Cake eten zonder overladen te worden met suiker? Dan is deze sinaasappelcake je grootste vriend. In dit recept laat ik je zien hoe je een heerlijke cake zonder suiker, maar met de nodige sinaasappels maakt.
Lekkers zonder suiker 🍊
Een tijdje geleden maakte ik voor Koningsdag deur een nieuw recept, in gezellig Delfts thema. En denk je aan Delft, dan denk je naast Delfts blauw ook aan Willem van Oranje. En wat is er nu meer oranje dan een cake vol met sinaasappels?
Dit recept voor een simpele en heerlijke sinaasappelcake is gemaakt op basis van amandelmeel en de nodige sinaasappels (zowel puree als schijfjes). Als verrassing heb ik een snufje kardemom toegevoegd. Ik gebruik kardemom vaak in curries, maar ook in zoete gerechten komt kardemom goed tot zijn recht. Zo vind je kardemom bijvoorbeeld vaak terug in speculaas.
Voor de verandering heb ik deze cake zonder suiker gemaakt. Het was namelijk alweer een tijd geleden dat ik een suikervrije taart heb gebakken. Ik moet eerlijk zeggen dat dit soort recepten altijd wel minder een gevoel van jezelf op iets zoet trakteren geven, maar je went er snel aan dat deze cake niet gezoet is.
Wil je deze sinaasappelcake toch van wat suiker voorzien? Strooi dan een laagje poedersuiker over de bovenkant of verwerk 75 gram kristalsuiker in het recept.
Wat heb je nodig voor deze suikervrije cake?
- 90 gram amandelmeel
- 130 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1/2 theelepel baking soda
- snufje zout
- snufje kardemom
- 4 eieren
- 80 ml appelsap
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- puree van 2 biologische sinaasappels (ca. 1 cup)
- 2 biologische sinaasappels – goed schoongemaakt en in hele dunne plakjes gesneden
Bereiding van de sinaasappelcake
- Stop de twee sinaasappels in een steelpan, bedek de sinaasappels met koud water en doe de deksel op de pan. De sinaasappels gaan drijven, dat is prima. Breng de pan aan de kook en laat het voor 40 minuten pruttelen op laag vuur.
- Giet hier het water uit de pan en vul de pan opnieuw met koud water. Breng het water weer aan de kook en laat het nogmaals zachtjes pruttelen, dit keer voor 30 minuten.
- Spoel het water af en vul de pan met koud water en laat de sinaasappel hierin afkoelen.
- Snijd de sinaasappels zodra ze zijn afgekoeld in vier stukken en stop ze met schil en al in een keukenmachine en meng tot er een gladde puree ontstaat.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius en vet een ronde bakvorm in met wat olie.
- Verdeel de dunne plakjes sinaasappel over de bodem van de springvorm. Begin in het midden en werk vanuit hier naar buiten toe door de plakjes een klein beetje met elkaar te overlappen.
- Zeef de droge ingrediënten in een mengkom.
- Klop in een andere kom de eieren met een mixer voor zo’n 4 minuten, totdat ze goed gemengd zijn en het een romige en wat dikke structuur heeft aangenomen.
- Giet vervolgens de appelsap bij de eieren en mix het geheel voor een minuut. Doe ditzelfde vervolgens voor de zonnebloemolie en de sinaasappelpuree.
- Voeg hierna de droge ingrediënten toe en mix het geheel goed door elkaar. Verdeel het beslag voor de suikervrije cake in de bakvorm over de plakjes sinaasappel en bak de cake voor ca. 40 minuten.
- Ben je er niet zeker of de cake gaar is? Prik dan een tandenstoker in de cake en zie of deze er schoon uitkomt.
- Laat de cake in de bakvorm minimaal 5 minuten afkoelen en snijd met een mes de randen van de cake los van de bakvorm.
- Zet een groot bord over de bakvorm en keer de cake om, zodat de plakjes sinaasappel bovenop liggen.
Het geeft me een goed gevoel om weer eens iets zonder suiker te hebben gebakken. De eerste hap moest ik even wennen aan de smaak, want je verwacht iets zoets. Bij de tweede hap kon ik het enorm waarderen. De cake is erg lekker op smaak en de stukjes sinaasappel aan de bovenkant kun je, mits heel dun gesneden, zo met je tanden doorbijten.
Laat zeker even een reactie achter als je deze suikervrije sinaasappelcake binnenkort ook gaat maken. Dat zou ik superleuk vinden! 🙂
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
3 leuke geiten 🐐🐐
Het was wennen aan de smaak. Zeker niet slecht, maar hebben er toch een laagje poedersuiker opgedaan 🙂
Ook denk ik dat de taart nog iets beter zou zijn als de schil van de sinaasappel is, nu was deze iets te bitter van smaak.
Het lijkt me een heerlijk ( en origineel)recept Billy. Nu eet ik voornamelijk vegan en zou de 4 eieren liever vervangen door een plantaardige variant. Heb je wellicht een suggestie?
Ziet er lekker uit! Zou deze graag eens proberen. Maar hoe maak je puree van sinaasappels, gewoon met de schaafmixer, met schil erbij?