebben al truien en sloffen aan gaat ie naar 16,5 graad. Alleen de woonkamer wordt verwarmd. Vorig jaar met sneeuw en oosten wind is ie op 19 graden geweest. Wij wonen in een hoekwoning met de muur op het oosten.
  Ook ik zit altijd onder het aantal persoons huishouden en verbruik veel minder dan “normaal” voor een hoekwoning. Ook ik maak heet water voor koken met de waterkoker en de stekkers gaan overal uit wat niet gebruikt wordt. Heb geen droger en vaatwasser.

 7. 🐐 Tamara

  Wij zitten al jarenlang in een langzaam dalende lijn van energie en water verbruik, bewustwording is een langlopend traject.
  Wij koken nu op inductie dat werkt echt heel efficiënt. Een nieuwe koelkast gaf onlangs weer een flinke daling in energiegebruik, want die apparaten worden steeds beter.
  Onze grootste transitie is die van vegetarische naar (vrijwel) veganistische leefstijl. Groentes wokken of grillen, bonen koken mbv een ‘hooikist’, noten en zaden hoeven hoogstens even kort geroosterd….
  Geen ovenschotels met ei of kaas, dus eten bereiden gaat nu heel vlot en we gebruiken nog maar weinig water bij het koken.
  Douchen doen wij eens per week en dan meestal in twee tot drie minuten (maar alsjeblieft niet met een waterbesparende douchekop!) Verder wassen wij ons dagelijks met heerlijk warm water aan de wastafel met een washandje, dat voldoet prima.
  Leuk om de verschillende verhalen te delen.
  Dank voor het inspirerende artikel Billy

 8. 🐐 Wilma

  Nog een tip met (kleine) kinderen: zet drangers op de deuren. Dan hoef je niet meer zo vaak te roepen.

 9. 🐐 Judith

  Hoi allemaal,
  Hier nog wat handige tips! Als wij de oven gebruikt hebben zetten we er pannen met water in. Daarmee wassen we later af. Als de eieren koken, kun je rustig het gas uitdraaien, ze worden dan ook vanzelf stevig. Het duurt wel wat langer, maar dat is niet erg. Bij een stoompan met mandjes, gebruik je één gaspit voor je aardappelen en groente. Een badhanddoek na het douchen, kan best nog een keer gebruikt worden, voordat die de was in gaat. En als je kleren laat luchten, ruiken ze weer lekker fris.
  Wij wonen ook in een eengezinswoning, hebben geen zonnepanelen en verbruiken minder dan een appartement of 1 persoonshuishouden. Als we allemaal ons best doen kan het energieverbruik in NL enorm naar beneden. Dan hoeven we helemaal niet zoveel in te kopen. Minder vraag, geeft als reactie dat de prijs naar beneden gaat. Ik hoop dat de bedrijven nu ook eens meedoen. Als je ziet hoeveel lampen er bij kantoren ‘s nachts onnodig aan zijn, ongelooflijk. De nachtvervuiling kan nog flink omlaag. Ook beter voor het bio ritme.

 10. 🐐 Maaike

  Infrarood paneel op het kantoortje, zo hoeft daar de verwarming bijna nooit aan en heb je het daar toch warm genoeg met stilzitten. Ik heb een warmwaterboiler geïnstalleerd en we hebben sinds kort inductie. Zo min mogelijk radiatoren, de verwarming staat op 15, overdag op 16.5 en gaat om 17 uur terug naar 15, dan gaat de houtkachel aan (wij wonen op het platteland met veel wind). We hebben dikke gordijnen. Ook stoppen we al ons geld in het isoleren van de woning, hebben we tochtstrips, radiatorfolie en een goed geïsoleerd kattenluik.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate