Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Wassen en drogen in een klein huis

Woon je in een klein huis zonder droger? Je wilt natuurlijk niet overal natte was door je huis hebben hangen. Bekijk onze praktische tips om te wassen en drogen, zodat je niet steeds uit huis hoeft te vluchten tot de was droog is.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Wasmachine in onze keuken

Onze wasmachine staat in de keuken, omdat we geen andere plek in huis hebben – en geen wateraansluiting. In eerste instantie had ik de wasmachine liever meer uit het zicht willen hebben. Aan de andere kant kent deze plek ook een voordeel: onze wasmand staat in de badkamer (naast de keuken), de afstand tussen wasmand en wasmachine is dus lekker dichtbij.

Een ander pluspunt is dat onze keuken weer grenst aan de tuin en we lekker onze natte was buiten kunnen hangen. Ik houd van de geur van frisse was. En niet van het lopen met handen vol natte was door huis. Een perfecte combinatie dus.

Onze was- en droogtips voor een klein huis

 • Houd niet een speciale wasdag om alle was in één dag weg te werken, maar verspreid het wassen over de week. Als je alle was in één dag weg wilt werken zal je gegarandeerd een huis vol was hebben de komende dagen. Door het aantal wasjes te verspreiden over de week verspreid je de grote hoop was.
 • Benut loze ruimtes in huis. Loop eens rond in je huis en kijk waar het beste een wasmachine of een wasdroger zou passen, denk aan plekken waar je eigenlijk nooit over gedacht hebt. Een wasdroogcombinatie is ideaal in een wat kleiner huis. Dit scheelt veel ruimte.
 • Ruim de was direct op als het droog is. Hiermee voorkom je een hoop chaos in je huis en krijg je de verloren ruimte weer terug.
 • Zit je wasmand vol met allerlei soorten kleding, varieer je wasmachine hier dan ook mee. Stop de wasmachine dus niet alleen vol met onderbroeken en sokken, maar maak een mix van kleding (houd wel rekening met een donkere, gekleurde of witte was). Droog je met een wasrek? Dan past dit allemaal makkelijker op één wasrek. Doe je alleen sokken en andere kleine dingen in één was, dan heb je waarschijnlijk een tweede wasrek nodig. Of maak het jezelf nog gemakkelijker en koop een droger.
 • Schaf een centrifuge aan en hang de natte was bijvoorbeeld op zolder op met een ventilator erbij. De was waait wat en is stukken sneller droog.
 • Was je ‘s avonds altijd na elf uur of alleen in het weekend vanwege het goedkope stroomtarief? Zet dan een timer op je wasmachine. Stel je wasmachine in op 5 uur ‘s ochtends en uit om 7 uur, precies genoeg tijd om de was te laten draaien. ‘s Ochtends kun je de was dan meteen ophangen.

Woon je ook niet zo groot? Wat zijn jouw tips om te wassen en drogen in een klein huis?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

12 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Marlies

  Met 2 personen op 45 vierkante meter is het erg herkenbaar!
  Om de natte was te vervoeren heb ik als wasmand een blauwe Ikea-tas, opgevouwen neemt het amper ruimte in beslag.
  Door de weeks hang ik voor het slapen de was in de woonkamer op. De volgende dag is het ‘s ochtends vaak nog niet droog, maar uit het werk wordt alles direct opgeruimd.
  In het weekend hang ik de was vaak buiten op. Daar heb ik een removable waslijn gemaakt dmv een waslijn en aan de uiteinde een goed handsvat. Dit wordt verkocht als schrikdraad handsvat bij de agrifirm/welkoop/boerenbond. Super makkelijk om zo de waslijn strak op te hangen, en neemt ook amper ruimte in beslag.

 2. 🐐 Yvan

  Wij hebben een droger op aardgas, maar de kleding van tegenwoordig mag niet meer in de droger. De vrouw en ik, (ik doe de was), werken in ploegen, dus de was blijft meestal liggen tot het weekend. Alles wat in de droger mag, gaat erin, de rest hang ik op een wasrek, die in de “strijkkamer” staat waar altijd alle ramen openstaan. Enige nadeel: bij zeer mistig weer droogt het voor geen meter, verleden week in het weekend de was opgehangen en het heeft bijna 4 dagen geduurd vooraleer alles droog was. 😉

 3. 🐐 Tina

  Er zijn ook wasrekken te koop om aan je deur te hangen Ideaal! En ook kleinere versies ervaan voor aan je radiator voor kleine was als sokken en ondergoed.
  En zodra het weer het toelaat lekker buiten hangen is het vaak met een uurtje droog..
  Daarbij kun je als je wasmachine het toelaat nog een keer laten centrifugeren, dan is je was al een stuk droger en dus ook sneller droog.. ( kost helaas wel een klein beetje meer stroom, maar nog altijd minder dan een droger laten draaien).

 4. 🐐 Jantine

  Buiten hangen helpt al heel veel, en wij hebben het geluk van een overdekt balkon; daardoor kunnen we ook als het weer minder goed is al snel de was buiten zetten. Anders gaat het aan de andere kant bij de gallerij, daar hebben we extra lijnen.

 5. 🐐 Alain

  Ik woon alleen en zit nooit echt op de bank (geen tv) en de meeste was hang ik aan droogrekjes aan de deur maar in de winter drapeer ik het over de bank. Ook heb ik twee lange planken schuin tegen de muur gezet en bovenaan een rekje gehangen. Het rekje is opvouwbaar (ook weg-neembaar) en de planken staan in een “lege hoek naast de bank dus nemen geen ruimte in beslag. Zomers als ik thuis ben heb ik een droogcarrousel met 3 etages in de tuin staan die ik bij regen gemakkelijk naar binnen rijd. Iedere was is binnen een dag droog en wordt snel opgevouwen en in de kast gedaan. (ps het extra centifugeren en handoeken en lakens gaan in de droger) NB. Bij de Wibra kan je twee bolletjes met veel knopjes kopen voor 1 of 2 euro waardoor je was en minder kreukt, niet meer statisch is en luchtig uit de droger komt !!

 6. 🐐 Karen

  Wij hebben het uitklapbare wasrek van Brabantia boven ons trapgat hangen. Inklapbaar als je ‘m niet nodig hebt. Bovendien droogt het sneller door de trek van lucht in het trapgat!

 7. 🐐 Moon

  Met een extra kamer waar een kledingkast, de strijkspullen en een prima wasrek staan hebben wij geen behoefte aan een wasdroger mochten we er toch een nodig zijn om wat voor reden dan ook gaan we wel naar de kringloop om een aan te schaffen.

 8. 🐐 Tessa

  Ik heb aan de binnenkant van mijn balkon een uittrekbare waslijn (5 lijnen naast elkaar). Dit werkt goed, maar ik ben altijd nog op zoek naar een goede manier om de was af te dekken, zodat ik hem ook bij onzeker weer kan gebruiken. Iets wat niet inzakt door het gewicht van de regen, de was niet teveel afdekt (dan droogt het niet) en wat weggeborgen kan worden. (Tips welkom!)

 9. 🐐 Joke

  Wij hebben in de berging, waar de wasmachine, staat een plafondlamp met lange tl-lampen en deze worden beschemd door een rooster met allemaal vierkantjes. Net breed genoeg om allemaal kleerhangers aan op te hangen.
  Ik hang t-shirts, hemden, jurken meteen op op kleerhangers. Aan een kleerhanger met knijpers hang ik broeken en hoodies hang ik er ondersteboven aan op, met de knijpers opzij van de zijnaden zodat alles mooi in vorm hangt.
  Een beetje trek maken met het raam op kip (op een kier) en de binnendeur open en na een dagje/nachtje is het droog. En je moet niet meer strijken 🙂

  De tip met de ventilator vind ik een goede vondst. Dan zal het nog sneller drogen.

 10. 🐐 Anique

  Wij hebben bij een bouwmarkt een ontvochter gekocht in de aanbieding,
  Was ophangen, ontvochter aanzetten, boodschappen gaan doen en tegen de tijd dat je terugkomt is de was droog.

 11. 🐐 michelle

  ik woon in een complex met ouderen, op de beneden-galerij.
  binnen kan je niet goed drogen, geen aparte ruimte, geen berging, klein bergkamertje. slap en woonkamer zijn aan elkaar verbonden, met open keuken. geen optie je was te drogen. van woonzorg mag je nog geen handdoekje laten drogen op ge galerij direct aan je eigen deur, op de reling, die overdekt is. niemand heeft er last van, is aan de achterkant bij binnen tuin. waait lekker door, door openingen bovenaan. ben nu bezeg met woonzorg, waarom dat niet mag, aangezien er binnen geen echte oplossing is, ook geen eigen balkon. was in huis erg ongezond, zeker voor ouderen.

 12. 🐐 Moniek

  Wij (2 personen) wonen ook klein op 45 vierkante meter en hebben echt geen plaats voor een wasdroger. Ik heb de was altijd op een rekje in de slaapkamer naast het bed gezet, maar nu zit er overal schimmel ondanks dat het raam altijd open stond. In de zomer is het geen probleem, maar wat moet ik toch in de winter doen?

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate