Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Mijn 7 tips voor meer daglicht in huis

In dit artikel deel ik de nodige tips om meer daglicht in huis te krijgen. Meer daglicht is niet alleen goed voor je humeur en je lichaam, maar ook voor al die dotten stof die weer eens in de schijnwerpers komen te staan. Bekijk mijn 7 tips voor meer daglicht!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

“Shine bright like a diamond” – Rihanna

Meer daglicht voor meer energie

De eerste zonnestralen van de dag die via het raam op je gezicht vallen, terwijl jij geniet van een kop koffie aan de eettafel. Hier word ik intens gelukkig van. Voldoende daglicht is niet alleen goed voor je humeur – het zorgt ook voor een betere nachtrust én het gaat helpen om meer te bewegen. Allemaal voordelen waar iedereen bij gebaat is.

Nu kun je natuurlijk je hardloopkleren aantrekken – goed idee trouwens – maar wil je op structurele basis meer daglicht binnenkrijgen? Dan is het goed om te beginnen om meer daglicht in huis binnen te laten. Hoe je dit makkelijk kunt doen? Bekijk hieronder mijn 7 tips! 💎

1. Lichte vloer

Veelal het meeste daglicht in huis valt direct op de vloer. Gebruik de vloer in je huis als reflector. Laat daglicht weerkaatsen op een lichte vloer, hierdoor wordt de kamer in huis lichter. Het is wel belangrijk dat er geen meubels in de weg staan om licht verder in de ruimte te laten stralen.

2. Houd de vensterbanken vrij

Zet de vensterbanken in je huis niet vol met hoge accessoires en planten. Probeer ze zoveel mogelijk vrij te houden. Op deze manier kan er meer daglicht in huis komen.

Dit geldt trouwens voor alle vensterbanken in huis – in de woonkamer, badkamer, keuken. Hoe meer daglicht er via de ramen naar binnen kan komen, hoe meer jij kunt genieten van de zonnestralen die je huis binnenkomen.

Gebruik lichte meubels voor meer daglicht in huis.

3. Witte verf voor meer daglicht

Hoe lichter je muren en kozijnen zijn geverfd, hoe meer daglicht er weerkaatst wordt in huis. Heb je een donkere kleur op de muur zitten en wil je graag meer daglicht in huis? Ga dan langs bij de bouwmarkt of bestel een witte kleur voor op de muur (zoals op bol.com). Zelf houd ik van gebroken wit (RAL 9001 – ook wel crème wit genoemd), maar je kunt ook kiezen voor zuiver wit (RAL 9010).

4. Extra dakraam of een groter raam plaatsen

Deze tip kost je meer geld, maar een extra dakraam laten plaatsen in een donkere kamer gaat zorgen voor meer daglicht. Logisch lijkt me. Houd er bij het plaatsen van een extra dakraam of nieuw kozijn rekening mee dat je kiest voor een raam met een zo groot mogelijk raamoppervlak.

Voorbeeld: In ons vorige huis heeft de aannemer veel extra ruimte én daglicht weten te realiseren met een dakopbouw. Er is destijds een extra etage op het huis gebouwd. Gezien de smalle, wat langere huizen waarin we woonden is het uitdagend om hier voldoende daglicht binnen te krijgen.

We hadden goed nagedacht hoe meer zoveel mogelijk daglicht in ons vorige huis konden krijgen. Hoe? Aan de voorkant is een langer dakraam geïnstalleerd. Aan de achterkant is een klein (Frans) balkon geplaatst met twee openslaande deuren. Aan weerskanten is nog een klein raam gerealiseerd voor nog meer daglicht. De deuren zijn van boven naar beneden zoveel mogelijk voorzien van glas, waardoor we dus optimaal gebruik hebben gemaakt om meer daglicht in de kamer te krijgen.

5. Glazen deur

Een eenvoudige manier om meer daglicht in huis te krijgen, is door glasloze buiten- en/of tussendeuren te vervangen voor zoveel mogelijk glazen deuren – met transparant glas als uitgaanspunt (dit zorgt voor het meest directe daglicht) en anders door te kiezen voor een deur met melkglas. 🥛

Extra raam plaatsen voor meer daglicht.

6. De juiste raambekleding voor meer daglicht

Ben je gesteld op je privacy en wil je overdag niet dat iedereen via het raam bij je naar binnen kan kijken? Met de juiste raambekleding is het mogelijk om méér licht in huis binnen te laten.

Zo kun je kiezen voor witte lamellen voor het raam bevestigen (zoals deze). Het daglicht weerkaatst via de witte lamellen zo je huis binnen, waardoor je zelfs een lichtere ruimte krijgt dan zonder de lamellen. Speel een beetje met de juiste valling voor de hoogste lichtopbrengst. Goed voor zowel je privacy als voor meer daglicht. ✌🏻

7. Kies voor lichte meubels

Lichte meubels doen wonderen om een donker huis lichter te maken. Kies als basis voor lichte meubels in huis.  Denk bijvoorbeeld aan witte keukenkastjes, een lichte kleur bank en een eikenhouten eettafel. Dit zijn allemaal manieren dat de meubels je gaan helpen om zoveel mogelijk daglicht te laten weerkaatsen in huis.

Wil jij graag meer daglicht in huis krijgen? Of heb jij een waardevolle tip die er voor gaat zorgen dat daglicht je kamer gaat verlichten?Laat hieronder dan zeker even een reactie achter!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Aline

  Een spiegel tegenover het raam weerkaatst ook veel daglicht.

 2. 🐐 Manja

  Leuk onderwerp en goeie tips, zeker in deze donkere dagen. Hoe meer daglicht hoe beter.
  Ik heb er zelf geen ervaring mee maar wat mij aanspreekt is een daglichtkoker / daglichtbuis.

 3. 🐐 Annemarie Robben

  Met dunne witte vitrages, zie 2e foto, wordt je kamer zelfs lichter dan zonder gordijnen!

 4. 🐐 Tom

  Goede tips, Billy. En leuk artikel! Wij zijn ook bezig met een aanvraag voor een aantal extra dakramen. Dat is wel wat ingewikkeld helaas, omdat we in ons appartement toestemming moeten hebben van de VvE.

 5. 🐐 Marjan

  Met verf is het wel belangrijk om te kijken naar het soort licht wat je kamer in valt en uit welke hemelsteek het is komt. Licht komend vanuit het zuiden is fundamenteel anders dan licht uit het noorden. Zuiver wit kan soms heel kil en zelfs donker overkomen.

 6. 🐐 Marianne

  Leuke tips Billy, alleen houd ik juist van een donker huis, donkere vloer, zwarte gordijnen en vitrage, weliswaar open geschoven maar alle vensterbanken vol planten. Het enige lichte is het plafond 😁. De muren zijn lavendel, de boho inrichting zwart, rood, paars, turquoise, petrol, koraal, etc. en wat planten betreft is het een urban jungle. Ik voel me heerlijk in mijn gezellige rommeltje waar ieder plekje benut is en krijg de kriebels van showroomkamers. Alleen poetsen is wel een dingetje maar visite heeft zoveel om naar te kijken dat een beetje stof niet opvalt ! 😂🤣😘

 7. 🐐 Dio

  Handige tips! Daglicht zijn voor mij echt essentieel. Zeker in de winter als het al zo donker is.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate