Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Maden in container, kliko of vuilnisbak – tips om dit te bestrijden en te voorkomen

Maden houden van een warm klimaat en dus is nu de kans aanwezig dat er maden in de vuilnisbak, kliko of container komen. Niet fijn. Hoe kun je maden in container bestrijden én voorkomen? Ga met deze tips aan de slag!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Bah – er zitten maden in de container

Het is vast wel eens voorgekomen dat je ergens in huis maden hebt aangetroffen als je per ongeluk etensresten ergens te lang hebt laten liggen. Althans, ik heb het een paar jaar geleden een keer gehad. In een GFT-bak op het aanrecht krioelde het van de maden. Ik was door alle vakantiestress totaal vergeten om de GFT-bak te legen. En ja – toen ik terugkwam van vakantie krioelde het er van de maden.

Ieuwwww.

Zeker in de zomer kunnen er maden in de container komen. In de meeste gemeenten worden de groene en grijze bak om de week geleegd, maar met die zomerse temperaturen als nu is de kans erg aanwezig dat er maden in de container komen. Niet om je bang te maken hoor. 🙈

Ook interessant: Last van een stinkende prullenbak? Zo kom je er van af!

Wat zijn maden en hoe komen ze in de container terecht?

Maden zijn de larven (de eerste levensfase van een dier) van vliegen of muggen. Doordat vliegen hun voorkeur hebben om eitjes te leggen op warme en vochtige plekken, kiezen ze er vaak voor om dit tussen het afval te doen – met name tussen voedselresten. Een vies verhaal misschien, maar maden kunnen veel eten en groeien hierdoor dus ook snel. De geur die maden verspreiden is penetrant (ammoniak-achtige geur) en alleen om deze reden wil je er al alles aan doen om maden uit de container weg te houden.

Tips om maden in de vuilnisbak, container of kliko te bestrijden

  • Maden kunnen niet tegen de geur van lavendel. Leg dus een aantal takjes verse lavendel in de container of vuilnisbak. De maden sterven hierdoor snel uit. Pluspunt: door de geur van lavendel ruikt je container ook direct lekker fris.
  • Niet lief, maar door wat zout te strooien in de vuilnisbak zullen de maden uitdrogen en hiermee bestrijden.
  • Heb je last van maden? Leg dan een tak klimop in de vuilnisbak of kliko. Klimop is namelijk giftig voor maden.
  • Maak je vuilnisbak of container schoon met een goed schoonmaakmiddel, zodat maden geen reden meer hebben om terug te komen.

Tips om maden in de container, kliko of vuilnisbak te voorkomen

  • Zet de container altijd op een schaduwrijke plek. Maden houden zoals gezegd van warmte en een plek in de schaduw voorkomt de kans op maden aanzienlijk.
  • Hang een panty met een paar mottenballen (zoals deze) in de container. Maden houden niet van de geur van mottenballen.
  • Maak de vuilnisbak of kliko regelmatig schoon met een mengsel van water, groene zeep en schoonmaakazijn. Hiermee voorkom je dat er maden in de vuilnisbak komen. Of nog makkelijker: laat je kliko container schoonmaken. Zo wordt het voor je gedaan en hoef je er niet over na te denken.
  • Verpak etensresten in een afvalzak en knoop de zak dicht. Wel biologisch afbreekbare zakjes gebruiken als je je GFT scheidt van de rest.
  • Leg een laagje stro onder in de vuilnisbak. Stro absorbeert vocht van al het afval en hiermee is de kans om maden een stuk kleiner.

Heb je last van mieren in huis? Lees dan deze tips om mieren in huis te bestrijden.🐜

Ik hoop dat je met deze tips aan de slag kunt om maden te weren én te bestrijden uit de vuilnisbak of container. Eerlijk gezegd was het best wel een uitdaging om meer diervriendelijke manieren te vinden om maden te bestrijden. Laat het dus zeker weten als jij hier nog meer tips voor hebt! 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate