Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Besparen op gas en elektriciteit – 9 verbruik-bespaar-tips

Door een aantal aanpassingen te doen in je dagelijkse leven kun je behoorlijk besparen op de kosten van gas en elektriciteit. Je draagt niet alleen je steentje bij aan de wereld, maar het spekt ook je bankrekening. Lees hieronder hoe je kunt besparen op gas en elektriciteit in huis.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Door minder gas en elektriciteit te verbruiken, verminder je je CO2 uitstoot enorm en bespaar je ook nog eens behoorlijk wat geld op je gas en elektriciteitskosten. Ga daarom snel aan de slag met onderstaande tips!

 • Draai geen halve wasjes in zowel de wasmachine als de vaatwasser. Zorg dat wasmachine en vaatwasser altijd goed gevuld zijn voordat je ze aanzet. Bedenk eens hoe vaak je één van de twee weleens aanzet, terwijl er eigenlijk nog wel iets bij had gekund.
 • Apparaten in stand-by mode zoals tv’s, computers, printers etc. blijven stroom gebruiken. Zet deze apparaten voor zover mogelijk altijd uit na gebruik. Hang alle multimedia apparaten aan één stekkerblok, waarmee je gemakkelijk met een druk op de knap alle apparaten uitzet.
 • Zet overdag geen lichten aan en probeer het zo veel mogelijk te vermijden. Deel je huis zo in dat je favoriete leesplekje en je bureau in de buurt staan waar genoeg daglicht komt. Dit voorkomt dat je sneller overdag een lampje aan hoeft te zetten.
 • Heb je een boiler? Schakel dan een tijdklok hierop op de tijden dat je warm water nodig hebt, zoals als je ‘s ochtends wakker wordt en voor etenstijd.
 • Kook rijst op een goedkopere en makkelijke manier. Het is heel simpel om rijst te koken op deze manier. Hiermee bespaar je een hoop gas (of elektriciteit).
 • Vervang gloei- en spaarlampen voor LED-lampen (lees ook ons eerdere artikel over LED lampen).
 • Kies voor electronica met een zuinig A-label. Hoewel de investering meestal iets hoger is, verdient het zich uiteindelijk dubbel en dwars terug.
 • Ontdooi je vriezer regelmatig en zet je koelkast een paar standen lager. Van de lagere stand in je koelkast merk je echt niks en door je vriezer regelmatig te ontdooien, voorkom je ijsvorming en dus een hogere stroomrekening.
 • Doe altijd de deksel op de pan als je iets aan het koken bent op het gasfornuis. En ja – ook bij het koken van een eitje. Niet alleen zorgt het ervoor dat het water eerder aan de kook komt, er wordt ook geen onnodige energie meer verspild.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Sander

  Nog een paar tips:

  Zorg dat je eieren kookt in zo min mogelijk water – gebruik de kleinste pan, zet de eieren net onder water.

  Ontlucht je radiatoren regelmatig.

  Breng isolatie aan rond de leidingen van warm water.

  Indien je elektrisch kookt (wat sowieso al een veel duurdere vorm van koken is dan gas) geeft je kooktoestel lang nadat je de pit hebt uitgedraaid nog warmte af. Deze warmte kun je benutten door zodra je gerecht kookt de pit uit te draaien. Je kookt dan makkelijk nog 5 minuten door. In combinatie met de “nieuwe” manier van rijst koken, die ook voor veel andere zetmeel-producten werkt, kun je op die manier tegen een fractie van de normale kosten je eten bereiden.

 2. 🐐 Pascha

  Als ik eieren kook doe ik water en eieren in de pan. Zet het gas aan en als de eieren een minuutje gekookt hebben draai ik het gas uit en wacht een minuut of 8, (meestal vergeet ik te kijken) Het resultaat is hard gekookte eieren met minder energie verbruik. Voor zacht gekookte zul je even moeten kijken hoe lang het duurt voordat ze ” perfect” zijn.

 3. 🐐 NM de Groo

  Was je eitje, doe hem in de waterkoker en zet tegelijkertijd je kopje thee 😉

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate