Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

11x wassen zonder kreukels – je kleren goed wassen

Je kleding wassen zonder kreukels en krassen. Op den duur moet je favoriete kledingstuk toch een keer gewassen worden - en het liefste zonder kreukels en gaten. Daarom verzamelden wij een paar handige tips om kleding na het wassen mooi te houden.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

 1. Een inkoppertje: sorteer je was op kleur. Witte en gekleurde was gaat natuurlijk nooit goed; voor je het weet is je kraakwitte dekbed lichtroze gekleurd. Probeer je was te verdelen in drie groepen; zwart, bont (gekleurd) en wit. Zo blijft zwart intenst zwart, de gekleurde items blijven helder van kleur en wit blijft wit.
 2. Probeer kleding zoveel mogelijk aan de lucht te laten drogen in plaats van de droger te gebruiken. Handdoeken, theedoeken en beddengoed kan prima in de droger, omdat deze dan ook zachter worden, maar blouses en onderstukken van bijzondere materialen zijn niet geschikt voor de droger.
 3.  Keer je kleding binnenstebuiten. Opdrukken, kraaltjes en andere versiersels blijven beter in takt als deze niet aan de buitenkant zitten. Zo raken ze niet de wastrommel of blijven de versiersels haken aan andere kledingstukken. Ook bij spijkerbroeken is het aan te raden om deze binnenstebuiten te doen voordat ze de was in gaan. De wassing van de broek blijft zo mooier.
 4. Kleding wassen zonder kreukels. Hang kleding meteen op als het uit de wasmachine en/of droger komt. Zo komen er minder snel kreuken in je kleren, omdat je de was uithangt. Dat scheelt een boel werken (wie heeft er geen hekel al die berg kleding die nog gestreken moet worden?) en de kleding wordt minder beschadigd omdat het hete strijkijzer niet over de stof gaat.
 5. Sommige items zijn gewoon te kwetsbaar voor de wasmachine, was deze dus met de hand. Meng 2 delen gekookt water met 1 deel kraanwater en leg het kledingstuk in het water in een teiltje. Eventueel kun je (hand)wasmiddel toevoegen en voorzichtig de vlek eruit boenen, maar doe dit met zorg.
 6. Was  je kleding niet te heet. Het kokende water is slecht voor kleding en de kans is groot dat kleding krimpt door de hoge temperatuur van het water. Lauw -of zelfs koud water- maakt de kleding ook schoon. Was dus bij voorkeur op 30 a 40 graden. Dat scheelt ook nog eens in je portemonnee en is beter voor het milieu.
 7. Gebruik wasmiddel zonder chloor. Dit chemische goedje is hardnekkig en kan de stof van de kleding dunner maken door de reactie die optreedt. Ecologisch wasmiddel is zacht voor de kledingstukken en is minder schadelijk voor het milieu als het wordt weg gespoeld.
 8. Niet alle kleding hoeft even vaak en lang gewassen te worden. Sportkleding van dunne, sneldrogende stof hoeft na een training geen uren gewassen te worden; een opfrisbeurt van 15-30 minuten is dan voldoende. Zo wordt de kleding schoon, maar niet door en door gewassen. De kleding blijft een stuk mooier als je het op de helft van de tijd wast!
 9. Een huishoudelijke tip van grootmoeder: doe een scheutje schoonmaakazijn bij elke wasbeurt om de kleuren van kleding helderder te houden. Let er op dat dit geen onverdunde azijn is. Dit kan namelijk lelijke vlekken op kleding achterlaten.
 10. Gebruik bij hardnekkige vlekken niet meteen veel chemische middeltjes of extra wasmiddelen, maar zoek naar een huis- tuin en keukentip om de vlek eruit te krijgen. Wist je dat kauwgom makkelijk weg te halen is door de vlek hard te maken met een ijsblokje? Op internet staan tal van handige tips voor vervelende vlekken die er moeilijk uit gaan!
 11. Last but not least: de kwaliteit maakt of breekt een kledingstuk na het wassen. Kledingstukken van slechte kwaliteiten houden het logischerwijs minder goed uit na een aantal wasbeurten, maar een t-shirt van een hoge kwaliteit katoen is op den duur duurzamer. Lees ook ons artikel om milieuvriendelijk te wassen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

12 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Daniëlle

  Ik volg met veel interesse jullie leuke site, maar met deze vraag blijf ik steeds worstelen. Lage temperaturen en kort en zo min mogelijk wassen is beter, voor de kleding maar ook kosten enz. Maar hoe zit het dan met de hygiëne? We kennen allemaal het voorbeeld van een vaatdoekje wat op het aanrecht ligt, is dit hygiënisch schoon na een wasbeurt op ik zeg maar wat 30 graden?

  Ik ben erg benieuwd, Daniëlle

 2. 🐐 leukegeit

  Hoi Daniëlle,

  Bedankt voor je reactie, goede vraag! Zelf wassen we op lage temparatuur (donkere kleding op 30/40 graden en nooit in de droger) en doet er ongeveer een anderhalf uur over voordat de was schoon is. Alles is weer schoon en ruikt heerlijk fris!

  Ons vaatdoekje gaat sinds kort in de vaatwasser, dus het probleem dat deze in de was moeten hebben we niet. 😉 Mocht je het toch in de was willen doen, probeer dan eens uit of het doekje op 30 graden schoon is (en blijft na een paar keer het aanrecht schoonmaken).

  Ons advies: Donkere kleding wassen op 30/40 graden (een beetje afhankelijk van hoe vies het is) en witte was (handdoeken en beddengoed) iets hoger (50 en soms op 60 graden).

 3. 🐐 Nelly

  Over de hygiene hoef je je echt geen zorgen te maken. Behalve bij hele jonge baby’s, heel oude mensen en ernstig zieke mensen. Deze hebben namelijk een lage(re) weerstand.
  Als je elke bacterie kon zien in je huis en op je lichaam, zou je gillend naar buiten rennen, waar het al niet veel beter is 🙂
  We kunnen niet zonder bacterien, ook niet zonder die ziekmakende, die verhogen namelijk onze weerstand. Dat wil niet zeggen dat je je vaatdoek 3 dagen op het aanrecht moet laten liggen, maar voor je gezondheid kan het geen kwaad, voor je neus wel….:)

  Ik gebruik altijd schoonmaakazijn in het wasverzachter bakje. Zeker als je in een gebied met hard water woont is het ook een bescherming voor je machine. Ook al kan je je het haast niet voorstellen, maar je ruikt er werkelijk helemaal niets van na het wassen.

  Bedankt weer voor de leuke tips

 4. 🐐 Adri

  Wat doe ik met een t-shirt dat na de 1e wasbeurt wijder is geworden?

 5. 🐐 Ria Koehorst

  Hoi Adri,

  Sommige shirts kun je in model trekken, direct na het wassen als de kwaliteit goed is, anders wordt het bij mij een poetslap.

 6. 🐐 Annemarie

  Ik hoop dat u mij ook antwoord kunt geven. Ik heb voor mijn kinderen shirts met een wat dikkere opdruk. Kwalitatief goede shirts. Nu heb ik altijd dat deze opdrukken barsten na het wassen. Ik was op 30 graden, niet te volle wasmachine, met Robijn kleurwas. En centrifuge op maximaal 1200 toeren. En dan nog barsten de opdrukken. Ik vind dit erg jammer omdat er dure shirts tussen zitten. Maar zo durf ik niet meer dit soort shirts te kopen en de shirts die ik al heb kan ik helaas niet meer voor netjes aan. Hopelijk kan iemand me helpen.

 7. 🐐 Amina

  Ik gebruikte ook altijd (gewone) azijn, maar ben er sinds kort achter dat dit de rubbers van de machine mogelijk kan aantasten. Wat ook goed werkt voor witte was( bv moeilijke sportsokken ed) is een kunstgebitreiniger( goedkoop merk) en een handje soda. Gegarandeerd een zachte, frisse en zeer schone witte was. Voor zwarte was, gewoon wassen met zout( keukenzout) en spoelen met een scheutje gewone azijn.

 8. 🐐 Sandra

  Beste Annemarie, je kan kleding met bedrukte prints het beste zo laag mogelijk centrifugeren door het harde draaien namelijk gaat het kapot.. dit doe ik ook altijd en het blijft altijd mooi. Gr Sandra.

 9. 🐐 Sandra

  Het liefst op 400 toeren

 10. 🐐 Wil kingma

  Mijn vraag is kan je een goed uitgespoelde dweil bij de handdoeken. theedoeken. Vaatdoeken. schoonmaakdoekjes enz inwassen op 60 gr graag een reactie.

 11. 🐐 martin

  wie wast wel is dekbed overtrekken

 12. 🐐 Tineke

  Hoi Martin,
  ik wast regelmatig dekbed overtrekken.
  Was de dekbed overtrek arpart. Heb je gekleurde dekbed overtrek dan moet je wasmiddel gebruiken voor bonte was. Heb je dekbed overtrek waarvan de achtergrond wit is met bv hartjes,bloenmetjes er op, dan moet je wasmiddel gebruiken voor witte wa. Gebruik niet te veel wasmiddel. wast op programma Wit/Bbnte was op 40 grade, gebruik geen wasverzachter. Toerental van centrifugeren op 900. Niet in de droger.
  Gelijk ophangen als de was klaar is zo voorkom je kreuken.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate