Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

6 ideale schoonmaaktips waar je heel veel tijd mee gaat besparen

Heb je al eens uitgerekend hoeveel tijd je per week aan het schoonmaken bent? Vast en zeker veel - vaak ook onnodig veel. Met deze 6 ideale schoonmaaktips ga je heel veel tijd besparen!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

1. Laat schoonmaakmiddelen het werk doen

Klinkt simpel, en dat is het eigenlijk ook. Het idee is dat je zelf niet meer met een schuurspons tekeer gaat om aangekoekte pannen, de oven of je magnetron weer schoon te maken. Het schoonmaakmiddel gaat dit voor je doen.

Hoe dan? Door bijvoorbeeld een laagje warm water met baking soda, een vaatwastablet of citroen in je aangekoekte pan te doen. Laat dit even een tijdje staan en je kunt met een simpele handomdraai je pan weer schoonmaken. Op deze manier heb jij tijd om je met andere dingen bezig te houden.

Lees ook: Makkelijk tip om je oven schoon te maken
En: magnetron schoonmaken – 5 ideale tips

2. Keukenkasten bekleden met papier

Bekleed de bovenkant en de bodem van je keukenkastjes met (fleurig) inpakpapier. Op de bovenkant van je keukenkastjes komt veel stof en vettigheid terecht van het koken. Ditzelfde geldt voor de bodem in je keukenkastjes. Bekleed beide vlakken met inpakpapier.

Vind je dat na verloop van tijd het papier erg vies is geworden? Dan vervang je dit toch gewoon heel simpel voor een nieuw stuk inpakpapier.

3. Sneller schoonmaken met een timer

Als ik voor mezelf spreek, dan ben ik vaak langer bezig om iets op te ruimen of schoon te maken dan nodig. Ik heb mezelf aangeleerd om voor sommige taken een timer te zetten en binnen deze tijd de schoonmaaktaak af te ronden.

Dit geldt voornamelijk voor taken waar ik een hekel aan heb, zoals de natte was ophangen. Ik weet dat het wasprogramma is afgelopen en toch denk ik vaak: ‘bluh – geen zin in’.

Als ik van mezelf weet dat ik het ga uitstellen, zet ik een timer van 10 minuten en push ik mezelf om de was binnen deze tijd op te hangen. En het leuke is: het lukt meestal nog ook.

4. Clean as you go er lekker op los

Geen onbekende tip op Leukegeit, maar zeker één om te onthouden. Door je spullen continu achter je op te ruimen, blijft je huis lekker opgeruimd én schoon.Deze methode wordt clean as you go genoemd.

Zet vuile kopjes en borden dus direct in de vaatwasser (of was het af) en ruim etensresten die op de grond zijn gevallen direct op – of laat je hond als stofzuiger fungeren. Ook handig.

5. Minder vaak je glazen douchewand schoonmaken

Kalk ontstaat vaak door het verhitten van water. Het lijkt soms of je er niets aan kunt doen, maar er zijn een paar tips & trics die je kunt toepassen om kalk een halt toe te roepen – je rekt er nét even wat extra tijd mee.

Leg een trekker in de badkamer en herinner jezelf eraan om na iedere douchebeurt met de trekker je glazen douchewand droog te maken. Op deze manier blijft kalk langer verdwenen en hoef je minder vaak je douchewand schoon te maken. Simpele tip die je vandaag nog kunt gaan toepassen.

6. Gebruik een schoonmaakrooster

Voor de één een must have, de ander begint liever niet aan een schoonmaakrooster. Toch bespaar je veel tijd als je een schoonmaakrooster volgt. Je voert immers geen dubbele taken meer uit en je hoeft er zelf niet meer over na te denken.

Het maken een schoonmaakrooster is niet nodig. Dat hebben wij al voor je gedaan. Hier kun je het schoonmaakrooster vinden. Op deze manier vergeet je geen huishoudelijke taak meer en spendeer je geen tijd meer aan dubbele klusjes.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Essei

  Oja, in mijn ouderlijk huis werd ook één keer kastpapier gelegd. Wat een vieze zooi werd dat! En het vervangen ervan is een verschrikkelijke klus, dus dat gebeurde niet. Het nog tien keer erger dan de kastjes elk jaar uitsoppen.

 2. 🐐 Saskia

  Jaren heb ik krantpapier boven op mijn keukenkastjes gelegd,werkte erg goed,eens in de twee maanden vervangen, nu heb ik kastjes tot plafond,tja scheelt hoor hihi

 3. 🐐 Felice

  Ook als je de dochewand met de trekker droogmaakt blijven aan de kanten kalksporen over. Tip: als het nog nat is even met een vaatwastablet erover en het blijft weer een hele tijd schoon.

 4. 🐐 Stefanie

  Gewoon Theedoeken neerleggen. Hoef je ook niks schoon te maken de wasmachine doet ze werk.

  Natuurlijk wel even een doekje langs de zijkanten.

 5. 🐐 Veronia

  Wij hebben studenten in huis die mee helpen poetsen. Blij hulp te hebben maar lavabos poetsen, dat doe ik nadien nog zelf. Ik ben nog altijd zeer tevreden met de Eccopods producten.
  Groetjes aan heel het team

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate