Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zo vind je de tijd voor het huishouden – 5 tips

Bomvolle agenda's, drukke dagen en moeite hebben met prioriteiten stellen. Vind je ook dat je geen tijd hebt om het huishouden bij te houden? Wij hebben 5 tips om tijd vrij te maken voor je huis!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Opruimen tussen twee afspraken in

Ben je aan het wachten op bezoek? Nog net een kwartiertje over voordat je de kinderen van school op moet halen? Ga aan de slag! Pak een doekje, neem even de stofzuiger in de hand en maak gebruik van deze nutteloze minuten. Iedere week zijn er wel momenten dat je even niets te doen hebt, dus maak daar zeker gebruik van.

Stel het dus niet langer uit. Ook in slechts een paar minuten kun je toch met dat kleine klusje even afmaken, zonder dat je er veel tijd voor hoeft in te plannen. Anders zat je toch maar te wachten!

2. Prioriteiten stellen

Bij een afscheid van een collega of lunchmoeder voel je je soms verplicht om bepaalde taken of klusjes op je te nemen, vaak om andere een plezier te doen of een gunst te verlenen. Dat is heel vriendelijk en attent, maar soms moet je voor jezelf kiezen.

Verleen dus jezelf eens vaker een gunst, bijvoorbeeld door een uurtje vrij te plannen en je huis een goede schoonmaakbeurt te geven. Wonen in een schoon huis is heel prettig en een taak afstrepen geeft je rust in je hoofd. Denk daar dus goed aan de volgende keer, als je denkt geen tijd te hebben voor het huishouden.

3. Verdeel het in kleine taken

Het hele huishouden doen op je vrije middag is een gigantisch grote taak. Het is logisch dat je daar best tegenop kan zien en daar ook helemaal geen tijd voor kunt vinden. Maar waarom moet het in een keer?

Door het huishouden in kleine taken op te delen (ook wel kaizen genoemd), vind je hier veel sneller de tijd voor. De was kun je doen voordat je naar bed gaat, haal na het douchen een doekje over het douchepaneel en maak de eettafel leeg voordat je gaat eten. Bouw geen uren in, maar kwartiertjes: zo vind je veel gemakkelijker de tijd om een huishoudelijke taak uit te voeren.

4. Vroeg uit de veren

Genoeg slapen is belangrijk voor zowel je fysieke, als mentale gesteldheid, maar een halfuurtje meer of minder heeft daar niet de grootste invloed op. Moet je dus écht die huishoudelijke taak gaan uitvoeren, maar kun je er simpelweg de tijd niet voor vinden? Sta dan een half uur eerder op. ‘s Ochtends heb je nog frisse moed en veel energie – je hebt immers net heerlijk geslapen -, dus het ideale moment om je handen uit de mouwen te steken.

Wat is een beter begin van je dag, dan een schoon en opgeruimd gevoel hebben? Ben je meer een avondmens? Dan kun je ook een half uur later naar bed gaan en dan je tijd nuttig gebruiken. Fijn om even je gedachten te verzetten net voor je gaat slapen.

5. Tandje erbij

Er zitten 24 uur in een dag, niet meer en niet minder. Daar kunnen we helaas niets aan veranderen. Maar de invulling van deze 24 uur, die hebben we (gelukkig!) helemaal zelf in de hand. Door alle afspraken vijf tot tien minuten in te korten, hou jij aan het einde van de dag zeker een half uur (en misschien wel langer) over om aan het huishouden te besteden.

Ga dus iets sneller door de supermarkt heen, blijf niet hangen op het schoolplein, maar ga direct naar huis en bel tien minuten korter met die vriendin/collega/moeder of zoon.

STOP definitief met uitstellen

Krijg je je uitstelgedrag niet onder de knie en wil je er graag voorgoed vanaf? Schrijf je dan in voor de effectieve uitstelgedrag cursus van soChicken. De online cursus heeft al duizenden mensen geholpen hun uitstelgedrag aan te pakken en meer discipline op te bouwen. Lees meer…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate