Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Wat te doen bij een wespensteek?

Veel mensen vinden wespen nare beesten. Ze verstoren je rust als je lekker op een terrasje zit of aan het picknicken bent. Bovendien kan een wespensteek, als je er allergisch voor bent, ernstige gevolgen hebben. Wespensteek wat te doen - doe je zo!

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

Wespensteek wat te doen – 5 stappen

 1. Zuig met je mond krachtig aan de plaats van de wespensteek. Zorg er wel voor dat je het na het uitzuigen niet doorslikt. Spuug het uit.
 2. Koel de wespensteek met een natte doek of met een ijsblokje.
 3. Als je gestoken wordt in de mond, op de tong of in de keel moet je direct een arts raadplegen. Ook als je allergisch bent voor een wespensteek of als je merkt dat je allergische reacties vertoont moet je naar de dokter. Allergische reacties kunnen rode plekken, benauwdheid, diarree, duizeligheid en flauwvallen zijn. Zowel menthol als ijs (gewikkeld in een doek) kunnen jeuk tegengaan als je het direct aanbrengt op de steekwond.
 4. Wespen komen op parfum af, maar hebben een hekel aan ammonia. Leg dit op een schoteltje in de buurt om de wespen op afstand te houden. Wrijf een beetje ammonia op de wespensteek om de pijn te verzachten.
 5. Smeer de wespensteek in met wat sigarettenas (Bah, maar het helpt echt!) of drenk een stukje tissue in wat (keuken)azijn en duw deze tegen de steek.

Klachten van een wespensteek

Het is nooit fijn als je door een wesp gestoken wordt. In de meeste gevallen zorgt een wespensteek ervoor dat je jeuk krijgt op de plek van de steek.

Naast de jeuk kun je last krijgen van wat branderigheid, pijn, zwelling en een wat rode huid rond de plek van de wespensteek. Als je allergisch bent voor een wespensteek (en het gif hier dus van) kunnen zich nog een aantal klachten voordoen zoals jeuk over het hele lichaam, zwelling in het gezicht (ogen/lippen/tong/keel), hoofdpijn en moeite met ademhalen. Neem als je last krijgt altijd contact op met een arts.

Ben je ten einde raad?

Neem dan zeker eens een kijkje op drogisterij.net en zie welke goede middeltjes er zijn die de jeuk van de wespensteek aanzienlijk zullen verminderen. Je vindt hier ook handige middeltjes om wespen zo ver mogelijk uit je buurt te houden. Wel zo fijn voor een volgende steekpartij. 😉

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

17 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Miep

  De Duitsers zijn toch wat verder op dit gebied, die adviseren je de plek te verhitten tot 80 ‘c, omdat het toxisch gif bij deze temperatuur afbreekt.
  Een arts adviseerde mij om altijd een lepeltje met een aansteker in de tas te hebben, zodat je het lepeltje kan verhitten en dan tegen de plek waar je gestoken bent aanhouden, zolang als je het kan volhouden, gegarandeerd dat het helpt.
  Maar er zijn ook apparaatjes in de handel, (ze moeten dan wel heet genoeg worden) die werken op batterij.
  Miep

 2. 🐐 renate

  wat doe je als je bent gestoken boven op je hoofd? koel het nu een uur en heb geprobeert met een zuigertje maar dat lukt niet, dat is te pijnlijk.
  iemand nog suggesties? en hoe kan je zien of de angel er in zit? vooral op je hoofd met al die haren?

 3. 🐐 piet

  ik heb nog een veel groter probleem dit jaar ben ik al 16 keer gestoken , ik sla ze niet gewoon als ik loop of aan het werk ben of bv gewoon langs struiken loop .ik ben radeloos ik weet niet meer wat ik moet doen

 4. 🐐 piet

  was ik nog vergeten zelf midden in de winter als ik in de zon op een terras zit komt er op zeker een op mijn af om mijn te steken ik heb gewoon geen leven meer

 5. 🐐 Manjo

  Een bij laat de angel los, een wesp niet. Als dat toevallig toch een keer is gebeurd, zoals bij Vera, heeft ze de wesp misschien stukgetrapt op het moment dat ze werd gestoken? Dan zou een stukje dode wesp zijn kunnen blijven hangen.
  Het gebruik van ammonia helpt bij mij niet op een wespensteek, alleen op bijensteken wel. Wespensteken behandel je met azijn.
  Niet slaan naar wespen helpt zeker om niet gestoken te worden, maar je kunt ook zoveel pech hebben als Piet (zie hierboven). Mijn ex had dat ook: als er maar één wesp rondvloog en mijn ex zat gewoon stil, kwam die wesp naar hem toe en stak hem. Ik heb dat meerdere malen zien gebeuren. (Ex bouwde zo op den duur ook een heel zware wespenallergie op.)

 6. 🐐 Aris

  Het kan inderdaad gebeuren dat de angel van een wesp afbreekt en in je huid blijft zitten, maar dit gebeurt zelden. Je moet echt nooit de angel er uit krabben!! Je kan het het best met een zuigapparaat er uit halen, of gewoon met je mond er uit zuigen (kan ook gevaarlijk zijn).

 7. 🐐 marjam

  Nou ik ben net in m’n vinger gestoken, en ga dood van de pijn! M’n vinger is dik en ik kan de angel niet vinden.n maar zie wel een wit puntje. Ik heb al t gif doorgeslikt.. En lees nu net dat dat dus zeker niet goed is om te doen. Wat nu?

 8. 🐐 Reinier

  Ik meen dat de angel van een bij er zo snel mogelijk uit moet omdat het “gifreservoir” met de angel achterblijft na de steek. Klopt dat? een wesp zit wat angel betreft anders in elkaar dacht ik…

  Dat verhaal van die verhitting is interessant .

 9. 🐐 hylke

  ik ben gestoken door een wesp in mijn vinger, wat moet ik doen? heb het gif uitgezogen maar ook wat doorgeslikt, heeft dit ernstige gevolgen voor mij?

 10. 🐐 Tom

  Net in tong gestoken door wesp.
  Is geen pretje

 11. 🐐 Willy

  Er staat op veel internetpagina’s dat de wespenangel niet achterblijft. Wat een onzin ik heb al meerdere malen meegemaakt, waaronder
  10 minuten geleden, dat ik gestoken werd, de wesp uit reflex wegveegde, en dat de angel er in zijn geheeel in bleef zitten.

 12. 🐐 esther

  Nou ik ben net in mijn borst gestoken! Die wesp vloog gewoon mijn beha in.. Angel bleef steken inderdaad. Maar arme piet die is al 16 x gestoken..

 13. 🐐 Karin

  Net gestoken door een wesp achter me oor..angel is eruit gehaald door me man..heb er wat opgedaan,blijft pijn doen…

 14. 🐐 sara

  ik ben net in mijn hoofd gestoken en ik heb nu al meer dan 3 uur last ervan. Wat moet ik doen?

 15. 🐐 Bas

  Ik ben al jaren imker en hier de tip van Flip: Het gebruik van deodorant wakkert de steeklustigheid van bijen en wespen aan, dus verminderen van deo’s kan al helpen. De methode met het verhitten van een lepeltje gebruik ik al zo’n 25 jaar en help heel goed. Wel uitkijken dat het niet te heet wordt, want brandwonden zijn veel erger. 80 graden is dan ook zwaar overdreven. Test vooraf het lepeltje op de rug van je hand.

 16. 🐐 Bas

  Het uitzuigen van een steek werkt helaas bijna nooit. Het gaatje van de steek is zó klein dat het nooit lukt dit uit te zuigen, bovendien reageert het direct met het omliggend weefsel en is dan dus ‘gebonden’. Bijengif is vrij zuur, maar ook bitter, je zou dat zeker proeven. Het doorslikken is niet slechter dan de steek zelf, het kan dan ook zelden kwaad, immers het wordt door je maagzuur gewoon afgebroken. Uitzonderingen zijn uiteraard zwaar allergische mensen, maar ik acht de kans klein dat juist díe mensen gaan helpen na een steek.

 17. 🐐 Chris snoek

  Zojuist gestoken in mijn arm. Gekoeld met een water ijsje uit de vriezer. Wel in verpakking gelaten. Daarna na 5 min gekoeld, een thee lepeltje verwarmt meermaals herhaalt tegen plek gehouden. Dat was even pijnlijk maar lepetje koelde af door tegen de plek te drukken. 20 min later Geen pijn geen zwelling.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate