Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Mijn ervaring met een verzwaringsdeken

Goed slapen zorgt dat je je overdag goed kunt focussen, minder snel geïrriteerd raakt en dat je optimaal kan presteren. Een verzwaringsdeken kan helpen dat je beter slaapt. Vandaag deel ik mijn ervaring met de verzwaringsdeken van Slaapt.nl.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

🐐 Deze blogpost is in samenwerking met Slaapt.nl geschreven.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is simpel gezegd letterlijk een verzwaarde deken. Het idee is dat een verzwaringsdeken ongeveer 10% van je lichaamsgewicht weegt om de positieve effecten te merken. Een verzwaringsdeken oefent namelijk een lichte druk uit op je lichaam wat te vergelijken is met het krijgen van een stevige knuffel. En wie houdt er nu niet van een lekkere knuffel op zijn tijd? 😉

Deze lichte druk, die evenredig verspreid is over je lichaam, draagt bij aan het vrijkomen van verschillende hormonen. Je lichaam zou deze druk herkennen en je lichaam een geborgen en veilig gevoel geven. Dit gevoel zorgt voor minder stress en angst en draagt er aan bij dat je sneller en dieper in slaap valt.

Hoe werkt de verzwaringsdeken?

De druk van het gewicht van de verzwaringsdeken wordt ook wel diepe druk stimulatie genoemd. Diepe druk stimulatie zorgt voor een kalmerend, veilig en geborgen gevoel. Dit gevoel is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby ervaart wanneer hij of zij lekker is ingebakerd. Dit gevoel draagt bij aan het vrijkomen van verschillende hormonen, zoals melatonine en serotonine en vermindert juist de productie van cortisol.

Serotonine is een gelukshormoon en heeft onder andere invloed op je stemming, zelfvertrouwen en slaap. Melatonine is een slaaphormoon. Een gezonde hoeveelheid melatonine draagt bij aan een goede nachtrust. Verder produceert je lichaam bij een goede nachtrust juist minder van het cortisol stresshormoon welke onder andere stress en angst veroorzaakt.

Voor wie is een verzwaringsdeken bedoeld?

Een verzwaringsdeken kan voor veel mensen baat hebben. Zo kan het een positief effect hebben op mensen met stoornissen zoals autisme, ADHD en een depressie.

Of voor mensen die ’s nachts lang wakker liggen, onrustig slapen en zelfs voor de wekker al op zijn. Ook als je geen slaapproblemen ervaart is een verzwaringsdeken prettig in gebruik – door het geborgen en veilige gevoel tijdens het slapen.

Wat is mijn ervaring?

Onlangs werd ik benaderd door Slaapt.nl – een bedrijf die verzwaringsdekens heeft ontwikkeld om mensen beter, langer en dieper te laten slapen. Zij stuurden een verzwaard deken op en ik ben gaan slapen testen (niet verkeerd hoor, dutjes doen tijdens het werk 🤗).

Bij het aannemen van het pakket schrok ik toch wel even van het gewicht. De deken is met zeven kg best wel zwaar en bestaat uit allemaal vierkantjes waar verzwaard materiaal in zit. De vierkantjes zijn gestikt, waardoor het gewicht goed verdeeld is over het hele verzwaringsdeken.

Op basis van je lichaamsgewicht kun je je gewenste verzwaringsdeken uitkiezen. Op dit moment bieden zij twee soorten aan – een verzwaringsdeken van zeven en één van negen kg. Heb je een lichaamsgewicht van onder de 80 kg? Dan raden zij een verzwaringsdeken aan van 7 kg. Voor een gewicht boven 80 kg raden zij de deken aan van 9 kg.

In de eerste weken nadat ik de deken in huis had, heb ik het nog even aan de kant gelegd. Het was hoog zomer en door alle hitte wist ik even niet zo goed wat ik er mee aan moest. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en heb ik de deken meerdere malen gebruikt.

Vooral als ik overdag even de behoefte heb aan een dutje pak ik de deken erbij. En soms sleep ik hem mee naar de bank, voor als ik even lekker wil ontspannen. Ik val dan niet in slaap, maar de druk biedt wel extra ontspanning. Zodra ik de deken over me heen trek, vormt het zich om mijn lichaam en helpt het me om lekker te ontspannen.

Je kunt een verzwaringsdeken gewoon zo gebruiken, alleen dan moet je de hele deken zo nu en dan wel met de hand wassen (mag niet in de wasmachine). Je kunt er dan ook een hoes bij aanschaffen, zoals de bamboe hoes die ik heb. Deze kun je gewoon in de wasmachine stoppen, zodat je deken lekker fris blijft. De afmetingen van mijn verzwaringsdeken zijn 150×200 cm en kost op Slaapt.nl 179 euro inclusief bamboe hoes.

Nu ben ik geen slechte slaper (oké – met af en toe een wat onrustige nacht) en behoor ik hierdoor niet tot de doelgroep bij wie zo’n deken het meeste baat kan hebben. Toch zijn de dutjes onder de verzwaringsdeken mij goed bevallen.

De verzwaringsdeken zorgt bij mij voor een geborgen gevoel en de druk van de deken over mijn hele lichaam voelde fijn. Of ik er nu lekker een dutje onder deed of over me heen trok als ik even wilde ontspannen op de bank. Vooralsnog ben ik er dus erg blij mee.

Wil je meer weten over de verzwaringsdeken van Slaapt.nl? Neem dan zeker een kijkje op hun website – in de praktijk duurt het vaak 1 tot 2 weken, voordat je volledig gewend bent aan de deken. Je kunt dan ook binnen de periode van 100 nachten na aanschaf, de deken gratis retourneren.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Esther

  Ik heb sinds 3 weken een verzwaringsdeken. Ik
  slaap er onder ‘s nachts. Wat een uitvinding! Ik
  slaap echt dieper, lig niet meer te woelen en word uitgeruster wakker. En dat na jaren oplossingen zoeken voor slecht slapen…

 2. 🐐 Lisa

  Mijn partner noemt mijn zwaartedeken liefkozend “Morpheus”. Morpheus bezorgt mij zonder uitzondering schaamteloze kwijldutjes. Zodra ik ‘m over me heen drapeer voel ik m’n cortisol level dalen, echt een soort ‘zucht’ van ontspanning. Kon ik ‘m maar overal mee naartoe nemen…

 3. 🐐 Lisa

  Overigens heb ik ‘m voor de helft van die prijs op marktplaats gescoord 🙂 Er zijn best wat mensen die het hebben geprobeerd maar het niets vinden. Duurzame tip van flip!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate