5x goedkoop en gezond eten (+heerlijk courgette recept)

Eten moeten we allemaal, maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om 's avonds duur te eten. Maar hoe zet je een lekkere, maar toch gezonde en goedkope maaltijd op tafel? Vandaag vijf handige tips.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Uit de vriezer eten

Hoe verser de ingrediënten, hoe lekkerder en gezonder de maaltijd wordt. Maar vers betekent niet automatisch dat het op de groenteafdeling van jouw supermarkt hoeft te liggen. Groentes en ook fruit uit de diepvries zijn net zo vers, en in sommige gevallen zelfs verser, dan producten uit het versschap.

Omdat de groentes en fruit direct na het oogsten worden ingevroren, blijven alle vitamines en mineralen behouden en gaat het product niet verloren. Het grote voordeel van diepvries producten is dat deze vaak vele malen goedkoper zijn! Daarnaast kun je in de aanbieding grotere hoeveelheden kopen, blijven de producten lang houdbaar en heb je altijd iets te eten in huis.

Lees ook: niet saai en ongezond – leven vanuit de diepvries

2. Kruiden toevoegen aan de maaltijd

Een gerecht zonder kruiden kent weinig smaak – daarom zijn kruiden (en specerijen) essentieel voor een lekkere maaltijd.

Bakjes met verse kruiden zijn vaak niet goedkoop. Geen probleem – gedroogde kruiden in potjes zijn net zulke goede smaakmakers en een stuk goedkoper. Peterselie, koriander, basilicum of wat tijm – tegenwoordig is iedere kruid wel in de supermarkt te vinden. Ter vergelijking: een vers bosje basilicum is gemiddeld 1,80 en is een paar dagen houdbaar, terwijl een potje kruiden van diezelfde prijs maanden mee gaat. Tel uit je winst.


Bestel Kom maar op via Bol.com

3. Minder vlees eten – word flexitariër

Een stukje vlees of verse vis in een gerecht kan lekker zijn, maar ook behoorlijk prijzig. Probeer daarom een paar dagen in de week vegetarisch te koken. Eet minder vlees en word flexitariër.

Niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het dierenwelzijn en het milieu. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld een heel goede vleesvervanger en een stuk goedkoper. Wil je toch eens per week vis of vlees eten, probeer dan (logischerwijs) op aanbiedingen te letten of in grootverpakking te kopen. Of neem een half stukje vlees, dan heb je toch een portie vlees op en bespaar je de helft van het geld.

4. Meerdere porties tegelijk koken

Voor één persoon koken is relatief duur, omdat je veel producten enkel in grotere porties kunt kopen. Eet in die gevallen dus geen extra portie op een avond, maar maak juist extra bij en vries deze maaltijden in. Zo hoef je geen eten weg te gooien, eet je niet onnodig veel en heb je op een lange dag toch een snelle, gezonde maaltijd. Pasta’s, rijstgerechten en soepen zijn ideaal om in een grotere hoeveelheid klaar te maken.

5. Vooruit denken

Maak aan het begin van de week een weekplanning voor je avondeten om te maken, zodat je daar tijdens het boodschappen doen rekening mee kunt houden.

Een courgette is bijvoorbeeld lekker in een pasta, maar ook geschikt in een roerbakgerecht. Datzelfde geldt voor (zoete) aardappelen en tomaten. Door één ingrediënt voor meerdere gerechten te gebruiken, kun je meer variatie aanbrengen in een maaltijd – zonder dat je onnodig veel producten hoeft te kopen.

Recept: gezonde courgettebootjes

Een recept wat ik regelmatig maak aan de hand van bovenstaande tips zijn de gezonde courgettebootjes. Makkelijk te maken – zonder veel ingrediënten nodig te hebben.

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 1 courgette
  • 60 gram geitenkaas
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 el broodkruim
  • 1 tl Italiaanse kruiden (gedroogd)
  • Optioneel: couscous of rijst

Bereiding:

  1. Was de courgettes, snijd te uiteinden eraf en snijd door de lengte open. Schraap de zaadlijsten uit de courgettes met een lepel en doe deze in een mengbakje. Prik met een vork gaatjes in de courgettes.
  2. Meng de geitenkaas met de tomatenpuree, de kruiden, de broodkruim en de zaadlijsten en verdeel dit over de uitgeholde courgettes.
  3. Leg ze in een ovenschaal en zet deze voor 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
  4. Kook naar eigen wens nog wat couscous of rijst erbij en jouw budgetvriendelijke, maar gezonde maaltijd is gemaakt!

Eet smakelijk! 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Miriam R

    Nog goedkoper (en leuker naar mijn mening) zaai, stek en ruil kruidenplantjes. Veel kruiden doen het goed in de keukenvensterbank en anders is een kleine plaats buiten misschien ook wel te vinden.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate