Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Knallend het jaar uit – 5 gouden bespaartips

Het einde van het jaar komt langzaam dichterbij en dat betekent dat wij nog een eindsprintje maken wat betreft de financiën. Maak de balans op en ga low budget het nieuwe jaar in!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Even wat uitpluizen (tip!)

December is dé maand om van zorgverzekeraar te wisselen. Wellicht heeft jouw huidige zorgverzekeraar een goed aanbod gedaan; toch kan het lonen de verschillende maatschappijen met elkaar te vergelijken.

De maandelijkse premies kunnen soms behoorlijk in prijs verschillen, en dat kan in een heel jaar best oplopen. Waarschijnlijk kun je genoeg leuke dingen bedenken die je met die 15 euro per maand (180 euro in een jaar) zou kunnen doen.

Geld weggooien is zonde, ga er daarom nog even goed voor zitten en vergelijk eens een paar aanbieders. Door even snel op een onafhankelijke vergelijkingswebsite (het kost je ongeveer 2 minuten aan tijd) te kijken of er een betere én een goedkopere zorgverzekering voor je tussenzit, bespaar je eenvoudig veel geld.

2. Spit je financiën eens door

Pak je (online) afschriften erbij en maak de balans op. Was dit wat betreft de financiën een goed jaar, of zijn er behoorlijk wat verbeterpunten? Probeer te ontdekken waar jij nog geld kunt besparen.

Zeg bijvoorbeeld abonnementen van de sportschool of een tijdschrift op als je er nauwelijks gebruik van maakt of eet iets vaker thuis in plaats van buiten de deur. Plak op je portemonnee of op je pinpas een klein briefje, waar je op zet dat je niet te veel moet uitgeven. Zo wordt je iedere keer dat je iets wil kopen, herinnert aan het feit dat je in het nieuwe jaar écht low budget moet gaan leven!

3. Saai, maar effectief: maak een planning

Maak een financiële planning voor het nieuwe jaar. Dat klinkt misschien saai, maar zie het als een leuke uitdaging. Maak per maand een lijstje van je vaste inkomsten –zoals je salaris, toeslagen of bijvoorbeeld alimentatie- en uitgaven –hypotheeklasten, zorgpremies, kosten voor gas/water/licht.

Het geld wat je over hebt kun je uitgeven aan leuke dingen, of op zij zetten voor een grotere uitgave. Die mooie reis van de zomer kun je dus nu al financieel inplannen. Toch de moeite waard, zo’n financieel overzicht!

 4. Leer om geld te besparen

Januari is een mooie start om nieuwe gewoonten aan te leren die je uiteindelijk veel geld kunnen besparen. Ga ’s ochtends dus niet te lang onder de douche staan, doe de lichten uit als je weggaat en koop geen etenswaar wat je toch niet op gaat of kan maken.

Bekijk eind januari welke acties inmiddels een gewoonten zijn geworden en ga na welke bespaarmogelijkheden nog wat meer aandacht mogen krijgen. Een nieuw jaar, een nieuwe start. Ook voor je portemonnee!

 5. Vergeet de grote schoonmaak, maar houd een grote opruimbeurt

Het voorjaar wordt gezien als dé ideale tijd voor de grote schoonmaak, maar wat ons betreft is een januari nog een veel beter moment. Mest je huis uit en verzamel alle items die je niet meer wil hebben of nodig hebt. Maak foto’s, zet ze op marktplaats en het geld stroomt vanzelf binnen!

Vooral spullen die er nog goed uit zien en niet vaak gebruikt zijn, kunnen veel geld opleveren! Wil je liever geen mensen aan je deur? Breng je spullen dan naar een kringloopwinkel. Zij verkopen (tegen een kleine vergoeding) jouw spulletjes.

Simpel, maar doeltreffend. Let wel op: koop niet meteen nieuwe –onzinnige- dingen van dat geld, maar geef het aan noodzakelijke dingen uit of zet het op een spaarrekening voor onvoorziene uitgaven.

Benieuwd naar nog meer leuke tips om geld te besparen (en te verdienen)? Bekijk dan zeker mijn eBoek Bespaargeit en ontdek hoe je op een eenvoudige manier slimmer met je geld op kunt gaan!

 

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Josine

    Ipv uit eten te gaan, bestel bijv Thais of Chinees en laat het brengen. Zeker met groot gezin prima oplossing.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate