Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Slimme manier van rijst koken – makkelijker en goedkoper

Rijst koken door eerst water te koken en dan de rijst toe te voegen? Met deze nieuwe methode kook je rijst op een slimme manier. Op deze manier verbruik je minder water en energie en smaakt de rijst nog lekkerder!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Rijst koken – traditionele manier

Op iedere verpakking van een pak rijst staat dat je eerst het water moet koken, voordat je de rijst in de pan doet. Vervolgens laat je de rijst koken in het water voor zo’n 10 minuten (afhankelijk van het type rijst hoe lang je de rijst laat koken).

Roer met een spatel door de rijst heen, zodat de rijst niet aan elkaar gaat kleven. Giet hierna het water af (uitkijken voor het kokende water), om zo de rijst te kunnen serveren met de daarbijbehorende maaltijd. Prima manier om de rijst te koken. Niets mis mee. En toch is er een andere manier om een pan rijst te koken. ⬇️

Rijst koken op de slimme manier

De slimme manier om rijst te koken werkt als volgt: Stop de benodigde hoeveelheid rijst in de pan en giet daarna koud water in de pan (ongeveer een vingerdikte hoger dan de hoogte van de rijst). Vervolgens zet je de pan met koud water en rijst op hoog vuur en wacht je tot het water kookt. Zet de rijst zodra het kookt direct op het laagste vuurstandje en laat het 10 minuten op dit lage vuur staan.

Nadat de 10 minuten over zijn, zet je het vuur uit en laat je de rijst nog even minimaal tien minuten zo staan, met de deksel op de pan. Zo kan het vocht goed in de korrels trekken. En klaar ben je. Zo simpel is het.

Je kunt de rijst direct op je bord leggen of nog even lekker roerbakken in de wokpan bij de rest van gerecht. En dat zonder dat de rijst blijft plakken in de pan, eet smakelijk!

Nog meer voordelen voor het koken van rijst op de nieuwe manier

  • Het water hoeft niet afgegoten te worden, omdat al het water wordt geabsorbeerd door de rijst.
  • Minder gas- en of elektriciteitskosten, door gebruik te maken van de laagste stand op het fornuis.
  • Geen stress in de keuken, omdat je de rijst al van tevoren klaar kunt maken en dit heel lang nog warm blijft.
  • Geen gebruik van een spatel meer nodig, scheelt weer ruimte in de vaatwasser. 🙃

Rijst koken op deze manier gaat je daarnaast helpen om wat meer tijd over te houden. Altijd fijn om een stukje efficiëntie toe te passen, zodat je meer tijd overhoudt.

Hoe maak jij rijst klaar? Pas je bovenstaande techniek al toe of doe jij het compleet anders? Laat een reactie achter in de comments, ik ben heel benieuwd.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

17 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 gerard

    Deze methode wordt al sinds mensenheugenis gebruikt door volkeren die rijst als hoofdvoedsel hebben. De methode met water eerst koken en later weer afgieten is typisch Nederlands. Doen we met onze aardappelen en groenten toch ook meestal? Met het kookwater gooien we ook de vitaminen, vezels EN de smaak weg. Een goedkopere en gezondere manier is groenten of gesneden aardappelen eerst in een klein beetje hete olie met een beetje zout erin, bakken. Vervolgens een scheutje water erbij doen, deksel op de pan en nog even op een laag vuurtje gaar laten smoren, zonder water af te gieten. Zo blijven de kleur, vitaminen en smaak behouden. Dit is een echte Surinaamse manier van koken, waarmee je ook nog eens flink op brandstof bespaart. Eet smakelijk.

  2. 🐐 pien

    Allemaal fijne methodes om rijst te maken, mijn methode is erg makkelijk, ik koop rijst bij het reformhuis, wanneer ik deze s.middags om twaalf uur ongeveer 10 minuten laat koken, daarna haal ik de pan van het vuur, zorg natuurlijk wel dat er normaal water opzit en giet niets af. Dan doe ik de pan met de rijst in een kartonnen doos tussen twee kussen en haal om vijf uur de pan uit de doos en de rijst is klaar en nog heet. Dus u kunt hem pakken wanneer de andere gerechten klaar zijn, dan is de rijst ook klaar. Dit is overigens geen rijst die met 10 minuten koken klaar is deze rijst kookt ongeveer 45 minuten.
    Het lijkt misschien een heel gedoe, maar het is vreselijk makkelijk.

  3. 🐐 Tamara

    Ja , dat is de oude ‘hooikist’ methode, die is ook oeroud en buitengewoon besparend.
    Wel belangrijk dat de rijst echt even goed gekookt heeft, in ieder geval met zilvervliesrijst, en zo heet mogelijk in de hooikist gaat, snel te werk gaan dus. Een goede manier om dit te doen is; als je de pan van het vuur haalt, direct (!) in een badhanddoek of zo wikkelen en dan in de hooikist, ik zette hem altijd in bed, op t kussen en dekbed er, tweemaal dubbel gevouwen, overheen, snel toedekken dus. Ik deed dit zo in mijn studentenkamer, omdat t bed vlak bij de keuken was. Nu heb ik de luxe van een Aga kookkachel maar ook nu nog kookt bij mij de zilvervliesrijst maar tien minuten ipv 45….

  4. 🐐 valerie

    Ik doe dit ook op een makkelijke manier.geleerd van aziatische nicht van een vriendin.
    Rijst spoelen tot hij helder is(grote zak rijst uit chinese supermarkt)
    Voor twee personen 1 klein kommetje rijst(formaat chinees kometje dus geen soepkom van een halve liter),en twee kommetjes water in de pot.Deksel erop en aan de kook brengen op hoog vuur.4min op hoog vuur,2 minuten op laagste vuur, 3 minuten op hoog vuur en dan van vuur nemen en een schone keukenhanddoek tussen pot en deksel stoppen en nog zo een 10 tal minuten laten staan.Heerlijk ‘gestoomde’ rijst!

  5. 🐐 Peter

    Vooral gééén voorgekookte, of instant rijst gebruiken! Ook koken in een roestvrijstalen pan, gééén Teflon. Da’s gevaarlijk voor de gezondheid. Pondje rijst in de pan. Drie of vier keer goed wassen totdat het water bijna helder is (niet wassen leidt tot aanbranden). Rijst met een laagje van een vingerkootje hoog op hoog vuur aan de kook brengen zonder deksel totdat er “putjes” te zien zijn aan de opppervlakte. Deksel erop en 15 minuten op zo laag mogelijk pitje laten stomen. Gas uit en ongeveer 10 minuten laten staan. Korrels uit elkaar halen met een vork en af laten koelen of onmiddelijk serveren. Het is beter geen zout toe te voegen. Een beetje extra in de bijvoegsels, dus.

  6. 🐐 Natascha

    Rijst in een hoge magnetronbak, paar keer wassen tot het water helder is. Vingerkootje meer water in de bak dan er rijst in zit.
    In de magnetron ongeveer 20 minuten op 600 watt (verschilt per magnetron en rijstsoort, dus even uitproberen). Te nat? Nog een paar minuutjes extra. Te hard? Nog een paar minuutjes met een extra scheutje water. Geen zware pan te wassen, dezelfde bak kan ook in de koelkast als de rijst is afgekoeld. Kan niet aanbranden en je hoeft er niet bij te blijven. Rijst koken anno 2012 ;-D

  7. 🐐 filipino cook

    was de rijst in een “caldero” (ronde alluminium pet met deksel en hengsel”. spoel de rijst zodat insecten en rest deeltjes uitgewassen zijn. Vul de rijst in de caldero met water tot ongeveer 1.5 a 2cm boven de inhoud. Op hoog vuur aan de kook brengen met deksel op de pot. zodra rijst overkookt, neem deksel van de pot en laat het geheel droog koken totdat er bijna geen vocht meer te zien is. doe deksel op de pot en laat het op een zeer laag pitje stomen (10min.)

  8. 🐐 Anonymous

    als je rijst kookt moet je eerst je rijst goed wassen met warm water en steeds uitgieten.

  9. 🐐 Monique

    doe de rijst ‘s morgens al in een pan met koud water
    en breng deze ‘s avonds even aan de kook en klaar is je rijst niets geen 10 minuten koken of uren in een hooikist

  10. 🐐 Micky

    Rijst moet je juist wel laten door koken omdat er gevaarlijke bacterien in kunnen zitten. Met aardappels en groenten kan het wel, alhoewel met sommige aardappels niet, omdat ze dan te lang rauw blijven. Ik kook altijd in een rijst pannetje. Onder bijvoorbeeld de aardappels of rijst en boven stoom je dan de groeten. Je kunt ook in de Toko een bamboe opzet stuk kopen, dan maak je van je pannetje een dubbel te gebruiken kookpan. Nog goedkoper is wokken. Wist je dat je spruiten maar drie minuten hoeft te wokken? En dan smaken ze nog zoet ook!

  11. 🐐 Frans

    Dit ga ik proberen.
    Ik kan aardig koken en niet alleen de Hollandse pot( zegt ook m’n familie en vrienden) maar rijst koken is bij mij een ramp en als ik dat aan een ander vertel lachen ze mij uit
    uit. Het lijkt wel of er een vloek op rust,altijd plakrijst! Ik heb al verschillende merken en soorten rijst gekocht en doe dan exact wat er op de verpakking staat. Maar, het blijft frustrerend, altijd plakrijst.
    Ik ga zelfs gerechten vermijden waarin of waarbij rijst zit.

  12. 🐐 Willem

    anti-aanbak pannetje… 100 gram (basmati-)rijst, 150 gram water (eventueel klein beetje kokosolie), aan de kook brengen, pit (inductie) op 2 zetten, 12 minuten wachten, klaar (alleen nog even heel snel pannetje afspoelen)

    De rijst moet eigenlijk 10 minuten koken, maar dat vind ik net iets te kort, dus ik doe er 2 minuten bij.

  13. 🐐 Elly

    Bedankt voor deze leuke tip. Maar verschillende rijstsoorten hebben verschillende kooktijd, zilvervliesrijst bijv moet 25 minuten gekookt worden. Dus moet je hier ook langere tijd gebruiken lijkt mij. 10 minuten op het vuur en 15 minuten laten staan, zou dat goed zijn?

  14. 🐐 Robert

    Interessant! Is deze methode ook geschikt voor pasta, zoals macaroni, fusili en penne rigate. Of weet je het niet, en zeg je gewoon probeer het uit (trial & error)?

  15. 🐐 Rolande

    Geleerd in Brazilië : sjalotje en teentje look stoven in goeie olie, droge rijst erbij, tijdig mengen, rijst glazig laten worden, peper en zout erbij, daarna kokend water erbij tot 2-3 cm erboven, aluminiumfolie op de pan doen, deksel erop en vuur uit. Heerlijk, is nogal een andere smaak dan alleen maar koken !

  16. 🐐 Joke

    Ik ben het nu aan het proberen. Helaas staat er niet bij of het deksel helemaal, schuin of niet op de pan moet

  17. 🐐 Niekk

    Even aan Peter, teflon is NIET gevaarlijk voor de gezondheid, hier zijn talloze onderzoeken naar gedaan en het is gewoon niet schadelijk. Dat komt omdat het niet opgenomen wordt, nergens door, je kan er zwavelzuur op gooien dat agressiever is dan maagzuur en dan lost het nog niet op. Ik zeg dit alleen omdat ik niet van ongeinformeerde fabels en paniek houd dus wees gerust, uw anti aanbaklaag is veilig. De nieuwe paniek die er tijdelijk was blijkt ook overtrokken te zijn Maar verder is qua rijst dit inderdaad dé manier. Meer smaak ook, beter zouten na het koken en niet het kookwater aangezien er niet afgegoten word

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate