Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

8 kleine bespaartips die je veel geld gaan opleveren

Met de kleine bespaartips in dit artikel kun je veel geld besparen. De bespaartips zijn makkelijk uit te voeren, waardoor je het direct gaat voelen in je portemonnee, bankrekening of spaarpot!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Kleine bespaartips – helpt dit echt?

Helpen die kleine beetjes besparen nou echt of is het vooral gebakken lucht? De één zegt van wel, de ander vindt van niet. Ik ben er van overtuigd dat al die kleine bespaartips je echt gaan helpen om meer geld over te houden.

Wil je direct resultaat zien? Zet dan het geld van iedere besparing opzij (in een spaarpot of op een spaarrekening). Het is een beetje wat mensen doen als ze stoppen met roken. Het geld van ieder niet gerookt pakje sigaretten wordt apart gelegd. Vaak wordt er gespaard voor iets wat ze graag willen hebben.

Ditzelfde kun jij ook doen – of het nu gaat om een goedkopere verzekering of met het stoppen van een slechte gewoonte. Zet het geld opzij en bedenk er een leuke bestemming voor. 🏖

Om je op weg te helpen om geld te besparen vind je hieronder 8 kleine bespaartips. Wellicht vind je sommige tips voor de hand liggend, maar de bespaartips zijn altijd makkelijk uit te voeren en je bespaart er veel geld mee. Lekker effectief, daar hou ik van.

1. Consuminderen

Ben je van jezelf een big spender? Dan kan het uitvoeren van deze bespaartip nog een uitdaging worden. Ga bewuster om met je geld door te consuminderen. Consumeer minder, zo simpel is het. Even geen kaasstengel meer halen bij de bakker, geen kandelaar kopen die in de aanbieding is, geen nieuwe televisie. Gewoon even niks. Voor de één zal deze tip geen probleem zijn, voor een ander kan het een stuk uitdagender zijn.

Schrijf eens op welke uitgaven (en bedoel ik niet de vaste lasten en boodschappen) je afgelopen maand hebt gedaan. Leg jezelf een 30 dagen no spend challenge op. De hele maand geen geld uitgaven aan nieuwe gadgets, accessoires, kleding, etc.

2. A-merk versus huismerk

Een groot gedeelte van de prijs van een product wordt bepaald door de marketingkosten. Een fles limonadesiroop van een A-merk kost tot wel 4 keer meer dan een fles siroop van het huismerk. Het overgrote deel van het prijsverschil wordt bepaald door de marketingkosten.

Bedenk eens van welke producten in de supermarkt je best wel eens het huismerk kunt proberen. Je kunt hier echt heel veel geld mee besparen.

3. Halveer je doseringen

Als we kijken naar schoonmaakmiddelen, dan krijgen we vaak te horen dat we er te veel van gebruiken. Vaak zelfs het dubbele dan nodig is. Teveel wasmiddel, wasverzachter, allesreiniger, afwasmiddel. En teveel wasmiddel zou zelfs een averechts effect hebben op het schoon worden van de was. Niet fijn.

Stop met het leegknijpen van de fles afwasmiddel (wie kent de slogan “Wie kan rekenen, rekent op Dreft.” niet), houd je aan de juiste dosering wasmiddel en gebruik eens een halve vaatwastablet. Kijk ook eens naar het maken van je eigen schoonmaakmiddelen.

4. Zeg dure abonnementen op

Check je afschriften en bekijken welke lopende abonnementen er gaande zijn. Beoordeel kritisch of je de abonnementen wilt (of moet) aanhouden of niet. Twijfel je nog? Zeg het abonnement dan eens op. Heb je achteraf spijt gekregen? Geen zorgen – je kunt altijd weer een nieuw abonnement afsluiten.

Een persoonlijk voorbeeld? Het niet hebben van een TV-abonnement levert me maandelijks een paar tientjes op. Op jaarbasis bespaar ik hiermee een paar honderd euro. Ka-tching! 💶

5. Kies alleen noodzakelijke verzekeringen

We houden van een goed gedekte verzekering. Je wilt tenslotte niet voor verrassingen komen te staan als je auto wordt gestolen of als er een lekkage in je huis plaatsvindt. En toch hebben veel mensen een extra of te dure verzekering.

Het is goed om:

  • te kijken welke verzekeringen je echt nodig hebt
  • te kijken of je premie naar beneden kan

In veel gevallen kan de maandelijkse premie een stuk naar beneden. Zonde om het niet even te checken. Ik raad je echt aan om je premies er vandaag nog bij te pakken en te bekijken op welke verzekeringen je kunt besparen. Pak er zeker mijn bespaar checklist bij om je op weg te helpen. ✌🏻

6. Weekbudget

Eén van de kleine bespaartips is door jezelf en het gezin een weekbudget te geven. Je bepaalt wat jullie iedere week nodig hebben voor de boodschappen en zorgt dat je onder dit bedrag blijft. Een gezin bestaande uit moeder, vader en twee kinderen spendeert hier gemiddeld per week 148 euro aan.

Houd je na het weekbudget geld over (na de vaste lasten én het weekbudget), dan kun je dit bedrag op een spaarrekening zetten.

7. Grote porties koken

Door op één dag dubbele porties eten te koken bespaar je tijd én geld. Hoe?

  • Tijd besparen – je hebt extra gekookt en hoeft een dag niet in de keuken te staan of naar de supermarkt.
  • Geld besparen – je verbruikt geen energie (gas, elektriciteit), alleen even snel bij het opwarmen. Ook word je die dag in de supermarkt niet verleid tot het doen van impulsaankopen.

8. Hoe kleiner, hoe fijner

Mijn motto luidt: hoe kleiner iets is, des te fijner het wordt. Het is een kleine bespaartip die je veel geld kan besparen. Dit gaat natuurlijk niet altijd op, maar in veel gevallen wel. Zo kun je:

  • kiezen voor een klein(er) huis. Een kleiner huis zorgt voor een lagere hypotheek. In een kleiner huis heb je minder spullen nodig, kost minder energie, etc.
  • kiezen voor een kleinere auto (of helemaal wegdoen). Een kleine auto kost minder in aanschaf dan een grotere auto, scheelt benzine, je bespaart op de wegenbelasting en de maandelijkse premie van je autoverzekering.

Of je nu krap bij kas zit of niet, geld besparen is altijd fijn. Ik hoop dat de bespaartips in dit artikel je gaan helpen voor meer financiële vrijheid.

Heb jij nog kleine bespaartips die je graag wilt delen? Laat deze dan hieronder achter. 🙂

Tips die écht werken om geld over te houden

Wil je tips die je echt gaan helpen om maandelijks meer geld over te houden? Bekijk dan zeker mijn praktische eBoek met slimme tips om geld te besparen en te verdienen.

Ontdekt hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.

Lees meer…

 

 

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

16 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Kitty

    Mijn bespaartip is niet alleen goedkoper, maar ook veel gezonder: Maak alle kruidenmixen zelf, koop geen pakjes en zakjes. Het grootste gedeelte van zo’n zakje is goedkope bindmiddel, met verder té veel zout en dan wat kruiden en eventueel gedroogse ui ed. Op internet zijn legio zelf te maken mixen te vinden. Veel lekkerder en veeeeeel goedkoper

  2. 🐐 Wil

    Bespaar op je waterrekening door bij het handen wassen eerst je handen nat te maken en dan de kraan weer dicht te zetten. Na het wassen zet je hem pas weer open om de handen af te spoelen. Bij tandenpoetsen zet je een glas water klaar om te spoelen. En gebruik de stopknop om het toilet door te spoelen. Ik vind het niet weggooien van voedsel ook een uitdaging, zo maak ik bijv. van oud (gedroogd) brood paneermeel en af en toe een heerlijke broodpudding of broodtaart. Recepten zijn op internet te vinden. Zo raken de korstjes die mijn gezinsleden in de vriezer laten zitten ook op. En ze smullen er hier van.

  3. 🐐 NG

    én de app “daily budget” downloaden 🙂 ik had even tijd nodig om eraan te wennen en minder uit te geven, maar nu bespaar ik maandelijks minimum 100 euro… en ik ben nog maar even bezig 🙂

  4. 🐐 Liesbeth

    Zelf composteren. Koffiedik kan zo de tuin in. Zelf gebruik ik een bokashi bak. Daar kan al je groenteafval, eierschalen, gekookte restjes, kippebotjes, etc. in. De tuin is er blij mee.

  5. 🐐 Jean

    @ Liesbeth; gekookte restjes en kippenbotjes in de tuin bewaren? Daar zie ik het nut niet van in? Krijg je toch allemaal ongedierte in je tuin?

  6. 🐐 Nina

    Ik organiseer af en toe een kledingruilavond met vriendinnen. Altijd iets nieuws en kost niets. Voor de kindjes koop ik ook vaak tweedehands kledij of ook weer ruilen.2 keer per week eten we vegetarisch. Lekker gezond en goedkoper dan vlees voor 6 personen. Verder hebben wij geen droogkast en probeer ik zoveel mogelijk te carpoolen met collega’s of vrienden.

  7. 🐐 Monique

    Beste Billy
    Ik bespaar heel veel door 1x per week alleen per fiets te gaan winkelen met twee grote fietstassen en een Coolrugzakken voor verse zuivel of vlees… Wat ik heel weinig gebruik. Door de beperkte inhoud van twee tassen, maak ik heel bewuste en basic keuzes. Al wat er niet in kan blijft dan ook staan. Verse groenten en fruit hebben we gelukkig in onze tuin. Verder koop ik toch zoveel mogelijk bio uit respect voor het milieu en mijn lichaam. Ook al is dat op het eerste zicht duurder. Door gezonder te eten geef ik ook heel weinig uit aan de dokter en apotheek wat een gigantische besparing is.

  8. 🐐 Tania

    Ik probeer zoveel mogelijk met de fiets te gaan voor boodschappen, uitstapjes. Ik probeer alles goed uit te schakelen van toestellen die op stand-by hebben. Uit de stopcontact of schakelaar. Betere gordijnen die warmte en koude tegen te houden. Een mesthoop helpt mijn afval te verminderen en heb ook zelf een moestuin en 2 regentonnen. Probeer ook te denken aan minder plastiek te gebruiken. Abonnement te verlagen zoals gsm, tv,… Als ik tijd heb probeer ik alles zelf te maken, zoals brood, koekjes, notenbar, confituur,…

  9. 🐐 Natascha

    Ik gebruik de vaatwaspoeder in een bus en hier doe ik een jaar mee!!! (2 pers. huishouden) je moet inderdaad zelf je glansspoelmiddel en zout bijvullen maar omgerekend is dit goedkoper dan die tabletten en pods omdat je zelf kan doseren en geen geklieder om een tablet in tweeën te breken of snijden…..

  10. 🐐 Veerle

    Probeer zoveel mogelijk cash te betalen. Zo is het duidelijker om je aan je (week)budget te houden. Wanneer je met je creditcard betaalt, besef je vaak niet hoeveel je uitgeeft.
    Gewoon je budget cash afhalen en dan is het veel gemakkelijker om je aan het vooropgestelde budget te houden.

  11. 🐐 Ruud

    Wij doen 1x per maand grote boodschappen. Kopen aanbiedingen, voordeelverpakking, etc. Maken daar kleinere porties van die we invriezen. Verder pinnen we zo weinig mogelijk (1x een bedrag pinnen waar we de maand van leven) om zoveel mogelijk contant te betalen. Boodschappen doen (“bevoorraden”) op onze manier kost even tijd, maar verdient zich wel terug.
    Oja, eieren kopen we nooit omdat we zelf kippen hebben, en die eten ook mooi onze kliekjes op. Weinig verspilling dus!

  12. 🐐 Gerda

    https://www.vlaco.be//node/3493

    strata
    Is hartige oud brood pudding
    Hier kun je een boel restjes in kwijt, en is super lekker.
    Wij eten vegan, dus in ons geval zijn de restjes plantaardig. Lekker met Edelgistvlokken er door. Je kunt er van alles in kwijt 🙂
    Soep kun je ook van alles in kwijt! Overgebleven gekookte rijst? Vegan sushi van maken! Ook daar kun je van alles in kwijt. Wraps, bowls, soep, hartige broodpudding, dahl, dat zijn hier de maaltijden op een restjesdag. Restjes invriezen! 1x per week restjesdag houden! Zo hoef je nooit meer eten weg te gooien 🙂

  13. 🐐 Moi

    Ik check elke avond mijn bank app om te kijken wat er gebeurt is die dag. Omdat ik het fijn vind als er een mooi rond bedrag op mijn rekening staat, schrijf ik alle centen achter de hele euro’s over naar mijn sparrekening. Het zijn altijd dus maar kleine bedragen (> 1 euro) maar over een heel jaar gezien is het toch een leuk bedragje.

  14. 🐐 Annouska van leeuwen

    Ik doe water in mijn waterkoker en zet deze aan.. als hij heeft gekookt dan gooi ik het in de pan voor bv pasta … dan verbruik ik minder gas…

  15. 🐐 Reinder

    Reken eens precies uit wat je auto kost per jaar. Dat zal beslist hoger zijn dan je denkt. Reken ook autowassen, afschrijving, apk, enz. mee. Als je die auto alleen voor je werkt gebruikt, dan trek je dat van je salaris af. Misschien moet je werk dichterbij zoeken. Zonder auto en alleen fietstassen, koop je minder in supermarkten, bouwmarkten en tuincentra. Je let beter op wat je koopt. Ook ga je minder vaak weg. Zelfs al ga je dan soms met de taxi, bespaar je veel geld. Regentonnen besparen kraanwater en ik heb bessenstruiken voor jam.

  16. Geld kan je besparen door lid te worden van een speelotheek. Voor een klein bedrag kan je het hele jaar speelgoed lenen wat aansluit op de ontwikkeling van je (klein)kind.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate