Wil je stappen zetten om milieubewuster te leven? Dan gaan deze ideeën je helpen om nét even een stapje verder te gaan. Hoe klein of hoe groot je ook wilt beginnen - de stappen zijn makkelijk uit te voeren en hebben direct resultaat.
Wat houdt een duurzaam leven voor jou in?
De motivatie om te bewegen richting een duurzaam leven is voor iedereen anders. De één wil zich inzetten tegen verdere opwarming van de aarde (en dus moet de CO2-uitstoot verder teruggedrongen worden). De ander wil graag uit de rat-race stappen van meer werken, meer verdienen, meer kopen.
En een andere groep kan het niet meer verkroppen om bij te dragen aan al het dierenleed in de veehouderij en wil hierom heel milieubewust stoppen met het eten van dierlijke producten. Vaak wordt over het hoofd gezien dat de zuivelindustrie nogal belastend is voor het milieu, net als de vleesindustrie.
Op leukegeit.nl verschijnen met regelmaat artikelen over duurzaam leven. Zo schreef ik onlangs een artikel waarom ik vegetarisch ben gaan eten (inmiddels zo goed als plantaardig) met als voornaamste reden dat je alleen als vegetariër al 727 dierenlevens in je leven kan redden. 🐮
Misschien zet jij je al in voor het milieu of wil je nét nog even wat meer doen. Wat je motivatie ook is – je kunt heel eenvoudig stappen zetten om milieubewuster te leven.
Onderstaande stappen zijn makkelijk uit te voeren en het zijn stappen geworden die je écht vandaag nog kunt zetten of kunt uitproberen. Daar gaan we.
1. Maak rommel in je tuin
Het gaat niet goed met de bijen en andere insecten in het land. Maak daarom een hoekje in de tuin waar insecten lekker hun gang kunnen gaan. Wil je graag meer insecten ondersteunen in de tuin? Zet dan planten neer waar ze graag op afkomen. Zo komen bijen graag af op planten als een campanula, crocus en de nodige keukenkruiden (zoals tijm en rozemarijn).
Jij blij, milieu blij en de bij blij. Wat wil je nog meer?
Heb je niet zoveel plek in de tuin? Laat dan gewoon een klein hoekje in de tuin versloffen. Een stapeltje takken en bladeren is voldoende om meer ruimte te geven aan deze nuttige beestjes. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je geen gif gebruikt. 🐝
2. Vervang een favoriet dierlijk product voor plantaardige
Kies er eens voor om een dierlijk product te vervangen voor een plantaardige variant. Plantaardige producten zijn vaak een stuk duurzamer voor het milieu. Er komt ook geen dierenleed aan te pas. Ook is er meestal heel wat minder land nodig om een plantaardige variant te produceren. Voor het verbouwen van veevoer -zoals mais, soja en gras- is namelijk veel land nodig (wordt ook wel hidden soy genoemd). Een verschuiving naar plantaardige voeding helpt daarnaast mee aan een lagere uitstoot van broeikasgassen.
Naast de uitstoot van broeikasgassen en de hoeveelheid landbouwgrond die nodig is bij de productie wordt bij dierlijke producten ook ontzettend veel water verbruikt. Zo luidde de titel van een artikel in het NRC: “Een dag zonder rundvlees bespaart evenveel water als een maand niet douchen”.
Op de website van het Voedingscentrum kun je lezen hoeveel water er verbruikt wordt per product. Zo zie je dat voor 100 gram kaas wel 510 liter water nodig is, terwijl dit voor een komkommer bijvoorbeeld 35 liter is en voor een tomaat 20 liter.
Zoals ik eerder al aangaf wordt vaak over het hoofd gezien dat niet alleen vlees uit de vee-industrie belastend is voor het milieu, maar dat de zuivelindustrie ook een behoorlijke impact op het milieu heeft (zoals het voorbeeld net met de kaas).
Bij een veehouderij komt CO2 vrij bij het energieverbruik, maar uit de mest van de koe komen ook de broeikasgassen methaan en lachgas vrij, ook wel CO2 equivalenten (CO2eq) genoemd*.
Een goed idee is dan ook om kleine stapjes te zetten naar een meer plantaardig eetpatroon – zoals met het vervangen van je roomboter. Dit is één van de meest schadelijke producten binnen de zuivelindustrie. Voor een kilo vlees van een melkveekoe is 19 kilo plantaardig veevoer nodig. Voor de productie van 1 kilo roomboter is zelfs 25 liter melk nodig.
Plantaardige variaties
Veel mensen zijn gek op een laagje roomboter op hun boterham vanwege de smaak en textuur. Als je graag ‘boter’ op brood eet kun je de roomboter eens aan de kant zetten en kiezen voor een vegan variant, zoals Becel Original, deze is, net als de meeste andere Becel producten, 100% plantaardig.
Als je bent als de meeste mensen dan heb je een aantal dierlijke producten in je koelkast. Melk, vleeswaren, kaas, (room)boter, eieren, etc. Je kunt ze één voor één veranderen in plantaardige varianten. Plantaardige drank en gezellige bonenburgers zijn overal te vinden. En zelf gebruik ik Becel 100% plantaardige spread. Dat maakt mijn beschuit met plantaardige hagelslag helemaal diervriendelijk en een stuk duurzamer.
Het is natuurlijk helemaal aan jou om te bepalen of je een product als deze wel of niet wilt gebruiken. Maar als je een kleine stap wilt zetten of als je altijd al een plantaardige variant kocht, dan denk ik dat een product als Becel mooi is meegenomen, met een grotere impact dan je denkt.
Veel mensen associëren margarine met een chemisch goedje dat in fabrieken wordt gemaakt, maar dat is nogal achterhaalde informatie. Ook komen er al lang geen transvetten meer voor in margarine. Je kunt deze plantaardige spread ook eens zelf maken met ingrediënten die allemaal verkrijgbaar zijn in de supermarkt. Dus zo chemisch lijkt me dit ‘goedje’ nou ook weer niet.
Mijn favoriet op brood: de varianten met Kokos- en amandelolie en Extra vierge olijfolie en basilicumolie. Deze twee spreads van Becel zijn plantaardig en bevatten een hoger percentage oliën dan reguliere margarines in de supermarkt. Daarnaast zijn ze ook prima geschikt om mee te koken of bakken. 👨🏼🍳
3. Maak een DIY afvalstation
Yep. Je leest het goed. Maak thuis je eigen afvalstation. Door te beginnen met het scheiden van je afval (of door nog meer te gaan scheiden) spaar je veel grondstoffen uit die anders op één hoop zouden worden verbrand.
Het kost je weinig tijd en je bereikt er direct veel resultaat mee. Om te beginnen heb je alleen wat lege bakken of zakken nodig.
Hoe ga je te werk?
- Kies een geschikte locatie in je keuken om afval te gaan scheiden
- Zet 4 bakken (of meer) neer waar je je afval gescheiden kunt aanbieden – ik heb een bak voor PMD, GFT, papier en restafval. In de schuur staat nog een tas voor glas en een bak voor klein chemisch afval (KCA).
- Is een bak vol? Breng het dan naar de container in de wijk (of naar de milieustraat) waar je het kunt legen.
- Klaar.
Bijna 80% van al ons afval kan worden hergebruikt. Vind je het een gedoe om in één keer al je afval te gaan sorteren? Begin dan klein en begin met één type – bijvoorbeeld GFT.
4. Spendeer een lui avondje op de bank
Ik ben fan van het programma Tegenlicht op NPO2. Laatst zag ik een uitzending met als titel: ‘Worsteling van de Groenmens’. Het ging over dat we inmiddels allemaal wel weten welke schade we veroorzaken aan het klimaat, door dierlijke producten te eten, het kopen van spullen en doordat we allemaal massaal het vliegtuig nemen voor een korte citytrip.
De laatste tijd word ik me steeds bewuster wat de impact van vliegen heeft op het klimaat. Ik ben nog geen planetariër pur sang (zoals De Correspondent het noemt als je vanwege de klimaatschade van de luchtvaart voortaan liever over land reist), maar bewustwording is het begin.
En dat geldt eigenlijk met alles – of je nu gezonder of plantaardig wilt eten, door je bewust te zijn van deze keuze kom je al een heel eind. En door het kijken van documentaires raak ik in ieder geval geïnformeerder én geïnspireerder.
5. Een uurtje staren in een boek of achter een scherm
De laatste stap in dit rijtje is wel héél makkelijk. Plof vandaag eens lekker op de bank met een paar vegan kookboeken of -blogs. Struin in een uurtje kookblogs, kookboeken of YouTube af op zoek naar plantaardige recepten die je nu al doen watertanden. Schrijf alle recepten op en ga er deze week nog één van maken.
Vlees en zuivel eten is bij veel mensen de standaard, maar als je je een beetje verdiept in plantaardig koken dan kom je er achter dat er zoveel meer is. Zo kun je in de supermarkt tegenwoordig bijna overal een plantaardige variant van vinden – zoals die Becel 100% plantaardig. Ook raad ik je aan om eens te gaan experimenteren met tofu en tempeh. Je zult zien hoe lekker en makkelijk het is, mits je het op de juiste manier bereidt.
Of je vandaag nog een kleine of een grote stap zet: Alle tips zijn bedoeld om stap voor stap te bewegen naar een betere & plantaardige wereld.
Zoals je kunt lezen is dit artikel geschreven in samenwerking met Becel. Ik ben blij dat er steeds meer producten in de supermarkt liggen die plantaardig zijn – of worden aangepast door de fabrikant zodat ze plantaardig worden.
🐐 Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel.
Laten we elkaar inspireren en van elkaar leren – wat wil jij de komende tijd graag doen om milieubewuster te leven?
* Methaangas is een krachtig broeikasgas, omdat het een grote capaciteit heeft om de warmte in de atmosfeer vast te houden (één kilo methaan heeft hetzelfde effect op het milieu als 23-28 kilo CO2). Zo is bij een blok kaas van één kilo uit de winkel maarliefst 10 kilo CO2eq vrijgekomen. Bij bonen en peulvruchten is dit slechts 1 kilo CO2 eq. Zoals je ziet wordt bij de productie van kaas tien keer zoveel CO2 eq uitgestoten dan bij bonen en peulvruchten.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
18 leuke geiten 🐐🐐
Vorig jaar heb ik op mijn balkon een paar planten gezet waar bijen op af komen. Rommel heb ik liever niet op mijn balkon dus dan maar zo ook fijn. Morgen ga ik eens tempeh in huis halen dankjewel voor je tips.
Hoi Billy! Leuk artikel. Als vegetariër besparen we echt veel voor het milieu! Een puntje van kritiek…als ik gelijk had gezien dat dit artikel gesponsord is door Becel had ik me daar minder aan geërgerd.
Pas ook de Becel kokos en amandel geprobeerd en die is echt lekker. Lekker met hagelslag, ik ben alleen nog niet zover dat ik pure chocolade eet, maar zoals je zegt begin met kleine stapjes. 😉 Die uitzending van Tegenlicht ook gezien, helder verhaal.
Hoi Billy,In Becel zit wel palmvet😬en dat wil ik juist vermijden!!daarom was ik toch weer overgegaan naar roomboter,🤔ga maar weer eens opzoek naar een alternatief!!wist niet dat er zoveel melk voor nodig was!
Hi Linda, ja bizar hoeveel veel melk er nodig is voor roomboter. Vind ik ook!
Er wordt inderdaad een beetje palmolie gebruikt (om er een ‘vast’ product van te maken), maar het zijn voornamelijk oliën die gehaald worden uit de zaden van zonnebloemen, koolzaad en lijnzaad. Het kleine beetje palmolie dat gebruikt wordt heeft het RSPO-keurmerk, dit geeft aan dat het gebruik niet ten koste ging van natuurbossen en de leefomgeving van dieren. ✌🏻
Blij om te lezen dat ik goed bezig ben. Ik ben dus een planetarier ( mooi woord) en ik maak me veel zorgen over dat goedkope vliegen en ik ken mensen die aan de goedkope vluchten verslaafd zijn. Staat totaal niet in verhouding met de vervuiler betaald. Verder sinds 1/1 vegetariër na 10 jaar flexitarier te zijn geweest. Wel een groot zwak voor zuivel en kaas maar ben wel bezig te minderen en afval scheiden doe ik ook al jaren. Plus mijn tuin is een bende😩 vind het heel fijn die tips van je Billy!
Misschien zouden we ook een keer rekening kunnen houden met het koeienleed dat een pak melk oplevert… Koeien die verplicht kalfjes krijgen om melk te produceren. Een kalfje dat te snel wordt gescheiden van zijn of haar moeder en, als het geen ‘goede melkkoe’ zal gaan worden linea recta naar de slacht gaat. Stierkalfjes zijn zo goed als dood zodra ze geboren worden… 🙁 Koeien die met tientallen of honderden tegelijk in een mega-stal lopen, de hele dag op planken, waarbij een robot hun uitwerpselen door de planken onder de vloer veegt. Liggen in vieze zandbedjes. Af en toe naar buiten, supertriest. Misschien dat dat mensen een beetje motiveert om plantaardige drank te drinken, er zijn zoveel andere, lekkere dingen! 😀
Hoi Billy. Zinnig artikel, maar ik vind dat je wel érg veel reclame maakt voor Becel.
Dag Billy,
– welke vegan hagelslag gebruik jij? AH? Lidl?
– in aansluiting op Luna: je noemt 5x ‘Becel’ en 2x op ‘n foto. Fijner als je zo’n samenwerking in de aanvang noemt. Ik begrijp dat deze samenwerkingen er zijn, zie Becel ook bij bv Lisagoesvegan. Vraag me wel af waarom het vaak de merken van Unilever zijn en niet de merken uit de natuurvoedingswinkel. Dat zijn de merken die hun nek uitgestoken hebben toen duurzaam en vega nog niet in waren.
Hey Billy,
Ik eet praktisch vegetarisch,heb geen auto, dit jaar geen reis,dus echt staycation gehad, heerlijk! Alpro soya ipv melk,kaas en yoghurt eet ik nog wel. Ivbm de boter gebruik ik die van Bertolli, met olijfolie. Al weet ik niet of dat super ok is. Ik vind het possitief dat mensen bewust met voeding en groen leven bezig zijn,maar aan de andere kant verwacht ik van niemand dat hij zich schuldig voelt als vegetariër als die zin heeft op een dag na jaren geen vlees of vis voor bv eens kip. Wat ik belangrijk vind is de bewustwording. Ik bedoel maar: ik respecteer mensen als ze vlees eten en zij respecteren mijn keuze.En zo inspireer ik soms die mensen om bv ook iets veggie te bestellen. Maar natuurlijk mijn mening.
Hoi Jo, bedankt voor je reactie. Als ik hagelslag wil eten, dan haal ik meestal de pure hagelslag van AH in huis. 🙂
Becel is voor veel mensen een bekend merk en ik ben blij dat er grote merken zijn die zich richten op plantaardige producten. Zelf koop ik regelmatig producten bij een natuurvoedingswinkel, maar zo’n winkel is niet voor iedereen toegankelijk (te duur of niet in de buurt). Dat maakt het vaak lastiger om met een kleiner merk samen te werken.
Prima om gezond en milieubewust te leven, maar Becel hoort daar voor mij niet bij. Margarine is rijk aan het ontstekingsbevorderende omega 6 en daar krijgen we al teveel van binnen .Daarnaast zijn deze gehydrogeneerde vetten zwaar toxisch.Dus voortaan svp.geen reclame meer maken voor Becel.
Nog even een aanvulling op mijn vorige berichtje. Natuurlijk is er veel melk nodig voor roomboter, maar uit de rest wordt karnemelk gemaakt, dus het is niet zó negatief.
Hoi Kitty, bedankt voor je reacties! Ik heb het even nagevraagd, er wordt inderdaad karnemelk gemaakt van de boter-reststromen en het zou een stuk minder duurzaam zijn als er niets zou worden gedaan met de reststromen. Dat neemt niet weg dat boter minder duurzaam is om te maken dan een plantaardige margarine. 🙂
Op welk onderzoek doel je precies dat je aangeeft dat Omega 6 rijk ontstekingsbevorderend is? Van Becel heb ik te horen gekregen dat de World Health Organisation hier geen overtuigend bewijs voor heeft gevonden.
Hoi Billy, mooi artikel. Ik sluit me bij de meeste dingen wel aan maar net als Kitty ben ik niet akkoord dat Becel een betere botervervanger zou zijn. Dit product is idd een product en geen echt levensmiddel meer. Het heeft geen zin de wereld rondom ons minder te vervuilen door ons inwendig milieu wel te vervuilen met dingen die niet voor onze natuurlijke gezondheid geschikt zijn. Ook ons innerlijk milieu is een ecologisch systeem dat alleen goed functioneert bij verse, volwaardige en zo min mogelijk onbewerkte voeding. Wij zijn natuurwezens en voeden ons best met natuurlijke voeding. Mijn opleiding tot voedingsconsulente leerde mij het volgende: voed je met levensmiddelen en niet met voedingsproducten. Jammer voor Becel, maar past niet in een natuurlijke ecologische leefstijl. De wereld buiten ons is identiek aan de wereld binnen ons! Dus ook geen inwendige milieuvervuiling aub.
Vriendelijke groeten, Monique
Bovendien zijn Becel en al die margarines verpakt in plastic vlootjes. Ook niet ecologische hé? Misschien toch eens even nadenken of dit een juiste piste is. In Marokko bv. eten ze nooit boter of margarine bij de broodmaaltijd. Ze soppen het brood in olie. Hier kan je wel kiezen voor een maagdelijke olie die in donkere glazen flessen zijn verpakt. Er zijn tegenwoordig zoveel lekkere natuurlijke oliën.
Hopelijk heb je hier iets aan?
Groetjes,
Monique
Hallo Billy.
Jammer dat Becel lijkt te sponsoren daarmee wordt je overtuiging een beetje teniet gedaan in mijn ogen.
Ik heb het al vaker langs zien komen als vervanging van roomboter maar uk vindt het een kunstmatig product in een milieu onvriendelijke verpakking.
Wel ben ik erg enthousiast over je artikelen en lees ze graag. Ik leer er veel van! En vreng het ook in praktijk.
dat dat omega 6 ontstekingsbevorderend is zal wel weer zo’n griezelige paniekzaaier hebben beweerd, net zo iemand die beweerd heeft dat inentingen autisme veroorzaken. En krijg t er dan maar weer s uit.