Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Niet saai en ongezond – Leven vanuit de diepvries

Bij het eten uit de diepvries denk je vast aan kant-en-klaar pizza's en éénpans wokgerechten. Toch is het eten uit de vriezer helemaal niet zo gek. Ontdek hoe wij het leven uit de diepvries verfrissend, gezond en tijdbesparend maken!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Een diepvries leven

Het beeld van een diepvriesmaaltijd wekt waarschijnlijk geen romantisch beeld bij je op. Toch is het een ideale uitkomst op dagen dat je geen zin hebt om te koken. Zoals:

 • …na een werkdag die iets te lang is uitgelopen.
 • …als je in je joggingsbroek eigenlijk alleen maar Netflix wilt kijken.
 • …of als je ‘s avonds vroeg de deur uit moet en je echt geen tijd meer hebt om naar de supermarkt te gaan.

Gewoon een paar random ideeën waarom een (gezonde) maaltijd uit de vriezer zo nu en dan fantastisch goed uitkomt. Je hoeft namelijk geen pizzabodem van karton te eten als je ‘s avonds geen zin hebt om te koken.

Even voor de duidelijkheid: we eten niet alleen maar uit de vriezer hoor, maar op dagen dat we écht geen zin hebben om te koken (of in take away) dan worden we altijd extra blij als er een lekkere maaltijd in de vriezer ligt. 🙂

Een aantal voordelen:

 • Het eten is al gemaakt, je hoeft het alleen nog maar even op te warmen.
 • Op zo’n inspiratieloze maandag heb je opeens een fancy maaltijd voor je neus staan.
 • Komt je date bij je eten, maar kun je zelf echt niet koken? Dan kun je je moeder vragen of zij één van je favoriete maaltijden invriest. Afspraak nummer 2 is in de pocket.
 • Het bereiden van meerdere maaltijden is goedkoper dan iedere dag een maaltijd voor diezelfde dag bereiden. Bulk koken (zoals een grote pan soep) kost je aanzienlijk minder gas en bespaart je ruimte in de vaatwasser. Daarnaast zul je ook minder snel groente weggooien, omdat je alle groente gebruikt.
 • Tijdbesparing. De tijd die je normaal steekt in één maaltijd kun je nu steken in meerdere maaltijden. Zo bespaar je echt enorm veel tijd.
 • Etc. etc.

Hoelang is een ingevroren maaltijd houdbaar?

Maaltijden die ingevroren zijn, zijn een aantal maanden houdbaar in de vriezer. Als je de hoge kwaliteit van de maaltijden wilt behouden (met alle vitamines) zul je de maaltijden binnen twee maanden moeten consumeren. Hierna zal de kwaliteit van zowel de structuur als de smaak achteruitgaan.

4 kille maaltijd inspiraties

Kijk welke maaltijden je zelf fijn vindt om in te vriezen. Zo houd ik bijvoorbeeld niet van ingevroren aardappel (wordt wat melig), maar lenen onder meer soep en pastamaaltijden zich hier perfect voor. Hieronder heb ik 4 maaltijd ideeën voor je verzameld.

1. Kopieer bestaande maaltijden

Bekijk de ingrediënten eens op een diepvriesmaaltijd van een merk als Iglo en maak deze eenvoudig thuis na. Met een bak champignons, spinazie, pasta en roomkaas kom je al een heel eind. Het gemak van één kant-en-klaar maaltijd kost vaak net zoveel als een maaltijd voor 4 personen. Deze kun je mooi invriezen.

2. Maak een bulk pastasaus

Natuurlijk kun je kant-en-klare pastasaus kopen, maar zelf pastasaus maken is véél lekkerder en gezonder. Meestal maak ik van groenten waarvan ik weet dat ik ze niet meer ga gebruiken een grote bulk pastasaus. Vervolgens vries ik dit in in kleinere porties. Zo hoef je de volgende keer alleen nog wat pasta te koken, de pastasaus er doorheen te mengen en te bestrooien met wat oude kaas.

3. Oneindig veel soep maken

Soep is erg makkelijk om in grote hoeveelheid te maken. Eigenlijk worden alle soepen nóg lekkerder als ze minimaal een dag oud zijn. Mijn favoriet is toch wel een heerlijke linzensoep of een traditionele tomatensoep. Welke soep ga jij binnenkort maken en invriezen?

4. Maaltijden uitwisselen

Hoe leuk is het om maaltijden met vrienden, familie en buren uit te wisselen? Vraag eens aan je moeder of ze nog een lekker kliekje in de vriezer heeft liggen. Dit kun jij vervolgens dan weer ruilen tegen een andere maaltijd die jij nog in de vriezer hebt liggen. Nog leuker: organiseer eens een diepvries maaltijden party. Zo spreek je bijvoorbeeld af om iedere week of iedere maand met iemand een diepvriesmaaltijd te ruilen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

 1. 🐐 Ingrid

  Zelfgemaakte aardappelpuree van verse aardappelen, niet uit een pakje poeder, laat zich goed invriezen. Eén keer maken voor meerdere maaltijden is makkelijker en tijdsbesparend. Ook wat ik overhou van een maaltijd gaat de vriezer in. Van die restpakketjes stel ik later weer een snelle maaltijd samen. Makkelijk en goedkoop. Vlees vries ik liever rauw in. Verdeeld in maaltijd porties en voorzover van toepassing gemarineerd en samen met de marinade ingepakt. Boontjes uit de tuin, gaan even geblancheerd ook de vriezer in.

  Maar soep doe ik niet meer in de vriezer. Ik wil niet elke dag de zelfde soep eten, dus moet het lang goed blijven. In de vriezer wordt het mij te snel ranzig. Soep kun je beter wecken. In echte weckpotten wel te verstaan, dus in glazen pot met glazen deksel. Koelen is dan zelfs niet nodig. Op een muisvrije plek waar de temperatuur niet boven 25℃ komt blijft het jarenlang goed als het moet. Eén keer een grote pan soep maken en verdelen over weckpotten die je willekeurig wanneer kunt pakken en opwarmen, is goedkoper en handiger dan steeds weer een beetje soep maken of veel moeten weggooien omdat het niet lekker meer is.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate