Dit is hoe ik goed inzicht heb gekregen in mijn boodschappenbudget

Steevast bekruipt mij het gevoel dat ik teveel geld uitgeef aan de boodschappen. In dit artikel ga ik op onderzoek uit en deel ik een handig boodschappenhulpje, zodat ook jij je boodschappenbudget onder controle krijgt.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

🐐 Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Grip app van ABN AMRO.

Aan de slag met mijn boodschappenbudget

Laten we daar eens mee beginnen, want twee jaar geleden deelde ik nog open en bloot hoeveel geld ik uitgaf aan de boodschappen. En dat bedrag was best schrikbarend te noemen. In één maand tijd gaven we bijna 800(!) euro uit aan boodschappen, terwijl het Nibud op hun website zegt dat vergelijkbare huishoudens 477 euro per maand uitgeven. Een verschil van 323 euro. Dat is veel geld.

Bij het optellen van alle bedragen in mijn bank app viel het me op dat we die maand bijna om de dag in de supermarkt waren. Soms zelfs twee keer per dag. Terwijl we daarnaast ook nog iedere week de boodschappen thuis lieten bezorgen. Die extra keren naar de supermarkt ging het ook nog eens vaak om luxe producten – zoals verse broodjes, voorgesneden groenten en impulsaankopen (🍫🙃).

Met behulp van de nodige discipline, planning en door gebruik te maken van online tools heb ik mijn boodschappenbudget destijds kunnen halveren.

Door alle hectiek van de afgelopen tijd (zoals de maanden durende verbouwing) heb ik het gevoel dat er weer een stijgende lijn zit in mijn boodschappen uitgaven. Tijd om op onderzoek te gaan of dit echt het geval is.

Hierbij maak ik gebruik van de populaire gratis Grip app. In de app worden al mijn bankafschriften door middel van slimme en veilige technologieën uitgelezen. De app helpt je om alle inkomsten en uitgaven makkelijk en snel te beheren door de koppeling met je bankrekening(en).

Wat is de Grip app precies?

Wat is de Grip app? Deze gratis app is een online huishoudboekje waarmee je ontdekt hoeveel geld je uitgeeft aan boodschappen en andere categorieën.


Bestel Kom maar op via Bol.com

De app is ontwikkeld door ABN AMRO, maar is vrijwel met iedere bank te gebruiken. Je hoeft dus niet bij ABN AMRO te bankieren om met de Grip app aan de slag te gaan.

Bij het koppelen van je rekening(en) worden de bij- en afschrijvingen automatisch ingeladen en in diverse categorieën ingedeeld. Je hoeft hier zelf niks voor te doen. Zo zijn er allerlei categorieën waar de inkomsten en uitgaven onder vallen.

Zo vallen uitgaven in de supermarkt bijvoorbeeld automatisch onder het kopje Boodschappen, mijn Netflix & Apple TV+ abonnement in de categorie TV & Streaming en de bezorging van mijn favoriete Mexicaanse burritotentje in de categorie Bezorging. Vervolgens kun je inzien hoeveel geld je in een periode hebt uitgegeven in een bepaalde categorie. En dat is wat mij betreft precies het grote voordeel van dit digitale huishoudboek.

De app geeft je een helder overzicht van je inkomsten en uitgaven. Alles staat automatisch in een handige categorie. Zo weet je direct waar je geld naartoe gaat.

Handige tool in de Grip app – het boodschappenhulpje

In de Grip app vind je daarnaast het boodschappenhulpje. Dit is een handige tool waarmee je je uitgaven kunt vergelijken met vergelijkbare huishoudens. Perfect als je ook wilt besparen op de boodschappen.

Je ziet in één oogopslag of je meer of minder geld uitgeeft aan boodschappen dan vergelijkbare huishoudens. Je kunt namelijk je uitgaven vergelijken met die van huishoudens met een soortgelijk inkomen en gezinssamenstelling.

Geef je meer geld uit aan de boodschappen dan gedacht en wil je hier op besparen? In de app kun je eenvoudig een budget instellen. Je stelt een budget in en je ontvangt een melding als je bijna over je budget heen gaat.

Hoe werkt de app?

Om inzicht te krijgen in je uitgaven is het van belang om de app op je telefoon te hebben staan. Hieronder heb ik een kort stappenplan om vervolgens direct inzicht te krijgen in je geldzaken.

Het korte stappenplan:

  1. Download de gratis app.
  2. Meld je aan en geef aan bij welke bank je zit (let op: op dit moment kun je de Grip app gebruiken als je bankiert bij ABN AMRO, ASN, bunq, ICS, ING, Rabobank, RegioBank, SNS Bank, Triodos Bank. Oftewel – zo goed als bij iedere bank.👌).
  3. Koppel je bankrekening(en) aan de app.
  4. Je ziet nu een overzicht van alle inkomsten en uitgaven van de afgelopen tijd. Staat een uitgave per ongeluk in een verkeerde categorie? Dan kun je dit eenvoudig zelf aanpassen.
  5. Optioneel: In de app kun je een budget voor een categorie instellen, zoals bijvoorbeeld voor de boodschappen. Zo geef je nooit meer teveel geld uit aan de boodschappen.

Hoe stel ik een boodschappenbudget via de Grip app in?

Heb je de app geïnstalleerd en wil je ook een boodschappenbudget instellen? Je vindt het Boodschappenhulpje onder Inzichten in het menu van de app. Als je hierop tikt, word je gevraagd naar een aantal gegevens. Zoals de gezinssamenstelling en de leeftijd van iedereen in het huishouden.
Vervolgens krijg je te zien hoeveel geld je maandelijks uitgeeft aan de boodschappen. Daarnaast zie je de uitgaven van anderen met een vergelijkbaar inkomen en gezinssamenstelling.
Geef je meer uit dan gedacht en wil je besparen? In de Grip app kun je vrijblijvend een budget instellen. Je kunt zelf een doel instellen of je laten inspireren wat de andere huishoudens uitgeven. De keuze aan jou, en iedere paar euro die je kunt besparen is meegenomen. 💪

Hoe zit het met mijn boodschappen uitgaven?

En dan nu natuurlijk de grote vraag hoe het staat met mijn boodschappen uitgaven? Daar valt eigenlijk kort over te zijn: het is eigenlijk best positief. De app laat zien dat we de afgelopen maanden grofweg net zoveel geld hebben uitgegeven aan de boodschappen als huishoudens met een soortgelijk inkomen en gezinssamenstelling. We geven nu rond de 450 euro per maand uit aan boodschappen. De ene maand wat meer, een andere maand wat minder.

Tijdens de verbouwingsperiode in het voorjaar en begin van de zomer zag ik een lichte stijging aan boodschappen uitgaven (en take away uitgaven 🙄). Over het algemeen lijken we de uitgaven onder controle te hebben.

Wel heb ik een boodschappenbudget in de app ingesteld om 50 euro per maand minder uit te geven. Mijn budget heb ik ingesteld op 400 euro per maand. Dat zal een kleine uitdaging worden, maar daar houd ik wel van.

Wil je ook aan de slag met de Grip app? Download dan de gratis app en zie al je inkomsten en uitgaven automatisch in categorieën. Stel net als ik een boodschappenbudget in om grip te houden op je uitgaven en om geld te besparen.

Nu ben ik natuurlijk ook heel benieuwd hoe het zit met jouw boodschappen uitgaven. Hoeveel geld geef jij uit om iedere mond in het huishouden te kunnen voeden?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Wil

    Hoi Billy,
    Met plezier lees ik je nieuwsbrieven en wil graag delen hoe wij het doen. Al help je er maar 1 gezin mee de financiën weer op de rit te krijgen dan is de missie al geslaagd. Wij zijn met 2 en hebben 2 rekeningen. Één voor hyp. en vaste lasten (wat overblijft wordt gespaard voor vakanties, auto e.d.)en één rekening voor de variabele kosten waar elke maand een vast bedrag op gaat. Het boodschappen budget is ingesteld op €500 per maand voor 2 personen. Wij houden van kwaliteit en kopen ook bij slager, warme bakker etc. We kunnen ons dat gelukkig permitteren (is ook wel anders geweest hoor). Aan mijn Variabele rekening heb ik ook nog een 4-tal potjes gekoppeld voor cadeautjes, kleding, uit eten en bezorging, en een rekening onvoorzien voor als ik eens onverhoopt toch in het rood dreig te raken. Elke mand stort ik op die verschillende rekeningen ook een vast bedrag. Gaan we uit eten dan pin ik dat van de hoofdrekening, maar haal het meteen terug uit het potje uitgaan. Zo doe ik dat ook met de andere kosten. Houd ik aan het eind vd maand boodschappen budget over dan gaat dat op de rekening onvoorzien, kom ik tekort haal ik het er afspraak . Ik heb zo goed overzicht omdat ik alles “geoormerkt” heb. Maar je moet wel de vinger aan de pols houden want anders ga je makkelijk over je budget heen. Ik let altijd op aanbiedingen en haal groente en fruit vaak op de markt.
    Ik hoop dat ik je bruikbare inspiratie heb gegeven met dit kijkje in mijn financiën. M.vr.gr. Wil

  2. 🐐 Mik

    Ik maak al jaren gebruik van deze app, en zie net dat ik op 160 euro/maand uitkom. Onder het gemiddelde, met geloof me, dat maak ik met andere uitgaven ruimschoots goed, haha.
    Wel blijft het veelal wat onduidelijk wat er bedoeld wordt met “boodschappen”. Zit hier bv drinken bij; of schoonmaakartikelen?

  3. 🐐 Jo

    Heb de Grip-app geïnstalleerd. Zie dat kledingwinkels en natuurvoedingszaken als onbekend geregistreerd worden. Zie niet hoe ik dat kan veranderen en zie ook geen ‘helpdesk’. Je moet blijkbaar digitaal meer in je mars hebben.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate