Wie zegt dat een burger moet bestaan uit vlees? Gisteren hebben we een vegaburger gemaakt die zo lekker is, dat je voortaan je neus zal ophalen in de supermarkt bij het zien van een hamburger. Maak kennis met deze heerlijke vegaburger recept (& be amazed)!
Wat heb je nodig voor 8 flinke vegaburgers?
- 1 flinke zoete aardappel (ook wel bataat genoemd, dat is toch eigenlijk een veel leukere naam?)
- Een potje biologische kikkererwten
- Een flinke kop Quinoa
- Vers afgebakken volkoren broodje van de bakker (één per persoon)
- Havermout naar keuze (wij hebben zo’n 8 eetlepels gebruikt)
- Volkoren bloem (ook een beetje naar eigen invulling, zo’n 3 eetlepels)
- 3 geraspte worteltjes
- Een flinke ui en 2 teentjes knoflook (in kleine stukken)
- Specerijen: Zout, peper, kurkuma, cayennepeper en kardemom
- Voor de liefhebber wat verse koriander
- Optioneel: een lekker vers gebakken eitje
- Meer variatie: wat pompoenpitten en andere soorten noten (wel even goed klein maken)
Hoe maak je deze lekkere vegaburgers?
- Kook de quinoa gaar in zo’n 15 minuten op laag vuur en zet bovenop de pan een stoommand erop. Leg vervolgens de bataat (ja, de bekende zoete aardappel) in het mandje en laat het net zo lang stomen tot de quinoa gaar is.
- Prak ondertussen de uitgelekte kikkererwten een beetje fijn (niet te fijn, het moet geen puree lijken) en voeg de havermout, de volkoren bloem, gesneden ui, knoflook en geraspte wortels hieraan toe.
- Geef ze vervolgens een bestuiving van alle eerdergenoemde kruiden en mix het geheel even goed door elkaar met een lepel.
- Prak als de bataat en de quinoa gaar is met een vork fijn (ook weer niet al te fijn, maar gewoon even goed doorprakken) en beide toe aan de rest van het mengsel.
- Nu mag je ballen gaan draaien. Maak 8 flinke ballen en sla ze vervolgens een beetje plat tot het net echte (ham)burgers lijken.
- Zet een koekenpan op hoog vuur, sprenkel er wat olijfolie in en laat het even goed heet worden.
- Bak de vegaburgers vervolgens in zo’n 8 minuten gaar (4 minuten per kant). Wij hebben er in de tussentijd ook een lekker eitje bij gebakken.
- Na zo’n 8 minuten zijn de burgers klaar. Leg twee burgers (p.p.) op een doormidden gesneden broodje. Lekker met een klodder ketchup en mayonaise.
- You’ll be amazed hoe lekker dit is. Niks geen vleesgemis. Gewoon een heerlijke burger met allemaal gezonde ingrediënten. Plus de garantie dat je de rest van de avond geen honger meer hebt in een reep chocolade. Eet smakelijk.
Op Leukegeit.nl vind je trouwens nog meer lekkere vegaburgers. Makkelijk te maken en onwijs lekker, omdat het leven altijd een feestje is.
Vegaburger van kikkererwten maken – check deze video
Vind je de video leuk? Abonneer je dan ook even op het YouTube kanaal. Dan krijg je automatisch een melding als er een nieuwe video verschijnt. ?
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
6 leuke geiten 🐐🐐
kun je deze burgers ook bewaren of invriezen?
Hoi Iris,
Het restant bewaar ik meestal maximaal 3 dagen in de koelkast (ik maak altijd teveel). In de vriezer heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar het zal vast geen kwaad kunnen, mits goed ingepakt in folie uiteraard. 🙂
Hoi hoi, wat gebruik je voor ingredienten als je geen gluten mag hebben? en hoe kan ik dit recept simpel afdrukken?
Alvast bedankt!
MVG,
Maureen
Hoi Maureen, bedankt voor je reactie!
Quinoa is natuurlijk glutenvrij, maar je kunt de volkoren bloem vervangen voor boekweitmeel (= glutenvrij). Ons advies om het recept af te drukken is om de tekst te kopiëren naar een Word document. Beetje ouderwets, maar werkt het beste. 😉
Ik heb diabetes type II en het roer moet om, geen suiker en veel minder vet. Supertip nu ik meer vega wil eten! Ik Dank je wel! Complimenten voor de humorvolle manier van schrijven, hou ik van! Je kan het zo beeldend verwoorden dat het water me in de mond loopt, en zin heb om de burgers gelijk te gaan maken! Ik ga boodschappen doen, doei…..
Hai hoofdgeit,
Ben helemaal lyrisch over je burgers en maak ze best regelmatig. Bewaar jij jouw restant in de koelkast als rauwe versie of heb je ze allemaal gebakken en warm je ze alleen op?