Kom je me ook volgen op Instagram? 🙆🏼‍♂️ Volg me hier!

Vegan kaasbroodjes

Billy van der GaagHoe maak je lekkere vegan kaasbroodjes? In dit recept vind je mijn heerlijke versie voor kaasbroodjes zonder kaas. Ik weet het - klinkt gek, maar het is echt zo lekker.

Genieten met zonder kaas

Na het veganizen van worstenbroodjes en saucijzenbroodjes werd het hoog tijd voor het maken van vegan kaasbroodjes. Al vaker ben ik in de weer geweest met het maken van een plantaardige kaas. Vooral in sausvorm – zoals in het recept voor vegan nachos die uit twee soorten nepkaas bestaat

Het was even wat uitzoekwerk om een goede kaassmaak en -structuur na te bootsen voor in deze vegan kaasbroodjes, waardoor de bladerdeeg lekker krokant zou worden. Het is heel goed gelukt al zeg ik het zelf. Je proeft de romigheid en het zoute van kaas, maar dan zonder de kaas. Snap je het nog? 🙃

Vegan kaasbroodjes recept

Deze vegan kaasbroodjes zijn de perfecte broodjes voor tussendoor of voor bij de lunch. Je kunt de broodjes ook als borrelhapje serveren. In zijn geheel – dus 10 stuks. Of halveer de broodjes voordat ze de oven ingaan (net zoals bij worstenbroodjes). Dat is misschien wat gezelliger, en kun je ook nog wat andere hapjes eten. Anders zit je zo snel vol.

Ingrediënten voor 10 vegan kaasbroodjes:

De vulling van dit recept voor vegan kaasbroodjes die ik hieronder met je deel bestaat voornamelijk uit cashewnoten, edelgistvlokken en ander ingrediënten om zo dichtbij de smaak en structuur van kaas te komen. De voorbereidingen duren zo’n 20 minuten en de kaasbroodjes bak je in ca. 20 minuten af in de oven.

Hoeveel: 10 broodjes
Voorbereiding: 20 minuten
Oventijd: 20 minuten

  • 10 plakjes vegan bladerdeeg
  • 75 gram ongezouten en ongebrande cashewnoten (20 minuten geweekt in kokend water)
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 50 gram edelgistvlokken
  • 2 eetlepels maizena
  • 1 teentje knoflook
  • 120 ml water
  • halve theelepel zout
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel citroensap
  • halve eetlepel tahin
  • halve eetlepel sojasaus

Bereidingswijze:

  1. Mix alle ingrediënten tot een glad mengsel. De ‘kaas’ wordt na een paar minuten wat dikker. Blijf mengen tot je een mooie, lobbige massa hebt. Dit duurde bij mij ongeveer 3-5 minuten.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en haal het vegan bladerdeeg alvast uit de vriezer, zodat de vellen kunnen ontdooien.
  3. Neem een vel bladerdeeg en verdeel een flinke schep van de plantaardige kaas over één zijde van het bladerdeeg. Vouw de andere helft van het deeg erover en druk met je vingers of met een vork dicht. Je kunt er hier dus voor kiezen om het kaasbroodje doormidden te snijden, zodat het meer borrelhapjes worden.
  4. Leg de vegan kaasbroodjes op een bakplaat met bakpapier en bestrijk ze met een kwast en wat plantaardige melk.
  5. Bak de kaasbroodjes af in de voorverwarmde oven voor ca. 20 minuten tot ze goudbruin zijn.

Vulling vegan kaasbroodjes

vegan kaasbroodjes maken

Nomnomnom – deze vegan kaasbroodjes zijn echt zo ontzettend lekker. Wat mij betreft alle reden om te kiezen voor plantaardige kaas. De bladerdeeg is lekker krokant en de vulling doet echt aan als die van the real deal. Goed spul dus als je het mij vraagt. 😃

Ga jij ook aan de slag met deze vegan kaasbroodjes? Laat het me dan zeker weten via Instagram, Pinterest of gewoon gezellig als reactie op dit recept.

5 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Hanneke

    Heel erg lekker! Ik had geen tahin in huis, dus ik heb in plaats daarvan wat pijnboompitten en sesamzaad in het mengsel gegooid. Het was me niet helemaal duidelijk wat je met mixen bedoelde, ik heb iig de staafmixer gepakt en dat werkte. En ik heb een beetje chipotlepeper toegevoegd. Ik ga uhm vaker maken! Ik weet niet hoe je zoiets verzint, maar ik ben blij dat je het doet haha 😄 Ik wil minder kaas gaan eten, en dat wordt zo een stuk aantrekkelijker 😉

  2. 🐐 Gerda

    Nieuwe oven en als eerste de kaasbroodjes gemaakt, begon er met vijf voor als het tegen viel, maar wat een spijt, ze zijn heerlijk!!
    Vond alleen dat de vulling een beetje dun was, toch lang gemengd, maar dat komt wel goed.

  3. 🐐 Billy

    Hi Gerda! De vulling was bij mij vrij dik/lobbig, kan het zijn dat je iets te weinig maizena hebt gebruikt? In ieder geval heel blij om te horen dat je ook zo hebt genoten van de vegan kaasbroodjes!

  4. 🐐 Elianne

    Mijn man en ik zijn ze nu aan het eten en we vinden ze heerlijk! Erg makkelijk te maken.

  5. 🐐 Jo

    Heerlijk! Vulling leek wat dun, ik heb extra eetlepel maïzena toegevoegd met goed resultaat. Billy, wat bedoel jij met ‘mix’ ? Gewoon mengen, mixen met mixer, in de blender? De cashewnoten zullen toch fijn gemaakt moeten worden.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate