Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

4x Thuis moeder natuur (& geld) besparen

Het klink vaak wat poëtisch om te zeggen, maar jouw steentje draagt echt bij aan een schonere wereld. Bekijk onze 4 tips om moeder natuur en je bankrekening een handje te helpen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

1. Stand-by kost stroom en geld – stekkerblok

Bijna iedereen denkt dat als je je televisie op de powerknop hebt uitgedrukt, dat je dan geen stroom meer verbruikt. Maar heb je al eens naar dat rode lampje gekeken? Of voelt de transformator van je kruimeldief wat warm aan? Dan verbruikt het apparaat dus nog gewoon stroom. Wist je dat het stand-by laten staan van apparaten een gemiddeld huishouden jaarlijks tussen de 75 en 100 euro kost?

Een handige methode is om een stekkerblok met aan-uit knop te gebruiken en hier al deze apparaten (tv, radio, Playstation, etc.) op aan te sluiten. ‘s Avonds voordat je naar bed gaat hoef je alleen maar deze rode knop van je stekkerblok uit te zetten.

2. Stop met het gebruiken van wasverzachter

Wat ruikt je frisse was weer goed met wasverzachter als je deze uit de wasmachine haalt. Wist je dat wasverzachter niet helpt bij het wassen zelf, maar dat het zich juist tegen de kalk afzet, waardoor wasverzachter de vezels op de kleding zachter en voller maakt (donzig gevoel). Het nadelige effect van het gebruik van een wasverzachter is dat sommige geurstoffen hierin slecht afbreekbaar en slecht voor het water zijn.

Een handige oplossing om geen wasverzachter meer te hoeven gebruiken is om de wasverzachter te vervangen voor schoonmaakazijn. Hang de was direct na de wasbeurt buiten in de wind op en laat de wind je was lekker droog wapperen. Zo verklein je de kans dat kalk een hard laagje begint te vormen op de kleding en je was wordt nog lekker fris ook. Zo bespaar je ook nog eens een paar tientjes per jaar op de wasverzachter.

3. Doe je gordijnen dicht en sluit tochtgaten

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar je kunt enorm veel energie en geld besparen door wat eerder je gordijnen te sluiten in de winter en kieren en tochtgaten te dichten. Ongeveer 20% van de warmte verdwijnt namelijk via dichte ramen van enkel glas.

Een ouderwetse methode om te testen of het ergens tocht is een brandende kaars voor bepaalde naden te houden. Gaat de vlam erg tekeer, dan heb je een grote kans dat je hier een tochtgat te pakken hebt.

4. Gebruik ouderwets(ch)e schoonmaakmiddelen

Schoonmaakmiddelen veroorzaken niet altijd veel milieuvervuiling, maar een onnodig gebruik ervan leidt tot verspilling van grondstoffen en schoon water.

In tv-reclames laten de fabrikanten je geloven dat het steeds vuiler wordt in je huis en je dus een krachtiger en meer desinfecterend middel nodig hebt om dit stuk chaos tegen te gaan.

Gelukkig blijven veel mensen op websites, boeken en fora geloven in de werking van groene zeep. Groene zeep is een stuk milieuvriendelijker dan de hippe, krachtigere middelen en is voor bijna alle schoonmaakklusjes in huis te gebruiken. En schoonmaakazijn en het zuur van een citroen helpen ook goed tegen kalkaanslag.

Op deze manier blijft je schoonmaakkast een stuk leger, bespaar je jaarlijks een hoop geld door het gebruik van goedkopere middelen en help je wereld een beetje schoner te blijven.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

10 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 SuperWoman

    Mensen die geen wasverzachter kunnen of willen gebruiken; een scheut schoonmaakazijn doet precies het zelfde, je was wordt er heel zacht van en is nog goed voor de ontkalking van je wasmachine ook. Voor sommige helaas geen lekkere geur maar en zijn ook een heleboel mensen die juist allergisch zijn voor parfum en dan is azijn een uitkomst, je ruikt er trouwens niets van. Succes!

  2. 🐐 Karin Van Rijssen

    Ik heb vaak geprobeerd geen wasverzachter te gebruiken met als resultaat erg gekreukte was die dan gestreken moet worden,ikzelf statisch en maar niet te spreken van mijn haar ,mn broeken lang niet zo stretch als met wasverzachter dus vrij strak om de buik.Om die redenen gebruik ik toch een beetje wasverzachter.De tip van een scheutje azijn ken ik en heb ik maanden geprobeerd in het verleden maar de vage geur van azijn was niet fijn en mn kleren bleven hard en statisch….

  3. 🐐 Noukie

    Hallo,

    Ik gebruik sinds de komst van onze dochter geen wasverzachter meer, maar een superfijn wasmiddel. Wat ik overigens in Duitsland bij de DM (Drogist) koop. Je was blijft heerlijk zacht en ruikt toch echt alsof je een wasverzachter gebruikt. Het is van het merk Spee – gemaakt door Henkel.
    (misschien heeft iemand er iets aan)

  4. 🐐 vroon

    Als je perse niet zonder wasverzachter kan/wilt, dan is er van bijvoorbeeld Ecover of Neutral ecologische wasverzachter. Geen schade aan het milieu en niet slecht voor de mens.

  5. 🐐 Mirjan

    Tip: Maak je tochtstoppers om de tochtgaten dicht te stoppen zelf! Knip hiervoor de broekspijpen van een oude spijkerbroek af, stop deze vol met ander oud linnengoed en kleding, naai deze dicht en je hebt een home made tochtstoppr. De echte crea beas onder ons kunnen ’em misschien nog wat opleuken, maar ook zonder opleuken voldoet ‘ie prima.

  6. 🐐 marjet

    Wist je dat het goedkoopste schoonmaakmiddel voor spiegels en ramen heel eenvoudig is? Thee! Koop de goedkoopste theezakjes die je kunt vinden. Zet thee zoals je gewend bent en laat het afkoelen, gooi de thee in een spuitfles en ga lekker aan de slag. Het looizuur in de thee lost vet, vliegenpoep en alle overige vuil op. Navegen met een krant en je hebt streeploze ramen en spiegels. SUCCES!

  7. 🐐 Tina

    Er is tegenwoordig zelfs azijn met een luchtje.. Citroen, lavendel en eucalyptus… is niet heel sterk, maar haalt wel iets van het zurige weg als je de was uit de machine haalt. Als je was trouwens droog is ruik je niks meer van het zurige van de azijn.

  8. 🐐 RF

    Ik gebruik nooit wasverzachter, maar gebruik heel weinig waspoeder. Dat helpt om te voorkomen dat je wasgoed zo hard en stijf wordt. Ik gebruik de droger alleen in de winter of als het regent, de was droogt gewoon op een rekje en bij goed weer buiten. Trouwens, als je was in de droger doet, kun je beter geen wasverzachter gebruiken, dit tast de sensoren van je droger aan.

  9. 🐐 Branwen

    Goede tip om de tochtgaten te sluiten. Dan niet vergeten om te ventileren om het wel gezond te houden. 🙂

  10. 🐐 Jessie

    Wat echt heel energie zuinig is voor jezelf, het milieu en de (af)was? Hoorde ik van een vriendin die enorm moest besparen. Afwas afspoelen met koud water, in een wasbakje zetten en eenmaal in de week of als het bakje vol is met een paar druppeltjes afwasmiddel afwassen en de vaat oplaten drogen. Vijf minuten tijd kost dit! Spaart je eigen energie, spaart energie en bijna geen vuile theedoeken. In twee minuten zet je de vaat weer in de kast. In het lege afwasbakje doe ikzelf schoon heet water en dompel de vaat nog na. Dit water is nog super schoon dus gebruik ik dit om overal kleine vlekjes weg te poetsen en tot slot de vloer mee te doen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate