Kom je me ook volgen op Instagram? 🙆🏼‍♂️ Volg me hier!

5 manieren om je hond of kat te laten stralen van geluk

Een kwispelend hondje of een spinnende kat: huisdieren maken ons gelukkig! Maar zijn de dieren zelf ook gelukkig? Of wil je ze gelukkig maken? Vijf tips voor happy huisdieren!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. De paden op..

..de lanen in. Honden worden dolgelukkig van een lekkere (bos-)wandeling. Een frisse neus halen is goed voor jou en voor je hond. Omdat de viervoeters lekker de ruimte hebben in het bos, kunnen ze al hun energie kwijt die ze thuis niet kwijt kunnen.

Katten hebben minder beweging nodig en laten vaak zichzelf uit. Woon je in een flat of appartement waar jouw poes of kat niet naar buiten kan? Bij dierenwinkels en online (zoals op bol.com) verschillende riempjes te koop, zodat je kat toch kan genieten van de frisse buitenlucht. Ook voor katten is een beetje frisse lucht belangrijk.

2. Je hond en kat gezelschap bieden

Honden en katten worden niet voor niets gezelschapsdieren genoemd, omdat ze inderdaad veel gezelligheid bieden. Zorg dus ook dat je huisdier deze gezelligheid terug krijgt door regelmatig thuis te zijn.

Vooral honden voelen zich snel alleen en kunnen zich soms slecht vermaken. Door alleen al thuis te zijn, hebben de beestjes het gevoel dat er iemand is. Af een toe een aaitje, gezellig samen op de bank. Gewoon wat aandacht is al genoeg voor je huisdier.

Heb je niet veel tijd voor een huisdier, maar wil je toch de gezelligheid van een hond of kat? Leen dan eens het huisdier van een bekende. Of wat dacht je van een oppashond? Een huisdier is namelijk niet alleen gezellig, maar levert ook andere voordelen op: bijvoorbeeld deze.

3. Hond verwennen met wat lekkers

Huisdieren zijn net mensen: ze worden gelukkig van eten. Je hond of kat moet niet een levende afvalbak worden en alles opeten wat over is, maar je huisdier af en toe verwennen met iets lekkers is helemaal geen probleem. Is je hond braaf geweest? Verwen hem of haar met een lekker hondenkoekje of een restje groente.

Heb je nog een beetje vis over? Je kat zal je dankbaar zijn. Let wel op: huisdieren kunnen niet al ons eten opeten. Honden worden bijvoorbeeld heel ziek van chocolade en ook vet of suikerrijk eten is slecht te verteren voor je huisdier.

4. Maatje voor het leven

Katten kunnen zichzelf goed vermaken en hebben niet persé een maatje nodig – voor honden is dat anders. De hond van tegenwoordig stamt af van de wolf en wolven leven in roedes. Heb je daarom de mogelijkheid om twee honden te nemen, zeker doen.

Je trouwe viervoeten heeft veel aan een maatje. Ze kunnen met elkaar spelen op de momenten dat jij daar geen zin of tijd voor hebt en als er niemand thuis is, voelen ze zich minder alleen. Test wel goed uit of de combinatie van de twee honden goed samen gaat.

Bij honden geldt dat er een de baas is en de ander volgt. Heb je al een hond? Zorg dan dat deze de baas is. Doe je dit niet, dan kan er onderling ruzie ontstaan of zelfs een gevecht. Geef de hond die de baas is dus de meeste aandacht, het eerste eten en geef hem of haar het gevoel dat hij de leiding heeft.

5. Je hond of kat verzorgen

Huisdieren houden van iedere vorm van aandacht. Wat dacht je van een heerlijke schoonheidsbehandeling voor je hond of kat? Was de haren van je huisdier met speciale honden- of katten shampoo en spoel het beestje met lauwwarm water af. Breng een lekkere olie aan over de huid en knip de nageltjes van jouw hond of kat. Dit is ook goed tegen het verharen van de hond of kat.

Ben je bang om dit zelf te doen? Laat deze behandeling dan over aan een expert. De dierenarts of een speciale trimster zorgt ervoor dat jouw hond weer helemaal in model wordt geknipt en dat alle nagels weer de juiste lengte hebben. Een hond moet ongeveer, afhankelijk van zijn of haar haargroei, een keer per kwartaal naar de trimster.

En last but not least: een lekkere aai over de bol of een kroel maakt een hond of kat sowieso gelukkig. Hoe simpel kan het zijn?

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Bjuster

  Leuk artikel. Echter 2 opmerkingen: A. Er staat: “Bij honden geldt dat er een de baas is en de ander volgt. Heb je al een hond? Zorg dan dat deze de baas is.” Dit is niet helemaal correct. De honden zoeken zelf uit wie de baas is. Dit kan even moeilijk zijn voor de baas om aan te zien, maar de hond die de meest onderdanige is, zal snel de ander als leider zien, zelfs als de leider de laatst bijgekomen hond is. Een onderdaanigste hond voelt zich daar prettig bij en zal nooit de leiding kunnen nemen over de dominante hond. Daar zal ie dood ongelukkig van worden.
  B. Een hond ‘verwennen’ met een shampoo-beurt is niet altijd leuk voor een hond. Meestal vinden ze het vreselijk. Eigenlijk hebben ze het ook niet echt nodig (slecht voor de huid ook), alleen als ze in de poep gerold hebben en ze vies ruiken. Van een beetje modder en nattigheid worden ze niet minder. Even afspoelen met water en gewoon laten drogen is het beste.

 2. 🐐 NG

  Ik ben het eens met bjuster, maar dat is niet wat ik even wou schrijven:

  Net een tweede hond gekocht en als single is dat best wel confronterend… De opmerkingen die ik dacht te krijgen zijn er geweest en ook hard aangekomen. Daarnaast ben ik er heel blij mee 🙂 ik lach tig keer meer per dag, ze spelen (vechten soms ook, maar dat hoort er nog even bij) als echte zusjes en de eerste hond lijkt toch wel wat te hebben aan de ander en vice versa 🙂

  Ik werk van thuis uit en de eerste hond is zowat in een hobby veranderd (Flyball, agility, etc, vandaag net terug van een buitenlandse wedstrijd trouwens). Verder paste ik deze tips al min of meer toe, maar vind het toch een leuk artikel 🙂

 3. 🐐 HH

  Voor katten is chocola ook heel erg giftig.

 4. 🐐 Pauline

  Een kat plezieren met nageltjes knippen en shampoo? Mijn kat is het meest relaxte beest ter wereld, behalve als je ze nagels knipt, want dan schreeuwt ie moord en brand. Idem met wassen (niet toen ie een kitten was trouwens, toen vond ie dat best). Mensen vinden beautybehandelingen misschien leuk, maar katten hebben echt een hekel aan gepruts aan hun voeten en aan water. Niet doen, tenzij echt nodig (kat is heel vies, nageltjes schrapen over de vloer)

 5. 🐐 Mariëlla

  Katten wassen moet je niet doen tenzij het echt niet anders kan bijvoorbeeld met een vlooienplaag. Een kat wassen is toch een beetje een vorm van mishandeling. Een kat kan zichzelf uitstekend wassen. Is normaal helemaal niet nodig.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate