Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hoofdluis behandelen – tips om van hoofdluis af te komen

De vakantie is voorbij en het luizenleven kan beginnen. Hoofdluis komt veel voor bij kinderen. Lees onze natuurlijke tips om hoofdluis te behandelen en te voorkomen.

🐐 Dit artikel is geschreven door Kérima.

Hoofdluis behandelen zonder chemicaliën

Iedereen is weer druk met alle activiteiten: werk, opvang, school, clubjes. Ideaal voor hoofdluis om eens snel te verspreiden. Hoofdluis komt vooral voor op schoon haar, daar kunnen ze zichzelf makkelijker vasthouden. Leuk zo’n compliment, maar ervan af komen zou toch ook fijn zijn.

Hieronder een overzicht om van hoofdluis af te komen – zonder chemische shampoo te gebruiken:

Een rijtje tips om hoofdluis te bestrijden

  • Een echte must have is de luizenkam, let bij aankoop erop dat deze ook de neten (eitjes) verwijdert, dit is niet bij alle kammen zo. De neten komen na 6­ tot 8 dagen uit. Dit betekent dat gedurende zeker 2 weken tijd er veel gekamd zal moeten worden. Tijd inplannen en regelmatig behandelen is erg belangrijk wil je er snel vanaf komen.
  • Hoofdluis kan enkel een ander onderkomen vinden door over te lopen. Direct van haar op haar, maar ook indirect door objecten die met haren in aanraking komen. Hoewel luizen eenmaal van het haar af snel verzwakken, is het dus een goed idee extra zorg voor de omgeving te dragen.
  • Het beddengoed, jassen, sjaals, mutsen en kleding kan in de wasmachine. Eventueel met een paar druppels tea tree olie. Bank en auto kunnen grondig gestofzuigd worden. Dat is vast een lekkere frisse wind door het huis, direct een mooi moment voor een grote schoonmaak.
  • Voor andere objecten die niet in de wasmachine kunnen, is de vriezer een goede plek. In de winter als het vriest kunnen de objecten ook een nacht buiten doorbrengen. Denk aan kammen, borstels, haarfrutsels, speelgoed, kleedjes en knuffels. Acht uur vrieskou is voldoende.
  • Stop de knuffels in de wasmachine. Voor een kind is het niet altijd even fijn als de lievelingsknuffel de kou in moet. Samen kunnen jullie een verhaal verzinnen dat bij de belevingswereld van het kind past. Op vakantie in een Iglo, wow! Misschien stuurt hij wel een kaartje vanaf de Noordpool!

En dan is er de bron zelf nog die grondig verzorgd moet worden – het haar. Azijn is een perfect middel, simpel en effectief! Verdeel de azijn gul over het haar en laat minimaal 1 uur intrekken. Controleer wel eerst of er geen wondjes aanwezig zijn. Indien er wel wondjes zijn, is de oliemethode meer geschikt.

Hoofdluis recept

(Olijf)olie is ook al zo’n handig keukenmiddeltje. Door de olie, krijgen de luizen geen zuurstof meer. Om het effect nog grondiger te maken, kunnen er etherische oliën aan toegevoegd worden (vanaf 3 jaar).

Voor 50 ml (olijf)olie = 15 druppels tea tree, 15 druppels echte lavendel, 10 druppels roos geranium. Goed mengen en over het haar verdelen. Vervolgens de haren inwikkelen met bijvoorbeeld folie. Dit middeltje minimaal 2 uur laten inwerken, een hele nacht mag ook. Spoel het daarna uit en smeer het haar in met conditioner of groene zeep om het kammen makkelijker te maken. De luizen en neten zijn nu gemakkelijk met de luizenkam eruit te kammen.

Ga systematisch te werk. Pluk voor pluk en vanaf zo dicht mogelijk bij de hoofdhuid – daar waar de verse neten aan het haar vast zitten. De metalen kam daarna even 3 minuten in kokend water leggen voorkomt het overbrengen van luizen en neten op huisgenoten.

Herhaal dit zo’n 3 keer in 10 dagen, zeker na 8 dagen nogmaals om de nieuw uitgekomen larven te doden. Tussendoor nog veel kammen op nat haar. Zeker de ochtend en avond. Eenmaal ervan af, wil je ze graag ver weg houden. Preventief kammen bij iedereen in huis om ze op te sporen en zo snel mogelijk in te grijpen.

Een druppel essentiële echte lavendelolie achter de oren en op kraag van jas, houdt luizen op afstand. Voor kinderen tussen 3 en 6 jaar de druppel olie verdunnen met bijvoorbeeld olijfolie. Jonger dan 3 jaar is dit af te raden.

Hoofdluis kan niet leven zonder hun voedsel­ en warmtebron – de hoofdhuid. Om (her­)besmetting te voorkomen, is het een mooi moment een korte vakantie in te plannen. Neem vooral de kam mee, regelmatige controles blijven komende tijd nog altijd belangrijk.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Petra de Jong

    Het moeten wassen of in vriezer stoppen van knuffels en beddengoed is zeer achterhaald. Wel een beetje bijblijven, dat scheelt overbodig werk in een toch al druk bestaan.

  2. 🐐 Renate

    Deze tips zijn echt super! Luizenshampoo vind ik altijd maar chemisch….vorige maand nog last van luizen gehad met drie rennende koters door huis. Volgende keer toch eens deze tips opvolgen.

  3. 🐐 Andrea

    Dank voor het delen van je tips. Heel handig.

  4. 🐐 Guusje

    Wanneer luizen zouden stilkken, hoef je alleen maar je hoofd tien minuten onder water te houden in bad. En werkt dit… Nee!

  5. 🐐 anoniem

    hoi
    ik ben een meisje dat op de middelbare school zit met 1,5 meter haar ik heb alles geprobeerd maar niks werkt.
    ik ben bang dat ik al mijn haar af moet knippen ( geen bob ofzo maar extreem kort ) heeft iemand een tip zodat ik mijn haar niet kort hoef te knippen

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate