Kom je me ook volgen op Instagram? 🙆🏼‍♂️ Volg me hier!

Wilde perzik taart

Billy van der GaagDeze wilde perzik taart komt als geroepen nu de wilde perziken in het seizoen zijn. Deze niet al te zoete taart heeft een lekker brosse korst en zit zoals je zou verwachten vol met stukjes perzik.

Taart vol met zomerfruit

Het is hoog zomer en als ik trek heb in taart, dan eet ik graag een stuk taart boordevol zomerfruit. Mijn recept voor wilde perzik taart is er zo één. De vulling bestaat voornamelijk uit deze heerlijke zomervrucht en wordt dicht gebakken. Een beetje zoals een Southern Peach Pie in Amerika – maar dan mét wilde perzik én mijn eigen invulling. 🍑

Doet de huid van wilde perzik jou ook een beetje denken aan fluweel? Als je er éénmaal doorheen hebt gebeten ervaar je de zoete en sappige smaak en een verrassend stevige textuur. Naast de wilde perziken heb ik voor de vulling een beetje suiker, bloem en maizena gebruikt om de vulling wat dikker te maken. Plus nog een aantal smaakmakers natuurlijk, om deze taart zo lekker te maken.

Aangezien wilde perziken al zoet zijn van zichzelf, heb ik weinig suiker aan deze taart toegevoegd. Als je de taart in 10 stukken verdeelt, dan krijg je zo’n 10 gram suiker per punt binnen. Ter vergelijking: als je 2 (kant-en-klare) chocolate chip cookies eet, krijg je al anderhalf keer zoveel suiker binnen. Valt wat mij betreft dus prima binnen een verantwoorde keus als je trek hebt in iets ongezonds. 😛

Meer inspiratie: bekijk al mijn bak recepten met weinig suiker✌️

taart van wilde perziken

In dit recept gebruik ik roomboter en een eitje om de korst af te strijken. Wil je deze wilde perzik taart graag plantaardig maken?

  • Vervang de roomboter voor een plantaardige variant.
  • Het afstrijken met opgeklopt ei kun je weglaten (of vervang het ei eventueel met wat druppels water). Bedek de taart dan wel voor de zekerheid met aluminiumfolie als je deze in de oven zet. Houd de taart tijdens het bakken goed in de gaten. Het kan hard gaan.

Tijd om je het recept te geven voor deze heerlijke wilde perzik taart. Hieronder lees je hoe je zelf aan de slag kunt gaan met deze taart. 🍰⤵️

Wilde perzik taart recept

Zomerse wilde perzik taart

Deze taart maakte ik in een springvorm met een diameter van 28 cm. Een goed gevulde taart om deze wilde perzik taart te snijden in 10 punten.

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Rusttijd van het deeg: 1 uur
Oventijd: 45-50 minuten
Bakvorm: taartvorm met een doorsnede van 28 centimeter

Ingrediënten:

Om de korst te maken:

  • 330 gram bloem
  • 300 gram roomboter (of een plantaardige variant)
  • 2 eetlepels suiker
  • 8 eetlepels koud water
  • theelepel zout

Voor de vulling:

  • 8 wilde perziken
  • 80 gram suiker
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 eetlepels maizena
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1/2 theelepel snufje koek- en speculaaskruiden
  • 1 theelepel vanille extract
  • snufje zout
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels boter (optioneel)
  • 1 geklopt ei
  • schepje suiker om op de bovenkant van de korst te strooien

Bereidingswijze:

  1. Voor het maken van de korst: Meng de bloem, zout en suiker met een lepel (of keukenmachine met deeghaak) door elkaar. Snijd de boter in kleine stukken en voeg deze toe. Meng de boter door de bloem.
  2. Voeg beetje bij beetje het koude water toe aan het beslag. Roer ondertussen het water met een vork door het mengsel. Je zult merken dat het deeg na een paar minuten één geheel gaat worden.
  3. Verdeel het deeg in twee gelijke delen, druk het deeg een beetje plat en verpak het in plastic folie. Leg het deeg voor een uur in de koelkast. Laat het gekoelde deeg na deze tijd voor 10 minuten op het aanrecht om weer wat zacht te worden om verder te gaan.
  4. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden Celsius.
  5. Voor het maken van de vulling: Snijd de wilde perzik in dunne reepjes. Meng de wilde perzik in een kom met de suiker, bloem, maizena, kaneel, koek- en speculaaskruiden, vanille extract, zout en citroensap.
  6. Bekleed één deel van het deeg over de bodem en zijkant van de ingevette bakvorm.
  7. Verdeel het gehele mengsel van wilde perzik over de bodem van de bakvorm. Bestrooi de bovenkant van de vulling met wat klontjes boter.
  8. Rol het tweede stuk deeg uit en bekleed deze over de bovenkant van de taart. Snijd er met een mes wat kleine strepen in (zie foto hieronder). Bestrijk de bovenkant met wat opgeklopt ei en bestrooi met een klein beetje kristalsuiker.
  9. Bak de wilde perzik taart af in de voorverwarmde oven voor 45-50 minuten. De taart is gaar als de korst bruin van kleur is. Zelf heb ik 15 minuten voor het einde de bovenkant van de taart bedekt met aluminiumfolie, omdat de korst al mooi bruin was geworden.
  10. Laat de taart vervolgens minimaal 1-2 uur goed afkoelen. Daarna is deze wilde perzik taart all yours – of in ieder geval van jou en van degene met wie je deze heerlijke taart gaat delen. 🙏

Tip: Het deeg kan misschien wat plakkerig blijven, je kunt eventueel wat extra bloem toevoegen. Dit is niet nodig, maar het maakt het deeg wel minder plakkerig.

wilde perzik taart recept - bereiding
Links: klontjes boter over de vulling. Rechts: een dichte wilde perzik taart met luchtgaatjes, zodat de lucht kant ontsnappen tijdens het afbakken.

Wilde perzik taart

Het is een heerlijke taart geworden. Lekker voor bij de koffie, thee of een stukje wilde perzik taart als dessert met een bolletje ijs. Net waar jij trek in hebt.

Is deze taart van wilde perzik iets voor jou? Laat het weten als je deze taart gaat maken of hebt gemaakt. Tag me ook zeker in een foto op Instagram, wordt altijd heel erg gewaardeerd. 🥰

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate