Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Bijen in de natuur – waarom het redden van de bijen belangrijk is

Hoewel het officieel zomer is, hebben we daar in Nederland nog weinig van gemerkt. Wat snakken we naar wat zon en luchtige kleding. De zon en haar warmte is fijn, maar brengt ook minder leuke dingen met zich mee. Wat dacht je van al dat zweet en: die zoemende bijen! Ze zitten in je drankje, vliegen rondjes boven je hoofd of ze steken je. Ja, zo op het eerste gezicht lijkt de bij een vervelend insect. Maar, na het lezen van onderstaande weetjes denk je daar misschien wel anders over.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Zonder bijen geen eten

Wat veel mensen niet weten, is dat zo’n 52% van de producten die in de supermarkt liggen mede mogelijk gemaakt worden door bijen. Meer dan de helft van de producten is dus afkomstig van planten die afhankelijk zijn van bestuiving door bijen. Als we die bijen toch niet hadden..

2. De goede werking van bijenhoning

Naast de producten die tot stand komen door het bestuivingproces, is het bekendste product wat bijen afleveren natuurlijk hun heerlijke honing. Naast de lekkere smaak is honing ook gezond voor je. Zo voedt honing de huid en heeft het middel een kalmerende werking.

Ook voor de binnenkant van je lichaam is honing heel erg gezond. Zo zorgen de natuurlijke suikers voor meer energie, versterkt honing je immuunsysteem door de anti-oxidanten en het heeft een antibacteriële werking. Let bij het kopen van honing wel op de afkomst en de samenstelling. Een niet-biologische honing is vaak gemengd met suiker en dat maakt de honing natuurlijk minder gezond.

Save the beeeeeesss

Het gaat slecht met de bijen in Nederland. Er gaan veel bijen dood en er komen weinig nieuwe bijen voor in de plaats. Het voedingspatroon van de bij is heel gevarieerd met verschillende bloemen en planten. Omdat de landbouw in Nederland steeds minder gevarieerd is, komen de bijen in de problemen waardoor ze minder gaan bestuiven. Dit is dan weer van invloed op de producten die wij in de supermarkt kopen, want zoals verteld helpt dit insect bij 52% van het supermarktassortiment mee.

Het is dus belangrijk dat bijen genoeg verschillende bloemen en planten hebben om van te leven. Daarnaast moeten landbouwers zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruiken, waardoor de beestjes niet vergiftigd worden. Milieuorganisatie GreenPeace is een petitie gestart, die je hier kan tekenen: www.reddebijen.nl

Draag je eigen hotelletje bij

Hopelijk denk je de volgende keer beter na, voordat je met de vliegenmepper achter dit zoemende insect aangaat. Bijen zijn belangrijk voor ons, en zeker voor de natuur. Er zijn speciale bijenkastjes op de markt, waar ze hun eigen huisje kunnen bouwen (zoals dit insectenhotel). Zo heb jij er geen last van, maar draag je wel bij aan een goed ecosysteem in Nederland.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Elfi

    Zo is ‘t; red de bijtjes! Ik heb net de petitie getekend 🙂 Alle beetjes (bijtjes) helpen…

  2. 🐐 Ezzie

    Red de bij!!!!!!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate