Kom je me ook volgen op Instagram? 🙆🏼‍♂️ Volg me hier!

Slimme manier van rijst koken – makkelijker en goedkoper

Billy van der GaagKook je ook altijd eerst het water, voordat de rijst de pan in gaat? Met deze andere methode, die ik van een Aziatische vriendin heb geleerd, kook je rijst op een slimme manier. Op deze manier verbruik je minder water en gas en smaakt de rijst nog lekkerder!

Traditionele manier van rijst koken

Op iedere verpakking staat dat je eerst het water moet koken, voordat je de rijst in de pan doet. Vervolgens moet je de rijst in het water zo’n 10 minuten laten koken (afhankelijk van de rijstsoort hoe lang). Roer met een spatel door de rijst heen, zodat de rijst niet aan elkaar gaat kleven. Giet hierna het water af (uitkijken voor het kokende water), om zo de rijst te kunnen serveren met de daarbijbehorende maaltijd. Prima. Op zich niets mis mee.

Slimme manier van rijst koken

De slimme manier om rijst te koken werkt als volgt: Stop de benodigde hoeveelheid rijst in de pan en giet daarna koud water in de pan (ongeveer een vingerdikte hoger dan de hoogte van de rijst). Vervolgens zet je de pan met koud water en rijst op hoog vuur en wacht je tot het water kookt. Zet de rijst zodra het kookt direct op het laagste vuurstandje en laat het 10 minuten op dit lage vuur staan.

Nadat de 10 minuten over zijn, zet je het vuur uit en laat je de rijst nog even minimaal tien minuten zo staan, met de deksel op de pan. Zo kan het vocht goed in de korrels trekken. En klaar ben je. Zo simpel is het.

Je kunt de rijst direct op je bord leggen of nog even lekker roerbakken in de wokpan bij de rest van gerecht. En dat zonder dat de rijst blijft plakken in de pan, eet smakelijk!

Nog meer voordelen om rijst op de nieuwe manier te koken

 • Water hoeft niet afgegoten te worden, omdat al het water wordt geabsorbeerd door de rijst
 • Minder gaskosten, door gebruik te maken van de laagste vuurstand op het fornuis
 • Geen stress in de keuken, omdat je de rijst al van tevoren klaar kunt maken en dit heel lang nog warm blijft
 • Geen gebruik van een spatel meer nodig, scheelt weer ruimte in de vaatwasser. 🙃

14 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 gerard

  Deze methode wordt al sinds mensenheugenis gebruikt door volkeren die rijst als hoofdvoedsel hebben. De methode met water eerst koken en later weer afgieten is typisch Nederlands. Doen we met onze aardappelen en groenten toch ook meestal? Met het kookwater gooien we ook de vitaminen, vezels EN de smaak weg. Een goedkopere en gezondere manier is groenten of gesneden aardappelen eerst in een klein beetje hete olie met een beetje zout erin, bakken. Vervolgens een scheutje water erbij doen, deksel op de pan en nog even op een laag vuurtje gaar laten smoren, zonder water af te gieten. Zo blijven de kleur, vitaminen en smaak behouden. Dit is een echte Surinaamse manier van koken, waarmee je ook nog eens flink op brandstof bespaart. Eet smakelijk.

 2. 🐐 pien

  Allemaal fijne methodes om rijst te maken, mijn methode is erg makkelijk, ik koop rijst bij het reformhuis, wanneer ik deze s.middags om twaalf uur ongeveer 10 minuten laat koken, daarna haal ik de pan van het vuur, zorg natuurlijk wel dat er normaal water opzit en giet niets af. Dan doe ik de pan met de rijst in een kartonnen doos tussen twee kussen en haal om vijf uur de pan uit de doos en de rijst is klaar en nog heet. Dus u kunt hem pakken wanneer de andere gerechten klaar zijn, dan is de rijst ook klaar. Dit is overigens geen rijst die met 10 minuten koken klaar is deze rijst kookt ongeveer 45 minuten.
  Het lijkt misschien een heel gedoe, maar het is vreselijk makkelijk.

 3. 🐐 Tamara

  Ja , dat is de oude ‘hooikist’ methode, die is ook oeroud en buitengewoon besparend.
  Wel belangrijk dat de rijst echt even goed gekookt heeft, in ieder geval met zilvervliesrijst, en zo heet mogelijk in de hooikist gaat, snel te werk gaan dus. Een goede manier om dit te doen is; als je de pan van het vuur haalt, direct (!) in een badhanddoek of zo wikkelen en dan in de hooikist, ik zette hem altijd in bed, op t kussen en dekbed er, tweemaal dubbel gevouwen, overheen, snel toedekken dus. Ik deed dit zo in mijn studentenkamer, omdat t bed vlak bij de keuken was. Nu heb ik de luxe van een Aga kookkachel maar ook nu nog kookt bij mij de zilvervliesrijst maar tien minuten ipv 45….

 4. 🐐 valerie

  Ik doe dit ook op een makkelijke manier.geleerd van aziatische nicht van een vriendin.
  Rijst spoelen tot hij helder is(grote zak rijst uit chinese supermarkt)
  Voor twee personen 1 klein kommetje rijst(formaat chinees kometje dus geen soepkom van een halve liter),en twee kommetjes water in de pot.Deksel erop en aan de kook brengen op hoog vuur.4min op hoog vuur,2 minuten op laagste vuur, 3 minuten op hoog vuur en dan van vuur nemen en een schone keukenhanddoek tussen pot en deksel stoppen en nog zo een 10 tal minuten laten staan.Heerlijk ‘gestoomde’ rijst!

 5. 🐐 Peter

  Vooral gééén voorgekookte, of instant rijst gebruiken! Ook koken in een roestvrijstalen pan, gééén Teflon. Da’s gevaarlijk voor de gezondheid. Pondje rijst in de pan. Drie of vier keer goed wassen totdat het water bijna helder is (niet wassen leidt tot aanbranden). Rijst met een laagje van een vingerkootje hoog op hoog vuur aan de kook brengen zonder deksel totdat er “putjes” te zien zijn aan de opppervlakte. Deksel erop en 15 minuten op zo laag mogelijk pitje laten stomen. Gas uit en ongeveer 10 minuten laten staan. Korrels uit elkaar halen met een vork en af laten koelen of onmiddelijk serveren. Het is beter geen zout toe te voegen. Een beetje extra in de bijvoegsels, dus.

 6. 🐐 Natascha

  Rijst in een hoge magnetronbak, paar keer wassen tot het water helder is. Vingerkootje meer water in de bak dan er rijst in zit.
  In de magnetron ongeveer 20 minuten op 600 watt (verschilt per magnetron en rijstsoort, dus even uitproberen). Te nat? Nog een paar minuutjes extra. Te hard? Nog een paar minuutjes met een extra scheutje water. Geen zware pan te wassen, dezelfde bak kan ook in de koelkast als de rijst is afgekoeld. Kan niet aanbranden en je hoeft er niet bij te blijven. Rijst koken anno 2012 ;-D

 7. 🐐 filipino cook

  was de rijst in een “caldero” (ronde alluminium pet met deksel en hengsel”. spoel de rijst zodat insecten en rest deeltjes uitgewassen zijn. Vul de rijst in de caldero met water tot ongeveer 1.5 a 2cm boven de inhoud. Op hoog vuur aan de kook brengen met deksel op de pot. zodra rijst overkookt, neem deksel van de pot en laat het geheel droog koken totdat er bijna geen vocht meer te zien is. doe deksel op de pot en laat het op een zeer laag pitje stomen (10min.)

 8. 🐐 Anonymous

  als je rijst kookt moet je eerst je rijst goed wassen met warm water en steeds uitgieten.

 9. 🐐 Monique

  doe de rijst ‘s morgens al in een pan met koud water
  en breng deze ‘s avonds even aan de kook en klaar is je rijst niets geen 10 minuten koken of uren in een hooikist

 10. 🐐 Micky

  Rijst moet je juist wel laten door koken omdat er gevaarlijke bacterien in kunnen zitten. Met aardappels en groenten kan het wel, alhoewel met sommige aardappels niet, omdat ze dan te lang rauw blijven. Ik kook altijd in een rijst pannetje. Onder bijvoorbeeld de aardappels of rijst en boven stoom je dan de groeten. Je kunt ook in de Toko een bamboe opzet stuk kopen, dan maak je van je pannetje een dubbel te gebruiken kookpan. Nog goedkoper is wokken. Wist je dat je spruiten maar drie minuten hoeft te wokken? En dan smaken ze nog zoet ook!

 11. 🐐 Frans

  Dit ga ik proberen.
  Ik kan aardig koken en niet alleen de Hollandse pot( zegt ook m’n familie en vrienden) maar rijst koken is bij mij een ramp en als ik dat aan een ander vertel lachen ze mij uit
  uit. Het lijkt wel of er een vloek op rust,altijd plakrijst! Ik heb al verschillende merken en soorten rijst gekocht en doe dan exact wat er op de verpakking staat. Maar, het blijft frustrerend, altijd plakrijst.
  Ik ga zelfs gerechten vermijden waarin of waarbij rijst zit.

 12. 🐐 Willem

  anti-aanbak pannetje… 100 gram (basmati-)rijst, 150 gram water (eventueel klein beetje kokosolie), aan de kook brengen, pit (inductie) op 2 zetten, 12 minuten wachten, klaar (alleen nog even heel snel pannetje afspoelen)

  De rijst moet eigenlijk 10 minuten koken, maar dat vind ik net iets te kort, dus ik doe er 2 minuten bij.

 13. 🐐 Elly

  Bedankt voor deze leuke tip. Maar verschillende rijstsoorten hebben verschillende kooktijd, zilvervliesrijst bijv moet 25 minuten gekookt worden. Dus moet je hier ook langere tijd gebruiken lijkt mij. 10 minuten op het vuur en 15 minuten laten staan, zou dat goed zijn?

 14. 🐐 Robert

  Interessant! Is deze methode ook geschikt voor pasta, zoals macaroni, fusili en penne rigate. Of weet je het niet, en zeg je gewoon probeer het uit (trial & error)?

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate