Laatst maakte ik een vegan casserole met geroosterde groenten, wraps, zwarte bonen en plantaardige kaas. Het bleek een gouden combinatie. Vandaar dat ik hieronder het recept van deze makkelijke ovenschotel graag met je deel!
Casserole uit de oven
Al heel lang had ik de wens om hier een recept te plaatsen van een groente casserole, en dan het liefst een makkelijke versie. Een casserole is eigenlijk niet meer dan een schaal of pan waar je zowel de maaltijd in bereidt als waar het in geserveerd wordt.
Een casserole voelt voor mij aan als iets speciaals, iets bijzonders. Het is voor veel mensen misschien niet iets wat ze op een doordeweekse dag zouden maken. Het voelt aan als iets wat je serveert tijdens een feestelijke gelegenheid. Des te meer reden om hier verandering in te brengen, laat het leven iedere dag een feestje zijn. Dit recept voor een casserole is een makkelijke ovenschotel geworden. Perfect voor doordeweekse dagen én speciale gelegenheden.
Mijn versie van deze groente casserole komt uit de oven. Het is een heerlijk geheel geworden met groenten als zoete aardappel, paprika, spinazie, zwarte bonen en bloemkool. De geroosterde groenten liggen op een bedje van wraps en bovenop het geheel ligt geraspte vegan kaas. 🧀
Ingrediënten voor deze groente casserole
Deze makkelijke ovenschotel is voldoende voor 4 personen. Het bevat de nodige groenten, koolhydraten en romigheid. Dit recept is makkelijk te maken, je moet alleen wat geduld hebben als de casserole in de oven gaar aan het worden is.
Ovenschaal: doorsnede van 25-28 cm
Voorbereiding: 15 minuten
Oventijd: 30 minuten (groenten roosteren) & 30 minuten (casserole)
Geroosterde groenten
- halve bloemkool – in kleine roosjes
- flinke zoete aardappel – in kleine blokjes
- 2 paprika’s – in kleine blokjes
- 1 rode ui – in dunne, halve ringen
- scheutje olijfolie
- 1 theelepel komijn
- peper en zout
Overige ingrediënten
- 500 ml rode salsa
- kleine bos verse koriander – fijngehakt
- 10 tortilla’s gehalveerd
- blik zwarte bonen – uitgelekt en afgespoeld
- 2 flinke handen verse spinazie
- 150 gram vegan geraspte kaas – ik heb het merk Violife gebruikt (te koop bij AH)
Bereidingswijze:
- Voor het roosteren van de groenten: verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bedek de bakplaat met bakpapier.
- Pak een grote kom en meng hier alle ingrediënten voor de geroosterde groenten door elkaar (bloemkool, zoete aardappel, paprika, rode ui, olijfolie, komijnpoeder, peper en zout).
- Verdeel de groenten over de bakplaat en rooster de groenten in zo’n 30 minuten in de voorverwarmde oven. Hussel de groenten halverwege even door elkaar.
- Verlaag zodra de groenten gaar zijn de oventemperatuur naar 175 graden Celsius.
- Bedek de bodem van de ovenschaal met de helft van de rode salsa en de helft van de wraps.
- Verdeel de helft van de zwarte bonen, geroosterde groenten en alle spinazie hierover en de helft van de geraspte kaas.
- Maak een tweede laag door te beginnen met de andere helft van de wraps. Verdeel de resterende rode salsa erover en de resterende zwarte bonen en geroosterde groenten. Eindig met de kaas.
- Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en bak de casserole af in de oven voor een half uur. Verwijder na 20 minuten de aluminiumfolie.
- Bedek het geheel met de koriander en verdeel de casserole in vieren.
En de groente casserole is klaar om gegeten te worden. Deze makkelijke ovenschotel is voor mij 100% comfort food. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik krijg spontaan zin in de feestdagen. Lekker veel eten en gezellig de maand doorbrengen met familie en vrienden. 🙏🏼
Heb jij weleens een groente casserole gemaakt? 🍠🥘
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
11 leuke geiten 🐐🐐
Ziet er lekker uit! Ik ga het proberen 🙂
Ziet er goed uit maar smelt deze vegan kaas ook?
Dankjewel Karin! Dit merk vegan kaas smelt niet zo goed als je gewend bent van ‘echte’ kazen, maar de smaak is goed. 🙂
Ik been een fan van het roosteren van groenten sinds Jamie Oliver het ons voor deed. Jamie doet het in alu-folie en jij noemt het hier ook: zonde en ook niet zonder gevaar. Het blijkt dat de folie redelijk schadelijke invloed op je gezondheid kan uitoefenen. Verder gooi je , na gebruik, de folie weg…een grondstof die verdwijnt in de berg vuilnis die we samen produceren. Omdat me dat niet lekker zat, ben ik gaan experimenteren met oude gietijzeren ovenschalen met deksel; tweedehands gekocht want anders niet te betalen. Het bleek een gouden greep: het gietijzer laat zich naderhand goed reinigen, het verdeelt warmte op een , voor groenten, heel mooie manier, lijkt niet gevaarlijk voor je gezondheid en hoeft niet met veel moeite gerecycled te worden. Op alle fronten duurzaam dus. Jouw casserole zou er prima in gemaakt kunnen worden. Zodra ik de ingredienten, of hun redelijke vervangers (Finland en niet alles is altijd te krijgen) bij elkaar heb, ga ik het dan ook proberen. …volgens mij kan het ook met een restje pannekoeken…, groet, Marjan
wauw wat een heerlijke schotel ..die ga ik maken ..dank je wel Billy
Helemaal mee eens Marjan, uiteindelijk is ‘n “casserole” ook ‘n gesloten kookpot! 😉
Ga ik zeker proberen ala Marjan.
Bedankt
Ziet er heerlijk uit! Wat bedoel je precies met rode salsa, is dat een kant en klare saus?
Dank je… Billy
Heerlijk!!!!
Ik zie op Instagram al je geweldige food foto’s en dacht:
“Goh, mag ik een keertje lekker bij jullie mee eten”? 😁
Hahaha! Fijn dat je blij wordt van mijn food foto’s op Instagram. Mee blijven eten wordt wat lastig zo met de verbouwing die nu thuis gaande is. 😉