Vegan carrot cake (+ video)

Deze vegan carrot cake zit boordevol wortel en kent een ideale sweet spot tussen het zoet van de cake en het zure van de frosting. En voor ik het vergeet - deze carrot cake kent maar liefst twee lagen. Dubbel genieten dus!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Eerste carrot cake recept

Tijdens een brainstormsessie voor nieuwe recepten bedacht ik me dat ik nog geen carrot cake recept heb geplaatst op mijn website. En dat kan natuurlijk niet. Regelmatig maak ik carrot cake voor een verjaardag, feestje of gewoon zomaar – dus daar moest maar eens verandering in komen.

Geen slecht idee toch?

Deze vegan carrot cake is makkelijk om te maken (ook als je twee linkerhanden hebt) en zit boordevol geraspte wortel – perfect als je het gezonde met het ongezonde wilt combineren. 😉

In dit recept gebruik ik appelazijn voor zowel de cake als voor de frosting. De appelazijn vervangt de gist, maar aangezien ik volkorenmeel in dit recept heb gebruikt is de cake niet glutenvrij.

Wil je de carrot cake glutenvrij maken? Vervang het volkorenmeel dan voor bijvoorbeeld amandel- of kokosmeel.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Video om deze carrot cake te maken

Bekijk mijn video waar ik je stap voor stap uitleg hoe je deze vegan carrot cake kunt maken.

Vind je deze video leuk? Abonneer je dan zeker even op mijn YouTube kanaal. Dan krijg je automatisch een melding als er een nieuwe video is verschenen. 🙂

Ingrediënten voor de vegan carrot cake

Voorbereiding: 30 minuten
Oventijd: 15-17 minuten
Bakvorm: 2 middelgrote ronde springvormen (of bak de cake in twee keer af)
Genoeg cake voor: 8-10 personen

Voor de carrot cake:

  • 250 ml amandelmelk
  • 2 theelepels appel azijn
  • 1 eetlepel gemalen lijnzaad
  • 3 eetlepels water
  • 350 gram volkorenmeel
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel koekkruiden
  • snufje zout
  • 55 gram kokosolie – op kamertemperatuur
  • 180 gram bruine basterdsuiker
  • rasp van 3-4 middelgrote wortels

Voor de vegan frosting:

  • 200 gram poedersuiker
  • 60 gram kokosolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel appel azijn
  • 2 eetlepels amandelmelk

Bereidingswijze:

  1. Meng de amandelmelk en appelazijn door elkaar en laat het 10 minuten staan. Er gaan wat kleine klontjes verschijnen, zoals karnemelk.
  2. Meng de gemalen lijnzaad samen met het water en laat ook dit 10 minuten staan. Deze combinatie gaat zorgen voor de eivervanger.
  3. Pak een grote kom en meng de droge ingrediënten door elkaar – volkorenmeel, baking soda, bakpoeder, basterdsuiker en specerijen (kaneel, zout, koekkruiden).
  4. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  5. Mix met een mixer de kokosolie luchtig en voeg het mengsel van amandelmelk met appelazijn samen met de eivervanger toe en meng het goed door elkaar. Spatel de droge ingrediënten en de wortelrasp er doorheen.
  6. Verdeel het beslag over de twee ingevette springvormen en bak de cakes af in 15-17 minuten.
  7. Laat de cakes volledig afkoelen, voordat je ze gaat bedekken met de vegan frosting.

Zo maak je de cream cheese frosting:

  1. Mix de kokosolie, citroensap en appelazijn. Voeg vervolgens beetje bij beetje de poedersuiker toe en giet als laatste de amandelmelk toe. Het is de bedoeling dat de frosting luchtig en glad is.

Bedek de carrot cake door beide cakes te voorzien van een laag frosting. Zet de cakes op elkaar en je vegan carrot cake is klaar om aan te vallen.

Heb je zoiets van: DIT MOET IK MAKEN! Laat het me dan zeker weten als reactie onderaan het artikel of via Instagram of Facebook. Vind ik leuk en uitprobeersels via de post worden altijd op prijs gesteld. 😉

vegan carrot cake recept

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Petra Alemke van der Gaag

    Deze worteltaart is echt verrukkelijk! Zelf maak ik hem als cake zonder frosting en met een deel ahorn en kokosbloesemsuiker. Ideaal om de zoete trek in de middag te stillen. Dank je wel voor dit recept!

  2. 🐐 Billy

    Leuk Petra, als cake eten klinkt ook goed. Ga ik ook zeker eens doen! 🙂

  3. 🐐 Sandra

    In muffinvormpjes gemaakt. Baktijd even lang gedaan als aangegeven en echt heerlijk!!!
    Gaat op mijn favorieten lijstje 🙂

    Basterdsuiker heb ik vervangen door wat minder witte suiker en stroop.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate