Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Vloerkleed schoonmaken – van stofnest naar pretplek (beste tips en trics!)

Een vloerkleed geeft sfeer aan je woonkamer en vloerbedekking is lekker zacht aan je voeten, maar onder andere daardoor is dit een bron van viezigheden en bacteriën. Tijd dus om je mooie vloerkleed weer stof- en chipsrest-vrij te maken!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Met een mattenklopper het vloerkleed schoonmaken

Wil je een vloerkleed of vloerbedekking kopen, maar vind je het lastig hoe je het vloerkleed uiteindelijk het beste schoon kunt houden? Dan is het haast essentieel om altijd een mattenklopper achter de hand te hebben.

Voordat je namelijk begint aan het schoonmaken van je vloerkleed, moet je ervoor zorgen dat alle stofjes en vuil uit het kleed zijn. Til samen met iemand anders het vloerkleed naar buiten en draai hem om: nu kun je flink gaan schudden en er eventueel met een mattenklopper of een ander attribuut op kloppen. Ideaal om je armspieren even lekker te trainen.

Stop niet meteen maar schud echt tot alle chipsresten, kruimels en stofwolken eruit zijn. Ben je alleen? Dan kun je het vloerkleed andersom over een stoel leggen en zelf al het vuil eruit kloppen.

2. Wollige bende

Heb je een wollen tapijt of een vloerkleed van wol? Meng dan negen delen water met een deel ammonia. Dompel een doek onder in het goedje en wring deze goed uit.

Nu kun je zachtjes over de vlekken deppen, waardoor ze vervagen en uiteindelijk verdwijnen. Dep vervolgens met een natte doek over de vlekken en laat dit goed drogen.

3. Ingedeukt tapijt

Als je lang op een plek woont en de meubels een vaste plek in je interieur hebben, kan het voorkomen dat het tapijt of een vloerkleed ingedeukt is.Vooral poten van boekenkasten of zitbanken kunnen diepe deuken in het tapijt veroorzaken. Mooi is natuurlijk anders.

Een handige tip om dit tegen te gaan is om met het strijkijzer aan de slag te gaan. Probeer eerst met bijvoorbeeld een vork de vezels van het tapijt omhoog te halen en leg er een theedoek overheen. Nu kun je met het strijkijzer en een paar keer overeen gaan, waardoor de vezels rechtop blijven staan.

Pas wel op met synthetische materialen, deze kunnen snel smelten of erger: verbranden!

4. Dieren(k)leed schoonmaken

Huisdieren zijn lief, leuk en schattig, maar al die haren die ze achterlaten op de meubels en de vloer zijn minder leuk. Met een nat doekje aan de slag is onbegonnen werk, de haren laten zich niet zomaar opnemen.

Vooral lange haren (ook van mensen) zijn moeilijk weg te halen uit vloerbedekking of een vloerkleed.

Koop daarom een borstel die je normaal voor je haar gebruikt, met pinnetjes die dicht op elkaar staan. Maak met de haarborstel ronddraaiende bewegingen over de vloerbedekking of het kleed en je zult zien dat de borstel heel veel haar meepakt.

5. De beste huishoudtips

Er bestaan natuurlijk veel tips, maar dit gaat vaak gepaard met de nodige chemische middelen. Slecht voor je gezondheid, het milieu en voor je portemonnee.

Volg daarom ook eens deze ouderwetse tips voor het schoonmaken van een vloerkleed:

  • Leg je vloerkleed met de goede kant naar onder op verse sneeuw. Hoewel ik liever het zonnetje zie schijnen, is het in de winter echt het proberen waard.
  • Trek je vloerkleed voorzichtig met de goede kant naar onder over nat gras (niet geschikt voor lichte vloerkleden).
  • Een vlek van rode wijn op je vloerkleed? Dep er wat witte wijn overheen en vervolgens een natte doek. Strooi zout eroverheen en laat dit de rode kleurstoffen opnemen. Even stofzuigen en je de vlek is -zo goed als- weg.
  • Kaarsvet of kauwgom op de vloer? Hou er een ijsblokje tegenaan en de kauwgom of kaarsvet trek je er zo uit.

Wat is jouw ideale tip om vlekken uit je vloerkleed of vloerbedekking te halen?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate