Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Experiment – Haar wassen zonder shampoo (+ eigen ervaring)

Heb jij al eens nagedacht om je haar te wassen zonder shampoo? Kérima is inmiddels expert op dit gebied en heeft de beste tips gevonden om shampooloos door het leven te gaan. Ook benieuwd naar haar geen-shampoo-experiment? Lees dan snel verder!

🐐 Dit artikel is geschreven door Kérima.

Het shampoo-huppel-effect ontbrak

Ik wilde het wel graag hoor, ik deed zo mijn best om in die reclames te geloven. Het is toch wel verleidelijk om door zo’n geweldige shampoo al huppelend door het leven te gaan. Heel wat producten heb ik gekocht, maar dat huppel-effect werkte dus niet bij mij. Sterker nog, mijn haar werd alsmaar droger, dus dan maar nog meer producten aanschaffen om te hydrateren. In de hoop dat de neveneffecten van het eerste product opgeheven zouden worden. Daarvan kwam mijn hele hals en kaken on de uitslag te zitten.

Dan maar weer een crème smeren. Kortom, een heleboel merken (en halflege flessen) later, was ik er helemaal klaar mee, maar ik had geen keuze, dacht ik.

Genoodzaakt stoppen met shampoo

Diezelfde tijd kreeg mijn (toen nog) baby eczeem. De kinderarts adviseerde te stoppen om haar haar te wassen met shampoo en wasgels, en dat werkte!

Niet lang daarna kon ik door omstandigheden héél lastig douchen. Bah, ik voelde me vies. De keren dat ik wel kon douchen, was haren wassen met alleen water al een luxe, daarna weer vlug horizontaal liggen. In die periode zag ik weinig mensen, dat vond ik om deze reden eigenlijk niet eens zo erg. Maar tot mijn verbazing werd mijn haar uiteindelijk mooi glanzend en zacht en ook mijn huid verbeterde. Tja, die shampoo glijdt toch via de rest van je lichaam richting putje, dus komt zo in contact met je hele lichaam.

Het zette me aan het denken.

Dus de shampoos en aanverwante producten gingen de deur uit, en ook werden die producten van mijn maandelijkse boodschappenlijst geschrapt, zo dat scheelde!

En zo ging ik shampooloos door het leven, gewoon omdat het zo was gelopen, ik had geluisterd naar mijn lichaam en die had duidelijk die reclames tegengesproken.

Experiment 2 – toch weer shampoo kopen

Maar toen…. ineens stond weer de shampoo op ons boodschappenlijstje en ineens gebruikte ik het steeds meer. Ik werd er weer afhankelijk van, het was zomaar mijn leven weer ingeslopen. Hoe weet ik niet precies, zou het huppelen zijn waar ik behoefte aan had? Of doordat we verhuisden en er veel harder water was, en we ineens een houtkachel hadden. Dit droogde mijn haar weer uit.

Nu echt geen shampoo meer gebruiken

Nooit had ik me eerder verdiept de no poo methode om je haar niet meer te wassen met shampoo. Toen ontdekte ik ook dat er vele alternatieven zijn voor shampoo. Het is helemaal niet nodig meteen naar de fles te grijpen bij een probleem.

Een absolute must om je haar mooi en gezond te houden, is een goede borstel. Het haar wordt vooral vet dicht bij de hoofdhuid, daar wordt immers de talg gefabriceerd. Rest van het haar kan snel uitdrogen, hé, komt dat even mooi uit, juist die talg, die je dus zelf maakt, kan uitdrogen helpen voorkomen! Door op een juiste manier te borstelen en vooral met het juiste materiaal, verdeel je de talg over het haar. De borstel die dit op een effectieve manier doet, is gemaakt van varkenshaar.

Een aantal alternatieve producten ter vervanging van shampoo. Ieder haar is anders, iedere leefomgeving is anders, dus probeer gewoon iets wat bij je past.

1. Je haar wassen met baking soda (of zuiveringszout, natriumbicarbonaat)

Baking soda werkt ontvettend, zeker in het begin fijn, je haar moet dan nog aanpassen aan de nieuwe situatie. Jaren heeft je hoofdhuid hard gewerkt om je haar zelf gezond te houden, aangezien het vette stofje talg telkens door de shampoo weggemaakt werd, draaiden de talgklieren op overuren. Dit vraag en aanbod zal nu eerst weer op elkaar afgestemd moeten worden.

Zuiveringszout zuivert en ontvet, dit hoeft zeker niet iedere dag, eens per twee weken is voldoende, later zelfs liever nog minder.

Maak je eigen DIY shampoo van baking soda door één eetlepel baking soda op te lossen in een glas water en dit over het natte haar verdelen. Daarna heel goed uitspoelen om te droog haar te voorkomen.

2. Appelazijn of citroensap als vervangende shampoo

Als je dat wenst, kun je het nog eens naspoelen met (appel)azijn of citroensap opgelost in water. Dit om kalkresten van het water te verwijderen en de PH-waarde van de hoofdhuid gezond te houden. Het haar gaat er mooi van glanzen en wordt lekker zacht.

Los ongeveer 3 eetlepels op in een groot glas water. Verhoudingen aan te passen aan de hardheid van het lokale water. Spoel dit door je haar, van top tot punt. Uitspoelen niet nodig, de geur verdwijnt als het opdroogt.

3. Een eitje door je haar smeren

Je haar wassen zonder shampoo vergt wat creativiteit. Fascinerend hoe onze etensresten en de wormpjes en slakken uit onze tuin, in de buik van een kip omgetoverd worden tot een schoonmakende substantie die ook nog eens de hoofdhuid en haren voedt! Een andere bonus terwijl je haren met ei gewassen worden, ook je handen worden lekker zacht!

Kluts een ei (of twee eieren) en doe daar één eetlepel azijn of citroensap bij, eventueel een koffielepeltje honing en een klein beetje koud water. Over het haar verdelen, even in laten trekken. Daarna met koud of lauw water uitspoelen om een omelet in je haar te vermijden.

4. Diverse poedertjes in je haar smeren

In alle uithoeken van de wereld wassen mensen hun haar, meestal met hele natuurlijke producten. De poedertjes tot een pasta maken door er warm water en eventueel wat druppeltjes verzorgende olie toe te voegen. Ook kun je de poedertjes met elkaar vermengen om elkaar te versterken. Op het natte haar aanbrengen, even in laten trekken en goed uitspoelen.

5. Henna gebruiken om je haar te wassen

Als alternatief voor shampoo kun je ook henna gebruiken. Dit poeder dat vooral bekend staat om je haar te kleuren, heeft een schoonmakende werking. Twee vliegen in één klap!

Er is ook een neutrale henna, voor als je niet meteen een andere kleur wil.

6. Ghassoul

Absorbeert vuil, dode cellen en vet, zonder dat het de natuurlijke bescherming

van de haren aantast.

7. Shikakai

Tegen beschadigde haren en gespleten puntjes, het werkt naast reiniging als een soort conditioner.

8. Reetha

Naast goed schoon te maken zorgt het voor extra volume en glans.

9. Kleipoeder

Groen, geel, rood, roze en wit, iedere kleur klei heeft zo zijn eigen specialiteit. Wat bij alle soorten hetzelfde is, is dat het boordevol mineralen zit, dat weer voedend werkt.

Was jij je haar met shampoo of ben je van plan om hier binnenkort mee te gaan stoppen?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

30 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Karin

  Mijn krulhaar werd steeds droger en pluiziger, shampoo crèmespoeling en dan nog weer mousse, olie of zelfs handcreme, niks hielp om het in bedwang te houden. Inmiddels ben ik een maand zonder shampoo. Ik spoel / was mijn haar alleen met water. Wat betreft het in model houden, dat gaat bijna vanzelf. Het voelt nog wel wat vettig aan maar zo ziet het er niet uit. Ik kam mijn haar met een houten kam, dat gaat er super makkelijk doorheen zonder klitten! Verder gebruik ik een varkensharen haarborstel. Ik heb geverfd haar maar overweeg het niet meer te laten verven zodat het nog meer puur natuur kan zijn!

 2. 🐐 Agnes

  Ik was m’n haar sinds 2 weken niet meer met shampoo. Ik heb eerst geprobeerd te wassen met baking soda en na te spoelen met appelazijn, maar ik merk dat de baking soda m’n haar wel erg droog maakt (las ook in diverse blogs dat dit op termijn schadelijk kan zijn voor je haar). Goede verhalen daarentegen las ik over Aleppo zeep, waar je naast je haar, ook je lichaam mee kan wassen (+ voor nog heel veel andere dingen kan gebruiken). Deze week een stuk zeep gekocht en daar eergisteren m’n haar voor het eerst mee gewassen. Kan er dus nog niet zoveel over zeggen, behalve dat m’n haar iets dikker aanvoelt dan normaal en iets minder stijl is (heb ‘normaal’, met shampoo, erg stijl en fijn haar). Misschien het proberen waard voor je!

 3. 🐐 femke

  ik doe al dik 2 jaar aan de curly girl method van lorraine massey. mijn krullend haar is gezonder en heeft veel minder pluis. of zoek eens naar no-poo of low-poo.

 4. 🐐 Annemarie

  Bedankt voor de tips! Was al op zoek naar andere shampoos, maar ook van meer natuurlijke en zgn huidvriendelijke milde shampoos krijg ik jeuk.

 5. 🐐 Marjan

  Toen mijn krullende haar grijs werd, begon het te pluizen. Ik had altijd mooi en glanzend haar, maar dat leek ineens afgelopen. Ook van alles geprobeerd. Bij mij hielp het geklutste ei perfect. De geur die bleef hangen vond ik echter niet lekker. Dat was te verhelpen met een beetje appelazijn in het laatste spoelwater. Van citroensap gaat grijs of blond haar heel mooi glanzen maar bij mij komen er dan toch gespleten haarpunten van. Azijn is zachter. De bakpoedermethode zorgde bij m’n dochter dat haar haar begon te breken. Niet alles blijkt dus geschikt voor elke haarsoort. Sinds een tijd was ik m’n haar met zuivere olijfzeep. Dezelfde zeep die je gebruikt voor het vilten van wol. Eerst nam ik zeep uit Aleppo maar daar heeft de oorlog in Syrië een einde aan gemaakt. Nu gebruik ik Marseille zeep. Ook fijn voor de rest van m’n lijf. Van je haar koud naspoelen wordt het sterker en nabehandeling met een eitje tijdens de wintermaanden geeft wat extra’s in een land waar je ‘s winters zonder muts echt niet naar buiten kunt. Ik heb weer mooi en dik haar. Ook de kleur profiteert mee. Grijs haar wordt levendig van een goede behandeling.

 6. 🐐 Michael

  Ik heb mn Haar al 8 jaar niet gewassen met shampoo of andere zeep
  (Ja klinkt goor nee is het niet)
  Ik vaar op zee en heb jaren last gehad van droog en ontzettend dun haar
  Ik kreeg ooit van iemand een tip Duschen in Zout water (Koud) werd wat beter toen zag ik ooit een Docu over Shampoo nu zo’n 8 jaar geleden
  Een van de “Ingredienten” werd gemaakt van Naphtha (Aardolie distilaat) Wat bvb gebruikt word in Verf Brandstof ( etheen propeen benzeen)
  En is ontzettend ontvettend toen ik dat zag
  Meteen gestopt met het gebruik van Shampoo
  en ik moet zeggen mn haar is beter dan ooit
  ik was regelmatig puur en alleen met water het liefst zeewater zeewater is zeergoed voor de huid/haar

 7. 🐐 Jose

  Wie weet raad: het lange haar van mijn dochter klit vreselijk. Na het wassen trekken de klitten er zo in en bijna niet uit tekammen.
  Wie heeft er n goede tip! Dank je wel

 8. 🐐 Kerima

  Hallo Jose,
  Bij het lange haar van mijn dochter ditzelfde probleem. Ik doe er in dat geval een klein beetje kokosolie in. Dat ontklit en voedt het haar tegelijkertijd.

 9. 🐐 Yvonne

  Dank je wel Kérima, leuk artikel en goeie info en tips over poo-less leven, precies waar ik al tijdje naar zoek ben in the back of my mind. Ik ga ermee aan de slag. Waar kan ik een houten kam kopen? Lokale drogisten, kappers, .d. blijken ze niet te hebben.

 10. 🐐 Joke

  Bij de Hema vond ik een houten kam.

 11. 🐐 Marc

  Hier al ruim twintig jaar zonder shampoo. Bevalt prima. Nooit meer vet, roos nagenoeg verdwenen, altijd in model zonder producten. Van die flessen shampoo bestaan ook nog niet zo lang. (1927, zegt wikipedia: https://en.m.wikipedia.org/wiki/shampoo.) En de shampoo’s zijn ook maar van bedrijven, die graag geld aan mensen willen verdienen. Het blijkt toch bij elk onderzoek naar consumentenproducten weer dat de Schwarzkopfs, Henkels en Unilevers van deze wereld zich helemaal niet druk maken over onze gezondheid. Niet alle praatjes van de marketingafdelingen en reclamebureaus geloven!

 12. 🐐 Anoniem

  Ik was mijn haar zo’n 2 keer in de week, veel al met alleen conditioner, omdat mijn haar anders heel erh stug en vol klitten zit. Het wordt er wel iets sneller vettig van, als het te erg wordt, doe ik het 1x met shampoo en dan weer een aantal keer met conditioner… Ik vind het een stuk fijner!

 13. 🐐 Nathalie

  Ik was mijn haar sinds 2 weken alleen nog met water. Het zit nu al veel beter. Ik heb van mezelf dun en fijn haar. Als ik het met shampoo waste moest ik altijd versteviging gebruiken om het in model te krijgen. Dat hoeft nu niet meer. Het is wel vlugger vettig, maar misschien dat het over een tijdje minder wordt. Ik spoel mijn haar na met koud water. Omdat dat we veel kalk in het water hebben doe ik het met regenwater.

 14. 🐐 innas

  bedankt voor deze leuke manier van inzicht geven voor het verzorgen van het haar. het eitje gebruikte ik vroeger ook. Nu terug in het geheugen. ook als maskertje voor het gezicht/ eiwit met citroensap voor vlekken te bleken en puistjes uit te drogen, let wel voor een vette huid.

 15. 🐐 Yvonne

  Ik denk dat ik nu een dikke maand geen shampoo meer gebruik en ben erg enthousiast. Mijn haar viel behoorlijk uit en dat lijkt een stuk minder nu.
  Bovendien lijkt m’n haar sowieso veel voller omdat het wat stugger is.
  Alleen m’n kruin is vaak wat plat omdat m’n haar nu tóch wat vetter is (wat overigens niet te zien is)
  Maar ik ga m’n varkensharen borstel maar weer ‘s tevoorschijn halen… Bedankt voor de tip.

 16. 🐐 Zenonka

  Ik raak al 18 jaar geen shampoo fles meer aan. Af en toe spoel ik met citroensap, thats all

 17. 🐐 Nathalie

  Hoi! Heeft er iemand ervaring met dik haar met slag? Ik krijg van alles zo’n jeuk op m’n hoofd..

 18. 🐐 Bianca

  Inmiddels ben ik 4 weken zonder shampoo. Na 4 weken begint mijn haar erg vet aan te voelen. Borstelen doe ik niet, dus zal ik eens uitproberen. Ik was het om de dag met water, omdat ik om de dag onder de douche sta. Maar ik lees dat er vele zijn die om de 2 weken hun haar wassen, doe je dan een badmuts op om het droog te houden of mag het wel gewoon nat worden? Want misschien moet ik het toch minder gaan wassen…

 19. 🐐 Jessica

  Leuk om over jouw ervaringen met shampooloos wassen te lezen, Kérima! Ik ben zelf begin dit jaar shampooloos gegaan, ook als experiment. Op mijn blog kun je mijn bevindingen nalezen: http://artyfartylife.com/no-poo-update
  Een alternatief dat ik heb gevonden is om maizena te gebruiken. Dat heeft me ook een tijdje goed geholpen!

 20. 🐐 Rianne

  Nathalie vroeg naar tips voor dik haar met slag.
  Dat heb ik ook en ik had steeds vaker een pluizenbos! Ik ben nu ruim twee weken bezig met appelazijn als conditioner te gebruiken. Ik was het 2x per week en ik merkte direct verschil! Ik was het met een milde shampoo van Yves Rocher en daar na dus appelazijn (gemengd met water).
  Mijn haar ziet er stukken beter uit en blijft ook veel beter in model zonder styling producten. Als het helemaal opgedroogd is gebruik ik soms wel een beetje leave-in creme (YR) En voor mij geldt ook: zo weinig mogelijk kammen/borstelen.
  Ik hoop dat ei-mengsel ook nog eens te proberen!

 21. 🐐 monique

  Gaat je hoofdhuid niet stinken zonder shampoo? Ik wil wel een beetje fris blijven ruiken.

 22. 🐐 Felia

  Hi, Ik ben nog wel een shampoo gebruiker. Maar het liefst zo min mogelijk, omdat ik merk dat mijn haar er ook niet tegen kan. Als ik dit trouwens zeg tegen andere mensen, kijken ze me altijd gek aan.
  Maar hebben jullie in het begin dan geen last van extreem vet haar? ( ik doe mijn haar nu 2 a 3 keer per week), maar als ik zonder gebruik van creme spoeling onder de douch vandaan stap is mijn haar zo stug als touw, waardoor ik het niet meer kan kammen.. Kan ik stoppen met shampoo maar nog steeds creme spoeling gebruiken?
  Ik heb heel dun en fijn haar van mezelf.

  @monique: Zo ver ik weet gaat je hoofdhuid niet stinken. Mijn vriend vind mijn haar juist lekkerder ruiken als ik een tijd niet heb gewassen. (Dat weet hij zelf alleen niet xD)

 23. 🐐 Anne

  Ik was mijn haar al jaren niet meer. Het bevalt me prima. Als conditioner gebruik ik kokosolie. Het enige vervelende aan shampoo loos wassen is dat je bij de kapper altijd een en ander uit te leggen hebt. Gisteren nog: er zit bijna niks in de shampoo. Dan hoef ik het ook niet te gebruiken zei ik. Er wordt toch een beetje raar gekeken. Jammer. Want een kapper heb ik wel nodig voor mijn prachtige golvende weelderige bos grijs haar 😄

 24. 🐐 Dees

  Leuk om jullie ervaringen te lezen. Ik was mijn haar nu een maand met alleen water. Het is idd wat stugger en daardoor ziet het er vol uit. Ik heb grijs krullend haar en niemand ziet of ruikt het. Ik ga jullie tips wel gebruiken. Kokosolie en wat citroensap spreekt me wel aan. Leuk!

 25. 🐐 Chiel

  Ik ben zo’n 30 jaar “shampooloos”. Ik kreeg de tip van een toenmalige vriend die kapper was: geen shampoo gebruiken. Nu, 52 jaar oud: een volle bos haar en geen huidproblemen die ik vroeger had. Menig dame en heer is jaloers op mijn haar. Gebruik alleen haarcrème om het in bedwang te houden, anders krult het zo veel ;-). Shampoo is net zoiets als het washandje: het wordt je geleerd te doen – maar waarom?

 26. 🐐 Sannie

  Mijn haar wordt heel snel vet, huidproblemen en valt enorm uit. Ik gebruik shampoo van L’Oréal. Nu ik de positieve berichten lees over geen shampoo gebruiken; ga ik dat ook doen. Ben heel benieuwd hoe dat bij mij uitpakt. Hoop hetzelfde als hierboven 😉

 27. 🐐 Jolanda

  Probeer ook al weken zonder shampoo te wassen, omdat mijn futloos, dun, stijl haar die helaas ook snel afbreekt en statisch is, steeds minder goed in model te houden was.
  Vooral het haar wat bij de kruin afgebroken is, staat steeds recht overeind.
  Nu was ik alleen met water en af en toe backing soda en appelazijn. Mijn haar is wel voller, maar voelt helaas vet aan.
  Is nog statische en staat nog bij de kruin omhoog??
  Ook andere borstels gekocht (in overleg met Zender) Het helpt helaas niks.
  Wat nu??
  Heeft iemand tips?

 28. 🐐 Jolanda

  Ik bedoelde dat mijn haar nu nog statischer is (zonder shampoo, gel, haarlak)
  En over de borstels heb ik contact gehad met het bedrijf “Zenner”,
  Omdat mijn haar extra statisch werd van hun borstel met zwijnen haar (tegen statisch haar stond er zelfs op het kaartje)
  Nu 2 andere borstels van hun toegestuurd gekregen, wat bij mijn haartype zou passen. Maar helaas net zo’n Xtreme statische reactie. Gaat wel weer weg als ik het vochtig maak met mijn handen. Maar toch raar???

 29. 🐐 Bibi

  Hey!
  Ik was mijn haar al bijna 1,5 maand niet meer met shampoo. Ik ben super tevreden! Nu heb ik wel een probleem: ik wil mijn uitgroei laten bij kleuren (bleachen+Kleuring) gaat het afwassen van de kleuring zonder shampoo? Of met azijn? En als ik toch was met shampoo, is dat terug van begin starten van het traject?

 30. 🐐 Sasja

  Ik gebruik zelf een haarspoeling van dode zeezout en oliën. Het verzorgt ook het haar en de hoofdhuid. Ik vind het ook een fijner idee dan alleen maar water gebruiken. Maar het lekkerst vind ik om in bad te gaan met badzout met oliën en daar mijn haren in te wassen. Dan word je ook gelijk lekker relaxt.
  Als haarspoeling gebruik ik zelf deze:
  https://www.nyrela.nl/product/no-poo-verzorgende-haarspoeling-verzorgd-haar-en-hoofdhuid/

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate