Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Badkamer schoonmaken – van bah­kamer naar badkamer

De badkamer is meestal niet zo groot en heeft als doel onszelf schoon te houden - dan moet de basis zelf natuurlijk ook schoon zijn en blijven. Last van kalk, zeepresten en viezigheid in je badkamer? Zo maak je van je stinkende bah­kamer een blinkende badkamer.

🐐 Dit artikel is geschreven door Kérima.

Plakjam handen wassen in de badkamer

Die badkamer wordt niet vanzelf vies. Stel je maakt hem schoon, trekt de deur achter je dicht, na een week weer open en het blinkt er nog. Maar ja – dat is theorie.

Nu de praktijk. Je maakt de badkamer schoon. Alle gezinsleden maken er gebruik van (bij ons dus 5) en na een week vraag je je af hoeveel rugbyteams er wel niet zichzelf van modder hebben ontdaan in de douche en hoeveel kinderen er wel niet plakjam van hun handen hebben gewassen.

Een badkamer wordt niet vanzelf vies – het is het gebruik wat het vies maakt.

Dè tip om een blinkende wasbak weer blinkend te houden? Vooral veel bijhouden (Clean As You Go is een makkelijke manier). Iedere dag het liefst even met een doekje erover en het kan er weer tegen voor een dag.

Af en toe laten blijken aan medebewoners hoe fijn je een schone badkamer vindt. Iedereen uitleggen waar je een doekje hebt neergelegd voor het geval dat er iets wordt geknoeid en grote kans dat dat doekje dan wordt gebruikt om het ook blinkend te houden.

Zorg dragen voor een rommelige vieze omgeving kan als grote opgave worden ervaren. Zorg dragen voor iets waar zorg voor is gedragen wordt een automatisme.

Dus tussendoor bijhouden en eens per week of twee weken de grote badkamer schoonmaak.

Badkamer schoonmaken - van bah­kamer naar een badkamer

Badkamertegels schoonmaken

Meng in een lege spuitbus 3 eetlepels vloeibare zwarte zeep en water. Voeg daar eventueel nog 20 druppels olie naar keuze aan toe – bijvoorbeeld citroen, eucalyptus of lavendel.

Met dit schoonmaakmiddel en een doekje blinken de tegels in je badkamer en ruikt het alvast lekker fris.

Op zoek naar meer tips? ➡️ Badkamertegels schoonmaken in korte tijd

Wasbak en bad schoonmaken

Met de spuitbus van de tegels kun je net zo goed even meteen de wasbak poetsen en het bad mocht je die hebben. Laat de spuitbus ook meteen ter plekke staan. Zo staat hij binnen handbereik voor de mede­ badkamer­ gebruikers.

Soms doet een scrubbeurt goed aan het badkamer meubilair. Om zelf een verwennende scrubpasta te maken:

 • 1 eetlepel vloeibare zwarte zeep
 • Een half kopje kalkpoeder
 • Een paar druppeltjes essentiële olie die het een lekkere geur geven en dat tevens als natuurlijk conserveermiddel werkt.

Meng dit goed door elkaar met eventueel een klein beetje meer zeep. Het moet een crèmige pasta worden en het is klaar voor gebruik.

Laat eventueel 3 dagen in de zon liggen, zodat het een harde schoonmaak steen wordt (ik heb die steen gewoon in de winkel gekocht – ook lekker makkelijk). Even met een vochtig doekje erover en poetsen maar.

Kraan en douchekop schoonmaken

Dat hardnekkige kalk op de douchekop dat steeds maar terug komt. Kun je de onderdelen losschroeven? Leg het dan een nacht in azijnwater (half azijn, half water). Voor de delen die er niet af kunnen, vul je een zak met azijn en hang die eromheen, zo dat de kraan ondergedompeld in de zak is. De volgende ochtend met koud water goed schoonspoelen.

Is de kalkversiering hierna nog steeds aanwezig, dan kan citroenzuur een uitkomst bieden. Vier eetlepels citroenzuurpoeder oplossen in één liter lauw water en hetzelfde herhalen.

Let wel op: citroenzuur is zeer bijtend – handschoenen verplicht en vooraf goed informeren of de badkamer materialen geschikt zijn om schoon te worden met citroenzuur. Aluminium, marmer en émaille bijvoorbeeld helemaal niet.

Kalk en zeepresten van douchewand

Ook op de douchewand weer die kalk­ en zeepresten. Vul een spuitfles met 1/3 alcoholazijn en 2/3 water. Doe ervaring op en leer ervan. De verhoudingen liggen aan de hardheid van het water ter plaatse. Het kan ook dat er meer azijn nodig is en dus minder water. Een andere tip is het mengsel (of puur) even te verwarmen, dat verhoogd de werkzaamheid van de azijn. Voor het bijhouden moet dit voldoende zijn.

Toch wat achterstallig schoonmaakonderhoud? Dan kan de citroenzuur je weer helpen. Twee eetlepels citroenzuur-poeder oplossen in één liter warm water.

Let weer op: ook hier weer handschoenen bij dragen een vooraf goed jezelf informeren of de materialen tegen het bijtende citroenzuur kunnen.

Om langer te genieten van het uitzicht door de douchewand: balsem de douchewand met een doekje en de schoonmaakpasta er overheen. Dat kost waarschijnlijk 5 minuten extra, maar het maakt het bijhouden ook zovéél makkelijker.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Sarah

  Bedankt voor de tips, ga zeker aantal toepassen.
  Vraagje, wat zijn de voordelen van zwarte zeep t.o.v. groene zeep?
  Groetjes Sarah

 2. 🐐 leukegeit

  Graag gedaan Sarah! Voor zover wij weten hebben groene en zwarte zeep dezelfde goede eigenschappen. Zwarte zeep is gemaakt van olijfolie en groene zeep van goedkopere plantaardige oliën. In Nederland en België is zwarte zeep wat lastiger verkrijgbaar, maar groene zeep bijna in iedere winkel. Gebruik dus gerust groene zeep hoor in plaats van zwarte zeep. 🙂

 3. 🐐 Daniella

  Onze badkamer bevat travertin marmer en blauwe steen. Veel middeltjes zijn daar vaak niet bruikbaar, maar groene of zwarte zeep en blanc de meudon klinken niet bijtend? Klopt dat? Zouden die middeltjes ok zijn?

 4. 🐐 ank

  Hoe reinig je verkleurde witte voegen? Ik heb al van alles geprobeerd maar niets helpt. Vooral in het douche gedeelte speelt dit. Daar zijn ze wat oranje achtig terwijl we deze altijd droog maken na iedere douche beurt.

 5. 🐐 marian

  een geweldig middel hiervoor is Dusty van de wibra de gele flacon.
  Daar kun je zoveel dingen goed schoon mee krijgen. Behalve geverfd hout.
  Ik heb dit recent gebruikt in een oude badkamer. Het frist er echt van op.
  Alleen als er gevoegd is met iets van siliconen erin en erg geel is dat gaat niet weg. Dat is vaak in de naden en de vloer is ook met waterdicht voegsel bewerkt.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate