Een wortel dadeltaart die vegan is, boordevol stukjes dadel en noten zit én niet al te zoet is, dat maakte deze taart net even wat lekkerder. Hieronder deel ik graag het recept met je.
Gestoei in de keuken
Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bakken gaat bij mij echt niet altijd over rozen. Zo ook niet met het maken van deze wortel dadeltaart. Het recept is echt lekker, daar ligt het niet aan. Alleen de voorbereidingen konden beter. Wat er misging? Het beslag voor deze taart heeft in drie bakvormen gezeten, voordat deze de oven in kon.
De eerst springvorm ging niet meer open en de andere springvorm was vrij oud en gammel. De rand en de onderplaat sloten niet goed meer op elkaar aan, waardoor er dus beslag door de gleuf heen lekte. Paniek.
Gelukkig had ik nog een porseleinen taartvorm, waardoor de wortel dadeltaart eindelijk afgebakken kon worden in de oven. Het resultaat is echt lekker – deze taart bevat geen dierlijke producten (is dus vegan) en is verrijkt met walnoten, pecannoten en bovenop de taart wat amandelschaafsel.🎂
Deze vegan wortel dadeltaart is trouwens niet het eerste bakrecept met wortel op mijn blog (zoals deze gezonde wortelcake of deze tweelaagse carrot cake) maar wel weer een ontzettend lekkere.
De voorbereidingen kosten je niet al te veel tijd. Laten we aan de slag gaan!
Ingrediënten:
- Voorbereidingen: 20-30 minuten
- Oventijd: 50 minuten
- Bakvorm: porseleinen ovenschaal – diameter van 22 cm (deze van Dille & Kamille)
- Aantal: 8-10 punten taart
Deze vegan wortel dadeltaart is een lekkere taart vol met geraspte wortel en noten. Geniet van een punt taart als je trek hebt in iets zoets. Hieronder vind je alle ingrediënten die je nodig hebt om de taart te maken.
- 3 eetlepels gemalen lijnzaad
- 6 eetlepels water
- 200 gram geraspte wortel
- rasp van 1 sinaasappel
- 125 gram margarine – op kamertemperatuur
- snufje zout
- 75 ml agavesiroop (of ahornsiroop)
- 150 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 2,5 theelepels koek- en speculaaskruiden
- 80 gram dadels – fijngehakt
- 40 gram walnoten – grofgehakt
- 40 gram pecannoten – grofgehakt
- 3 eetlepels amandelschaafsel
Bereidingswijze:
- Meng als eerste de gemalen lijnzaad samen met de 6 eetlepels water. Laat dit zo een paar minuten staan om een eivervanger te maken.
- Verwarm de oven alvast voor op 160 graden Celsius. Vet de ovenschaal in (of bedek deze met bakpapier).
- Rasp de wortels en de sinaasappel boven een bakje en zet deze apart om later te gebruiken.
- Klop de margarine met een mixer luchtig en voeg na een minuut de agavesiroop en het lijnzaadmengsel toe. Laat de mixer een medium stand draaien.
- Voeg na een minuut de bloem, bakpoeder, zout en koek- en speculaaskruiden toe en meng het geheel door elkaar. Voeg als laatste de geraspte wortel, sinaasappelrasp, stukjes dadel, walnoten en pecannoten toe en meng het beslag nog een keer goed door elkaar.
- Verdeel het beslag in de bakvorm en bestrooi dit met het amandelschaafsel.
- Bak de wortel dadeltaart in zo’n 50 minuten goudbruin af in de oven. Laat de taart vervolgens afkoelen (minstens 20 minuten), om zo optimaal te genieten van deze taart.
Deze wortel dadeltaart is een feestelijke taart om te eten. Maak deze taart gerust voor een verjaardag, als er visite komt of om gezellig aan je buren uit te delen. De taart is lekker zoetig door de stukjes dadel, geraspte wortel en de agavesiroop.
Ik ben heel benieuwd of jij ook aan de slag gaat met dit recept voor wortel dadeltaart. Laat zeker een reactie hieronder achter – of tag me gezellig via Instagram. Dat zou ik onwijs leuk vinden!
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
12 leuke geiten 🐐🐐
Ohhh dit klinkt heel lekker. Ga ik zeker een keer maken. Heb vandaag een appeltaartje gemaakt met zo’n pak uit de supermarkt. Echt je tanden vallen eruit van de hoeveelheid suiker die er al in zit. Dus deze dadeltaart lijkt me iets gezonder haha.
Haha, ja echt! Die taartjes uit de supermarkt zijn zo zoet. Leuk dat je een keer aan de slag gaat met deze wortel dadeltaart. 🙂
Ha Billy. Jouw taart net gemaakt. Smaakt goed! Vooral de sinaasappelrasp maakt hem fris. Ik weet alleen niet hoe jij aan vloeibaar beslag komt? Mijne was echt een deegbal en kwam meer als plak koek uit de oven dan als taart…. Maar het gaat om de smaak hè?
Heb de taart gemaakt en hij is heel erg lekker. Volgende keer zou ik wel de sinaasappel weglaten (ik hou er niet zo van in taart) en dan vervangen voor een beetje verse gember.
Hi Elianne, leuk dat je de wortel dadeltaart hebt gemaakt. Zelf vind ik de sinaasappel juist een welkome toevoeging, maar met verse gember is ook een goed idee.
Hoi Billy,
Heb heláás je taart nóg niet gemaakt. Maar ik heb wél een fijne tip voor je. Pak een vel bakpapier, kreukel er een bal van, stop de gekreukelde bal onder de kraan, zo wordt het bakpapier zacht. Nú past het bakpapier zich aan aan iedere vorm/reliëf on de buitenkant v/d vorm. Einde lekkende springvormen! Mooie bewerkte vormen komt je baksel schitterend uit;)
Ik heb je taart vorige week gemaakt en hij was zaaaaa-lig!!! Ook de gasten vonden m heerlijk (recept & je website al doorgegeven)! Ik had het sap van de worteltjes in eerste instantie een beetje uit de wortels geknepen (& opgevangen), maar dat kon ik later weer toevoegen omdat ‘ie anders idd te vast werd. Alleen eh.. die dadels? Hoe krijg je die een beetje verdeeld in je beslag? Ik was een half uur bezig die plakkerige stukjes uit elkaar te halen. Groetjes
Hi Danie, Wat leuk dat de taart zo in de smaak gevallen is! 🥳 Haha, ja kleverige dadels kunnen tricky zijn. Je zou de stukjes dadel even op een apart schaaltje kunnen leggen en deze als laatste aan het beslag kunnen toevoegen. Hopelijk houdt dit ze een beetje uit elkaar.
Leuk recept, ga ik zeker ook een keer maken!
En tip voor plakkerige dadels; 2 eetlepels meel apart houden en daar de stukjes dadel mee mengen, zo plakken ze niet meer aan elkaar!
In een spontane bui vanochtend – er valt veel regen vandaag – de boodschappen in huis gehaald en deze vegan wortel dadeltaart gebakken. Het eindresultaat ziet er goed uit en hij smaakt ook nog eens erg lekker (niet overdreven zoet). De tip van Els – de dadels met meel vermengen – werkt prima en verder is dit een aanrader, die ik zeker nog een keer ga maken. Veel dank voor dit recept, Billy !
Is de bloem ook te vervangen voor iets glutenvrij?
Hoi Sacha, dat zou zeker moeten lukken. Je zou bijvoorbeeld havermeel of amandelmeel (of een combinatie van) kunnen gebruiken ipv bloem om dit recept glutenvrij te maken.