Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Snel en efficiënt schoonmaken – de 15 minuten aanpak

De 15 minuten schoonmaak methode is de maximale tijd die je krijgt om een kamer op te ruimen en om schoon te maken - het mag zelfs korter. Na deze tijd ziet de kamer er weer leefbaar en schoon uit en heb je de ruimte efficiënt en snel schoongemaakt. Handig. Bekijk hoe je snel kunt poetsen, zonder al teveel poetspas.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Hoe werkt deze snelle schoonmaak aanpak?

Voordat we je uitleggen hoe we te werk gaan met de 15 minuten schoonmaak, willen je uitleggen dat wij het een fantastische aanpak vinden om je huis een snelle schoonmaakbeurt te geven. Het is alleen niet de oplossing is om je huishouden altijd zo schoon te blijven maken. Daar is het net iets te kort voor.

Je ruimt een kamer wel op en het wordt wel schoon, maar voor een uitgebreide schoonmaak heb je wel iets meer tijd nodig. Desalniettemin is het een hele fijne manier om je huis snel weer op orde te krijgen, omdat je zo veel voldoening krijgt in korte tijd.

Tijd om te beginnen. Pak je schoonmaakgerei erbij en ga lekker even tekeer in huis. Dan heb je daarna weer een tijd voldoening van een schone ruimte.

15 minuten – woonkamer efficiënt schoonmaken

 • Ruim alle troep op en gooi het in de vuilnisbak.
 • Grijp naar je stofdoek en stof de meest zichtbare stofplekken af.
 • Haal een stofzuiger door de woonkamer en zoek die stof hotspots
 • Zet en leg alles netjes (afstandsbediening in de la, magazines op elkaar, etc.).

15 minuten – keuken schoonmaken

 • Pak een emmer met sop en een spons.
 • Ruim je aanrecht eerst op, stop vuile borden in de vaatwasser en neem het fornuis af met de spons.
 • Stop dingen in de emmer die wel een tijdje kunnen weken in het warme water.
 • Zorg dat al het afval in de vuilnisbak komt en verwijder deze daarna direct uit huis en stop een nieuwe afvalzak in de vuilnisbak.
 • Verwijder alle spullen die niet in de keuken horen, zoals sleutels en reclamefolders.
 • Maak de gootsteen schoon en haal een spons en een doek over het aanrecht.
 • Tijd om even uit te puffen – dat was best veel werk om je keuken aan kant te krijgen.

15 minuten – slaapkamer schoonmaken

 • Pak de eerder gedragen kleren van de grond en beslis of je het nog een keer aan wilt. Ja? Leg of hang het terug in de kast. Nee? Gooi het in de wasmand.
 • Gooi alle losse papiertjes die je niet meer gebruikt weg en kijk of er nog meer onnodige dingen in de slaapkamer aanwezig zijn.
 • Maak het bed strak op en schud de kussens op.
 • Haal de stofzuiger door de kamer en als je nog een aantal minuten hebt, swabber dan ook direct even met een dweil door je slaapkamer. Je slaapkamer oogt nu weer lekker fris.

15 minuten – badkamer schoonmaken

 • Puilt de wasmand uit, stop dan direct een was in de wasmachine.
 • Gooi lege tandpasta tubes, oude tandenborstels en andere gebruikte of lege verzorgingsproducten in de prullenbak.
 • Maak de wasbak schoon en poets de spiegel en de kraan op.
 • Haal een borstel door het toilet en giet er een beetje schoonmaakazijn in om je toiletpot te ontkalken.
 • Heb je nog wat tijd over, ga dan snel met een schuurspons aan slag in de douche of bad. Geen tijd? dan zul je binnenkort echt moeten geloven aan de lange schoonmaak.

Dit hoeft slechts één of meerdere keren per week herhaald te worden. Je kunt zelf vast wel inschatten of je badkamer uitpuilt met kalkranden of als je aanrecht eruit ziet als een ontplofte groene curry.

Deze snelle en efficiënte schoonmaak methode is ideaal als je het druk hebt of geen tijd of zin hebt om het huishouden te doen. Na een kwartier heb je een geweldige balans gevonden tussen geen zin om schoon te maken en een efficiënte poetsbeurt.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

11 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Heidi

  Gedragen kleren die ik nog eens aan wil hang ik toch liever over een stoel. =P
  Bleek in de wc is een slecht idee. Dan maak je de goede bacteriën dood, die juist helpen om je toilet fris te houden. Verder leuke site met zeker veel nuttige tips!

 2. 🐐 Manonette

  Zo simpel eigenlijk. moet ik ook eens gaan doen. nee, dat ga ik doen, beginnende vandaag! Dit scheelt waarschijnlijk een stuk in de rommel hier in huis.

 3. 🐐 Elisabeth

  Wat een goede tips, zo makkelijk dat ik het eigenlijk zelf had kunnen bedenken, maar waarom doe ik dat nu niet haha??
  Denk dat het inderdaad zo werkt, beter elke dag een beetje dan af en toe helemaal perfect! Maar zo is het met alles, toch?

 4. 🐐 Jannie

  Aanvullende tips: Alles opruimen en niet ergens neerleggen (ik denk dan aan die lege tandpastatubes enz.) elke week de vuilniszakken die in de badkamer of slaapkamer staat meenemen op de dag dat de vuilnis wordt gehaal.
  Veel microvezeldoekjes kopen. Een paar nat gebruiken en de rest nat. Zo zeem je in no time deuren, ramen enz.

 5. 🐐 Eva

  Goeie tips hoor. Azijn in het toilet werkt perfect, het ontkalkt het toilet, reinigt én ontgeurt… en is 100% biologisch afbreekbaar. Mijn oude tandenborstels gooi ik nooit weg, ze kunnen heel goed dienen voor lastig schoonmaakwerk (in kieren en hoekjes).

  Ook kan je er je schoenen mee poetsen (bij secuur werk). Microvezeldoekjes zijn inderdaad ideaal. Bij de Aldi verkopen ze een anti-vetdoek, een soort dikke microvezeldoek. Daarmee kan je zonder enig product de vette troep van de keukenkastjes, fornuis en dampkap vegen. Supersnel, makkelijk én ecologisch!
  Raar dat hier niemand schrijft over een poetsvrouw nemen… ik heb er een die om de twee weken vier uur komt poetsen, en dat scheelt hopen stress en werk. Bovendien stimuleert haar komst me om meer op te ruimen, zodat ze vlot kan werken. Ik zou het iedereen kunnen aanraden, want ik denk dat ik niet de enige ben die een hekel heeft aan poetsen…

 6. 🐐 Anna

  Leuke website, echt gaaf ik heb er ook veel aan gehad en mijn hele huis glimt 🙂

 7. 🐐 Suus

  Ik heb wel een beetje medelijden met degene die op het bed van de foto moet slapen… Recht boven een modem? Wifi en andere straling is ontzettend gevaarlijk, ik hoop dat die modem ‘s nachts uit gaat…

 8. 🐐 Jantine

  Goede tips! het is zo belangrijk goed te ruimen op zn tijd. Ik gebruik voor mijn kleding een dubbel rek. Daarin kan ik alles snel en handig in sorteren. Succes met ruimen!

 9. 🐐 Laura

  Graag een infographic om te pinnen in pinterest! Dank u. Leuke post!

 10. 🐐 Suzan

  Als ik een kledingstuk gedragen heb maar nog niet in de was wil doen hang ik het terug aan de kledinghanger met het haakje andersom. Zo kun je makkelijk zien wat je al een keer hebt gedragen

 11. 🐐 Jolanda

  Eigenlijk begint het al bij iedere dag op de route door je huis spullen en prullen op weg naar de opbergplek leggen. Meteen weggooien wat weg kan ipv wegleggen voorkomt ergernis en een enorme berg werk in 1x. Zeker met een rommelkont in huis vind ik het als opgeruimd type nogal fijn dat mn huis niet ontploft (dan ontplof ik zelf ook niet, iedereen blij). Maar schoonmaken is toch af en toe in 1x in de week nodig. Ik vind de 15 min-methode een hele goeie, omdat ik me soms kan verliezen in de details en dan wordt het ineens een ongeplande grote schoonmaak.

  Stofzuigtip: doe een pantykous om de stofzuigermond om te voorkomen dat je speelgoed per ongeluk opzuigt en in die vieze zak moet gaan lopen plukken op zoek naar het favoriete speelfiguurtje van je kind/huisdier. Stof pak je eraf en gooi je weg. Spaart ook weer op de zak.

  Heeft iemand toevallig een tip voor het uitlopen en verspreiden van kattengrid door de kat? Na een week ligt het huis vol korreltjes. De uitloopmat die beloofde dat te voorkomen werkt niet.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate