Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zo kom je van huisstofmijt af – 10 schoonmaaktips

Heb je last van een verstopte neus, jeukende ogen en benauwdheid? Dan kan het goed zijn dat je allergisch bent voor huisstofmijt. Gelukkig zijn er manieren om van huisstofmijt af te komen - bekijk deze 10 schoonmaaktips!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Hatsjoe – wie is er niet allergisch voor huisstofmijt?

Huisstofmijt is een veelvoorkomend probleem waar echt veel mensen last van lijken te hebben (5 tot 10% van alle mensen). Dit microscopisch kleine beestje leeft in stof – en ja stof hebben we allemaal wel in huis.

Huisstofmijten voeden zich met huidschilfers van mensen en dieren en komen vooral voor in matrassen, kussens, dekbedden en vloerbedekking. Als mens kun je allergisch reageren op de uitwerpselen van huisstofmijt. Deze allergische reactie kan zich uiten in klachten zoals een verstopte neus, tranende ogen, niezen, hoesten, jeuk en benauwdheid.

Hoe weet je dat je allergisch bent voor huisstofmijt?

Als je last hebt van allergieklachten zoals een verstopte neus, niezen, hoesten, jeuk en benauwdheid die vooral optreden als je thuis bent, dan kan het goed zijn dat je allergisch bent voor huisstofmijt.

Om zeker te weten of huisstofmijt de boosdoener is, kun je een allergietest laten doen bij de huisarts. Deze test kan uitwijzen of je allergisch bent voor huisstofmijt of een andere stof.

Hier kan huisstofmijt niet tegen

Huisstofmijten gedijen het best in een warme en vochtige omgeving. Om huisstofmijt geen kans te geven, is het belangrijk om je huis goed te ventileren en te luchten. Zet dagelijks ramen en deuren open en laat frisse lucht binnen.

Daarnaast kan huisstofmijt niet tegen temperaturen boven de 60 graden Celsius en droge lucht. Door te stofzuigen met een stofzuiger met een HEPA-filter en regelmatig je beddengoed en kussens te wassen op 60 graden Celsius, maak je het huis minder aantrekkelijk voor huisstofmijt.

10 schoonmaaktips tegen huisstofmijt

Deze 10 tips gaan je helpen om huisstofmijt een halt toe te roepen. ⤵️

  1. Stofzuig zoals gezegd regelmatig met een stofzuiger met een HEPA-filter. Dit filter zorgt ervoor dat de fijne stofdeeltjes en allergenen worden opgevangen. Zoals deze op bol.com.
  2. Was het beddengoed en de kussens op minimaal 60 graden Celsius. Dit doodt huisstofmijt en verwijdert huidschilfers en ander vuil.
  3. Gebruik speciale hoezen voor je matras, dekbed en kussens die huisstofmijt weren.
  4. Zorg voor een goede ventilatie en lucht je huis dagelijks. Huisstofmijt houdt niet van droge en frisse lucht.
  5. Maak regelmatig schoon met een vochtige doek om stof te verwijderen. Droog stof afnemen verspreidt het stof juist en kan het probleem alleen maar erger maken.
  6. Vermijd zware gordijnen en vloerbedekking. Deze zijn namelijk een broedplaats voor huisstofmijt.
  7. Houd de luchtvochtigheid in huis onder controle. Gebruik bijvoorbeeld een luchtontvochtiger of luchtbevochtiger.
  8. Een beetje rigoureus, maar huisstofmijt nestelt zich namelijk graag in kleine kiertjes en hoekjes. Kijk of het lukt om zoveel mogelijk harde oppervlakken in huis – zoals boekenplanken en speelgoed – te verwijderen.
  9. Maak gebruik van een stoomreiniger om tapijten en stoffen meubels grondig schoon te maken.
  10. Laat geen huisdieren toe in de slaapkamer. Huisdieren verspreiden veel huidschilfers en dat trekt huisstofmijt aan.

Door deze tips toe te passen, kun je huisstofmijt verminderen en de allergische reacties die het veroorzaakt een halt toe roepen.

Houd er rekening mee dat je wellicht meerdere maatregelen moet nemen om het huisstofmijt-probleem aan te pakken. Naast bovenstaande tips bestaat er ook een speciale spray die helpt om huisstofmijt aan te maken. 💪

Huisstofmijt kan veel overlast veroorzaken voor mensen die allergisch zijn voor deze kleine beestjes. Gelukkig zijn er dus ook de nodige manieren om huisstofmijt geen kans te geven.

Ben jij ook allergisch voor huisstofmijt? En wat doe jij om hier minder last van te hebben?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate