Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Makkelijk recept – heerlijke vegan burger van kidneybonen

Een lekkere vegan burger eten is alles wat ik wil na een lange werkdag. Dit makkelijke recept voor deze heerlijke burger van bonen en rijst is comfort food to the max - een portie ovenfriet erbij maakt het helemaal af.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Blijheid en een volle buik

Eerlijk is eerlijk – het maken van een homemade vegan burger is meer werk dan het bakken van een hamburger in de pan. Je moet alle ingrediënten eerst mengen tot er een bal ontstaat die je vervolgens tot burgers kunt pletten. Maar ik verzeker je dat het eten van deze vegan burger je een hoop blijheid zal bezorgen. Zo lekker is-ie geworden. En een volle buik, maar dat komt omdat ik altijd nét even iets teveel eet.

Vega(n) burgers zijn sowieso mijn lievelings comfort food, maar deze burgers zijn echt onwijs lekker geworden. Net als de andere makkelijke recepten staat dit recept binnen 30 minuten op tafel. Laten we dus snel gaan beginnen.

recept vegan burger

Ingrediënten voor 4 vegan burgers

Voorbereiding: 15 minuten
Burgers bakken: 8-10 minuten

  • 100 gram gekookte zilvervliesrijst
  • 2 blikjes kidneybonen (a 160 gram)- ik kon geen groot blik vinden bij de buurtwinkel, dus dan maar 2 kleine blikjes
  • 50 gram walnoten
  • 20 gram paneermeel
  • 1/2 rode ui, fijngesneden
  • scheutje olijfolie
  • 1 theelepel gerookte paprika- en komijnpoeder
  • snufje peper, zout en cayennepeper
  • 4 eetlepels barbecuesaus
  • 4 volkoren bolletjes
  • garnering: plakjes tomaat en komkommer samen met wat uien ringen

vegan burger ingrediënten

Bereidingswijze:

  1. Kook de zilvervliesrijst zoals op de verpakking staat aangegeven.
  2. Verwarm ondertussen een koekenpan op middelhoog vuur met een scheutje olijfolie. Bak hier de ui glazig in en voeg een snufje peper, zout en cayennepeper toe.
  3. Maal de walnoten fijn in een keukenmachine.
  4. Prak de uitgelekte kidneybonen in een kom met vork. Er mogen best nog wel wat grotere stukken bonen tussenzitten, dat geeft de burgers een lekkere bite. Voeg de resterende ingrediënten toe (gerookte paprika, komijn, rijst, glazige stukjes ui, paneermeel, barbecuesaus en de gemalen walnoten).
  5. Proef of het mengsel voor de vegan burgers op smaak is en breng eventueel op smaak met wat extra peper en zout.
  6. Verdeel het mengsel in vieren door er burgers van te maken. Even plat slaan en/of uitsteken met een ringvorm.
  7. Verwarm een grillpan of koekenpan op middelhoog vuur met wat olie en bak de vegan burgers aan beide kanten in zo’n 4-5 minuten goudbruin van kleur.

vegan burger opmaken

vegan burger recept met ovenfriet

De structuur is niet zoals je verwacht bij een burger van vlees. Het valt iets sneller uit elkaar, maar daar merk je niets van als je ‘m tussen een broodje stopt. De smaak is echt lekker door alle specerijen (ik ♥️ sowieso van komijn) en de barbecuesaus. Heb je geen barbecuesaus in huis? Maak dan je eigen saus door wat mayonaise en ketchup met elkaar te mengen.

Wat denk jij – is dit een burger die jij binnenkort gaat maken? Heerlijk in combinatie met wat ovenfriet of een salade. Ik ben heel benieuwd wat je er van vindt. 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Tessa

    Ik ben gek op je recepten en deze vegan burger ga ik zeker maken. Dankjewel voor het delen, jouw mac en cheese recept was ook al zo lekker.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate