Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

6 handige tips voor het reinigen en schoonmaken van je bank

Af en toe je bankstel schoonmaken of reinigen is goed om lang van je bank te kunnen genieten. Hoe je dit doet? Wij hebben 6 tips om je bankstel een opfrisbeurt te geven.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Je bankstel reinigen en schoonmaken – vrijmaken van kruimels

Voordat je aan de slag kan met het schoonmaken van de bank, is het belangrijk dat het bankstel helemaal stofvrij en vrij van kruimels is. Haal als het mogelijk is alle losse kussens van de bank. Klopt deze buiten goed uit en zuig het textiel eventueel uit met de stofzuiger.

Ga vervolgens het hele bankstel langs en zet de stofzuiger in alle kieren en gaten, zodat je zeker weet dat je overal bent geweest. Als de bank helemaal schoon en kruimelvrij is, dan kan het echte schoonmaken van je bankstel gaan beginnen.

2. Bankstel reinigen met shampoo

Wanneer je een bankstel van textiel hebt is shampoo een heel geschikt schoonmaakmiddel. Iedereen heeft wel een flesje shampoo in huis en daardoor kun je een vlek direct schoonmaken. Breng onverdund een klodder shampoo op de vlek aan en masseer dit met een vochtige doek of spons goed in.

Zodra de shampoo z’n werk heeft gedaan en is gaan schuimen, kun je met een droge en absorberende doek de shampoo verwijderen van de bank. Laat de vlek goed drogen en je zult zien dat de vlek op je bank zo goed als verdwenen is.

3. Je bank stinkt naar rook of ruikt muf

Er is gerookt in huis of er hangt een muffe geur in je bank. Bij een gebruiksvoorwerp als een bank bestaat er de kans dat het meubel na verloop van tijd een beetje vies gaat ruiken of zelfs stinkt.

Schoonmaakazijn biedt dan een goede uitkomst. Doe één deel schoonmaakazijn met één deel lauw water in een plantenspuit en spray de bank hier mee in. Let wel op: dit is alleen geschikt voor stoffen banken. Doe dit vanaf enige afstand, zodat niet de hele bank nat wordt.

Laat het zelfgemaakte schoonmaakmiddel even een nacht intrekken, zonder dat de bank gebruikt wordt en je zult zien dat de bank weer lekker ruikt. Bij een erg stinkende bank moet je dit misschien een paar keer herhalen, maar dit is een gemakkelijke en goedkope manier om je bankstel weer fris te laten ruiken.

4. Simpel sopje soda om je bank te reinigen

Soda is al vaak voorbij gekomen als tip op de website – en ook bij het reinigen van je bankstel brengt soda weer een uitkomst. Doe een paar scheppen soda in heet water en laat dit goed oplossen. Drenk een spons in het sopje en neem hiermee de bank of stoel af.

Dep de schoongemaakte oppervlaktes droog met een doek en je hele bank heeft een flinke oppepper gekregen. Deze manier van schoonmaken werkt niet specifiek bij hardnekkige vlekken uit je bank te halen, maar is meer bedoeld om het gehele bankstel een opfrisbeurt te geven.

5. Uitmelken die bank

Met kinderen of schrijvers (herkenbaar als ik schrijf voor leukegeit) is een penstreep of andere inktvlek op de bank snel gemaakt. Maar schiet ook dan niet in de stress – een beetje melk doet namelijk wonderen. Drenk een doekje in wat melk en dep hiermee over de inktvlek op de bank.

Door het vet in de melk, in combinatie met de inkt verdwijnt de vlek. Reinig de bank hierna met een droge doek en eventueel een beetje soda (zie tip hierboven) en als het goed is is de vlek verdwenen.

6. Vlek weghalen met een strijkijzer

Je hebt al verschillende dingen geprobeerd, maar niets lijkt te helpen. Dan is er nog een manier die je kunt proberen, namelijk het strijkijzer (zoals deze). Maak een klein sopje van heet water en wasmiddel (niet te veel) en ga hiermee over de vlek op je bankstel.

Zorg dat het wasmiddel goed ingetrokken is en maak de vlek goed nat. Leg vervolgens een laken of dunne doek over de natte vlek en ga hier met een strijkijzer overheen totdat de vlek droog is. Zeker het proberen waard.

Een bank of ander meubel van leer reinigen? Lees dan dit artikel: leren bank en meubels reinigen – zo schoongemaakt met deze tips

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

13 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Frans

  Wij hebben een stoffen bank zelf kan ik moeilijk schoonmaken maar wij hebben hondjes en de geur zit er diep hoe kan ik dat schoon krijgen en de vieze lucht er uit.hoor graag van jullie

 2. 🐐 Ina

  Schoonmaak azijn neutraliseerd urine en andere luchten heel goed…probeer het maar,.. als u elders op deze pagina kijkt kunt u zien hoe u dat kunt doen,.. en als u het niet kan,.. probeer dan een bankstel reinigings dienst. Success ermee

 3. 🐐 Gerrie

  ik heb een gel gezondheid kussen die heeft gelekt op mijn bankstel (stof)

 4. 🐐 Nico

  Als je met schoonmaak azijn werkt, gaat je bank dan niet naar azijn ruiken? En wat zijn de verhoudingen azijn en lauw water?

 5. 🐐 Marie de Jonge

  Soda is inderdaad een wondermiddel, en ik gebruik het zelf ook graag wanneer ik schoonmaak. Mijn bank is binnenkort ook weer toe aan een schoonmaakbeurt. Ik vertrouw erop dat ik deze met soda weer prima schoon krijg.

 6. 🐐 Nalu

  Stoffen eetkamerstoelen schoongemaakt met warm water met soda. Het werkte geweldig! Alle vlekken zijn er af. Bedankt voor de tip.

 7. 🐐 Jeannette

  Mijn zoon (verstandelijk beperkt) heeft dus een ongelukje in zijn bed gehad er is ontlasting op zijn boxspring gekomen onder zijn matras. Hoe krijg ik dit schoon

 8. 🐐 Rob

  Ik heb een bank op pvc basis met traagschuim. Hoe kan ik deze opfrissen ?

 9. 🐐 Martin

  Mooie tips! Met sommige huismiddeltjes wel oppassen. Wij hebben onze bank door Zitfris laten reinigen en ziet er weer prima uit.

 10. 🐐 Joyce

  Goh, even een vraagje voordat ik verwoed aan de gang ga. Bleekt soda niet uit??

 11. 🐐 Ineke

  Hoe krijg ik een glimmende plek weg op de bank. Door het zitten glad en glimmend geworden.

 12. 🐐 De braekeleer nancy

  Ik heb een tweedehands salon gekocht deze ruikt enorm na nicotine en heeft vlekken wat doe hiervoor het beste iets wa ook geen vlekken achter laat gr

 13. 🐐 Hans

  Azijn en soda mee oppassen. Wij hebben het zelf geprobeerd maar was geen succes en bank rook muf. Laten reinigen door de vlekkenkoning en bank is weer lekker fris. Zelf niet gaan klungelen, kleine plekjes gaan nog maar helemaal zou ik zelf nooit meer doen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate