Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

5 alternatieven voor leer

Er zijn tegenwoordig zoveel alternatieven voor leer op de markt, dat ik er graag een overzicht van heb gemaakt. In dit artikel vind je 5 alternatieven voor leer.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Hoe wordt leer gemaakt?

Vroeger was leer voornamelijk een materiaal dat gemaakt werd van de huid van dode dieren – zoals koeien of varkens. En als je wat meer geld uit wilde geven, kon je ook leren tassen kopen van een krokodillen- of slangenhuid. Tot op de dag vandaag worden de huiden van dieren nog steeds gebruikt om kleding, banken en schoenen te voorzien van een leren laagje. Beetje gruwelijk, vind je niet? 🤷🏼‍♂️

Het idee om een artikel te schrijven met alternatieven voor leer ontstond een paar dagen geleden. De wekker ging, ik stapte uit bed en deed mijn broek aan en een riem om. Een gangbaar ochtendritueel voor de meesten van ons verwacht ik zo. Alleen dit keer vroeg ik me af waarom ik eigenlijk nog een echte leren riem had. Zonde om weg te doen, ik heb deze tenslotte al jaren.

Het heeft me echter wel aan het denken gezet. Waar ik bij andere kledingstukken en interieur spullen (meubels, accessoires, etc.) al wel ben gestopt met het kopen van echt leer, zal ik bij het kopen van een nieuwe riem hier ook zeker bij nadenken. De vraag is alleen: wat zijn goede alternatieven voor leer?

In dit artikel laat ik je graag 5 alternatieven zijn. Er is tegenwoordig zoveel goed kunstleer beschikbaar, dat er graag een paar met je deel. Niet van (echt) leer te onderscheiden en allemaal vegan.

Nog even kort over leer van dierenhuiden. Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen om hier voor te kiezen?

Voordelen van leer:

 • Leer heeft een lange houdbaarheidsdatum – de kwaliteit is goed en dus gaat een leren jas, bank of een leren paar schoenen lang mee. Mits je het wel een beetje onderhoudt uiteraard.
 • Leer heeft als voordeel dat het weinig tot geen lichaamsgeuren opneemt.

Nadelen van leer:

 • Leer kan best prijzig zijn. Zeker als je een leren bank vergelijkt met een stoffen bank. Vegan leer is in veel gevallen vaak een stuk goedkoper dan leer van een dierenhuid.
 • Het dierenwelzijn is een dingetje. Wetende dat je rondloopt in leren schoenen, daar zou ik zelf niet zo blij van worden. Zeker als je weet hoe dieren soms behandeld worden bij de slacht.

Goed. Terug naar de alternatieven voor leer. Hieronder vind je de 5 alternatieven die ik heb gevonden. ⤵️🐮

1. Pleather

Pleather is de afkorting voor plastic leather – oftewel leer gemaakt van plastic. Pleather is in de modewereld in de jaren ’70 ontstaan als reactie dat het model op de catwalk te arm zou zijn om het geld uit te geven aan echt leer. Tegenwoordig geven steeds meer mensen de voorkeur aan pleather, met als voornaamste reden om geen dierenleed meer te willen veroorzaken.

Bijkomende voordelen van pleather: het is een stuk goedkoper dan echt leer (tot zo’n 3 keer) en het plastic leer ademt, dus het is goed te dragen als het warm weer is.

Daar word je toch blij van.

2. Fruitleer

Leer gemaakt van de bladen van ananas, de schil van een sinaasappel of van een banaan. Het kan tegenwoordig allemaal. In Rotterdam zit een bedrijf dat van overgebleven fruit op de markt leer maakt. Inmiddels zijn zij niet meer de enige. Over de hele wereld ontstaan er bedrijven die zich richten op het maken van fruitleer.

Banaan, ananas, sinaasappel – kom maar op met al die toffe alternatieven voor leer! 🍌🍍🍊

3. Leer van kurk

Eén van de andere alternatieven voor leer is om leer van kurk te maken. Leer van kurk is zacht, staat bekend om de hoge kwaliteit en natuurlijk om het feit dat het vegan leer is.

Nog een aantal voordelen: kurk is waterbestendig, het is een licht materiaal en het gaat lang mee. Heel lang, mits je er natuurlijk goed voor zorgt.

4. Leer gemaakt van zeewier

Een andere vorm van leer is om dit te maken van zeewier. Het staat volgens mij nog wel in de kinderschoenen, maar ik keek dit filmpje op YouTube en was erg onder de indruk. Deze kunstenaar heeft onder andere een lampenkap en de cover van zijn notitieboek gemaakt van leer van zeewier.

Deze vorm van leer is nog niet 100% waterdicht is, maar in de toekomst zou hij ook graag een waterdichte jas van zeewier willen maken. Geweldig toch!

5. PVC leer

Een ander niet-dierlijk alternatief voor leer is door dit te maken van PVC. PVC-leer (ook wel polyvinylchloride genoemd) was het eerste type kunstleer dat in de jaren ’20 werd gemaakt.

Er zijn sinds die tijd de nodige aanpassingen gedaan om de kwaliteit van deze soort kunstleer te verbeteren. PVC-leer is makkelijk te reinigen, is niet absorberend en biedt de nodig vlekbestendigheid. Ideaal als je iets op de bank hebt laten vallen.

Bovendien vervaagt leer van PVC inmiddels langzamer van kleur – zelfs na een lange blootstelling aan zonlicht.


Dit zijn een aantal alternatieven die ik heb gevonden om echt leer te vervangen voor een vegan variant. Heb jij nog tips, aanvullingen of ideeën? Laat dit zeker weten in een reactie hieronder!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 AnnA

  Hoi Billy
  Inderdaad heel fijn al die varianten op leer! Leer van ananasbladeren ken ik,daar heb ik een paar schoenen van,zien er mooi uit en lopen heerlijk! De andere fruit-leersoorten heb ik pas geleden gezien op een expo en zagen er ook goed uit.
  Wat ik heb op te merken over jouw lijstje is de pleather,leer van plastic,dit vind ik gezien ons plastic overschot en alle problemen van dien géén goed idee! Zo ook de Pvc variant,daarvan vraag ik me ook af of dat milieubewust is!
  Groet AnnA

 2. 🐐 Ron

  Hey Billy,

  Dank je voor je lijstje. Heel toevallig had ik het zondagmiddag met iemand over het gebruik van leren schoenen. Hij eet veganistisch maar had nog geen alternatief gevonden voor nette leren schoenen. Voor zijn werk had hij deze nu en dan toch nodig. In de zomer zou je nog met linnen schoenen “wegkomen” maar in de koudere periodes is dat geen optie. Weet jij of en waar je nette schoenen kunt kopen van een ander materiaal dan dierlijk leer?
  Dank je! 😃

 3. 🐐 Cactusleer

  Hoi Ron,
  online zijn er al wel mogelijkheden voor schoenen die gemaakt zijn van cactusleer.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate