In verband met coronacrisis: tijdelijk ruim 40% korting op mijn populaire online tempeh workshop. 🌱 Lees meer

18 redenen voor een brandschoon huis

Een schoon huis is prettig, maar waarom is een schoon huis belangrijk? Waarom werken we ons iedere week in het zweet om het hele huis weer aan kant te krijgen? Na dit artikel weet je waarom!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

 1. Een fris en schoon huis zorgt voor een fris gevoel: zowel letterlijk, als figuurlijk. Ga dus gauw aan de slag en maak je huisje weer spik en span.
 2. Met een schoon huis kun je onbezorgd visite, de buurvrouw of een monteur ontvangen. Genoeg reden om je huis altijd toonbaar te hebben.
 3. Een schoon huis is gezond – al dat stof adem je nu niet in, waardoor problemen met je longen worden vermeden. Vooral mensen en kinderen met een allergie voor huisstofmijt hebben baat bij een schoon, stofvrij huis.
 4. Een opgeruimd huis is veiliger – een gebroken been doordat je struikelt over rondslingerend speelgoed is zo gebeurd.
 5. Een schoon en opgeruimd huis is veel gezelliger om in te wonen. Al die troep leidt af van de gezellige sfeer en mooie inrichting in je huis. Hartstikke zonde.
 6. Niet alles wat je aanpakt is bedekt met een dikke laag stof, dat heeft toch ook zo z’n voordelen.
 7. Door op te ruimen ontdek je weer leuke woonaccessoires, verloren boeken en leuke t-shirts terug. En je vindt eindelijk dat leuke boek, die nagelvijl en de oplader van je tablet terug.
 8. Na een rondje schoonmaken, heb jij je calorieën voor deze week alweer verbrand. Zet een leuk muziekje op en ga aan de slag. Wedden dat je schoonmaken nog een beetje leuk gaat vinden?
 9. Door zelf schoon te maken, bespaar je een hoop geld. Een schoonmaakster is immers niet gratis en dat geld kun je veel beter besteden aan leuke dingen.
 10. De geur van een schoon huis is heel wat aangenamer dan de geur van een vieze, overvolle prullenbak (bah!).
 11. Door op te ruimen krijg je overzicht en zul je zien hoeveel pakjes rijst er nog in je keukenkastje staan. Jij bent de komende maanden verzekerd van een overdosis nasi schotels.
 12. Je vrienden en familie kunnen wel juichen als jij hebt opgeruimd. Zij kunnen lekker snuffelen tussen de dingen waar je afstand van hebt gedaan.
 13. Na een flinke opruimbeurt is je huis waarschijnlijk een stuk leger. Alle troep, gelezen tijdschriften en lege verpakkingen zijn plots verdwenen.
 14. Eten bereiden tussen je afgeknipte teennagels en losliggende haren is niet echt hygiënisch, daarom kun je het aanrecht maar beter een flinke poetsbeurt geven. Pak meteen even het fornuis mee. Een ontvetter is daarbij een handig schoonmaakmiddel.
 15. Door goed schoon te maken (en dit te blijven doen) wordt je huis een stuk minder aantrekkelijk voor ongedierte en véél aantrekkelijker voor jou en je gezin.
 16. Je bespaart energiekosten – Door je ramen te zemen, valt er meer licht naar binnen en kunnen de lampen uit. Logisch, toch?!
 17. Eindelijk kun je dat leuke truitje weer aan. Vergeet alleen niet om de was nog even te doen.
 18. Het gevoel na een schoonmaakbeurt is heerlijk. Je zit op de bank, kijkt de kamer rond en kunt trots zijn op je gedane werk. Een voldaan gevoel is fijn en zeker de moeite waard.

Kun je jezelf echt niet aan het schoonmaken krijgen?

uitstelgedragDan ben je toch echt aan het uitstellen. Minder uitstellen betekent dat je meer gedaan krijgt en meer discipline opbouwt. En het betekent dat je levenskwaliteit er een stuk op vooruit gaat.

Bekijk de praktische eCursus van onze zus soChicken om te ontdekken hoe je voorgoed van je uitstelgedrag af komt. Lees meer…

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 nienke

  deze is leuk!!! ik ga hem maar uitprinten en op het whiteboard hangen 🙂

 2. 🐐 Sascha

  Ik ben het alleen niet helemaal eens met de tip over zelf schoonmaken ipv dit uitbesteden. Zelf vind ik een schoonmaker inhuren een zeer goede investering. Ja het kost geld, dus zeker niet voor iedereen geschikt. maar als je het geld hebt zou ik het wel aanraden. Ten eerste is 1 keer in de week schoonmaken over het algemeen niet voldoende, dagelijkse taken blijven, evenals het opruimen en grotere taken. Het is dus een verlichting van de dagelijkse last. Dat is fijn voor jezelf, fijn voor je relatie (schoonmaken is voor veel mensen echt een veroorzaker van veel ruzies), fijn voor je gezin want er blijf meer tijd over voor andere dingen en fijn voor de schoonmaker die meer werk en dus inkomsten heeft. Daarnaast is het een hele goede stok achter de deur: de dag voor de schoonmaker ruimt iedereen op en zorgen we dat alle overbodige spullen weg gaan opdat de schoonmaker ook makkelijk kan schoonmaken.

 3. 🐐 Wendy

  “Vooral mensen en kinderen met huisstofmijt hebben baat bij een schoon, stofvrij huis”
  Ik ga er vanuit dat je huisstofmijtallergie bedoelt 😉

 4. 🐐 vroon

  Ook toen ik fulltime werkte gebruikte ik de clean as you go methode. Alles wat je gebruikt hebt schoon wegzetten en tussen de bedrijven door (tijdens reclame, wachten op de waterkoker ed.) kleine klusjes doen en b,v, was in wasmachine of droger of vouwen. Je huis blijft dan door de week huishoudelijk schoon. Op koopavond op weg naar huis de wekelijkse boodschappen meenemen (va ntevoren lijstje maken en menu plannen) zodat je de rest van de week geen boodschappen hoeft te doen en op zaterdag vooruit koken (b.v.quiche, soep, pastasaus, stoofschotel) voor de werkweek en dit koelen of invriezen. Dat betekent heel weinig tijd kwijt doordeweeks aan koken en toch verse gezonde maaltijden. Ook op zaterdag 1 vertrek of set vertrekken grondig aanpakken; dat duurt doorgaans niet langer dan een uur, vooral als er meer personen mee helpen aanpakken. Op die manier komt alles in huis 1x per maand grondig aan bod. Voor het slapen gaan 10 minuten opruimen en daarna alles klaarleggen voor de volgende dag (inclusief tafel dekken voor het ontbijt). Voor je naar het werk gaat ook alles schoon en opgeruimd achterlaten (en eventueel eten uit de vriezer in de koelkast zetten), dat komt veel lekkerder thuis. Op deze manier bleef alles in huis netjes en schoon en kostte het in mijn beleving nauwelijks tijd om het zo te houden. Een ritme, net zo gewoon als inademen en uitademen.

 5. 🐐 Siene brandenburg

  Hallo, ik lees al een poosje mee over al deze tips,maar wat is brandschoon.En voor wie?. Iemand met smet vrees vind alles nog vies al is het voor mij brandschoon. Je moet ook nog kunnen leven in je huis. Als mijn buurvrouw komt ruikt zij schoonmaakazijn en ik bij haar parfum, hoezo de lucht gezuiverd?:).

  groeten.Siene.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate